Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Anyż

Roślina jednoroczna, pochodząca z obszarów basenu Morza Śródziemnego. Owoce anyżu mają charakterystyczny zapach, podobny nieco do zapachu kminku, lecz bardziej intensywny i słodkawy. Roślina ta była ceniona już w starożytnym Egipcie.
Wzmianki o niej można odnaleźć w zapiskach lekarza Dioskorydesa oraz u Pliniusza i Karola Wielkiego. Anyż stosuje się jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, buraków itp. Nawet mikroskopijne dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem aromatyzuje się także kompoty, potrawy słodkie z ryżu, cukierki przeciw kaszlowi, budynie.
Anyż bywa ponadto dodawany do niektórych napojów- ponczów, syropów, likierów itp.

Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe. Anyż ma również działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu.
Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.


Napar wiatropędny, żołądkowy.

3 dag owoców anyżu, 1 łyżkę mieszanki kminku z miętą pieprzową (po 5 dag) zalewamy 300ml wrzącej wody.
Odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i spożywamy po wieczornym posiłku.

Nalewka anyżowa.

20 g anyżu należy wsypać do butelki i zalać 250 ml spirytusu i odstawić na dwa tygodnie w zaciemnionym miejscu, następnie płyn zlać i dodać do pozostałych ziaren 250 ml czystej wódki, odstawić na ponowne dwa tygodnie. Po tym okresie należy obie nalewki połączyć i dosłodzić miodem. Jest doskonałym środkiem przy silnym, męczącym kaszlu, w bólach brzucha i zaburzeniach trawienia. Najczęściej zażywa się 3 razy dziennie po 15 – 20 kropli nalewki w łyżeczce płynu lub cukru. Ma przyjemny zapach i aromat.


Syrop na ból gardła.

Do garnka wlać szklankę wody, wsypać 1 – 2 łyżki anyżu i gotować 15 minut. Następnie odwar przesączyć, nasiona odrzucić, do wywaru dodać szklankę lub dwie miodu (najlepiej lipowego) oraz łyżkę koniaku. Pić łyżkę stołową co pół godziny.

aniutka.

Źródło: www.akupresura.akcjasos.pl


Artykuł dodany: 2008-01-05 01:36:14
Arukuł przysłany przez: aniutka
Ilość komentarzy: 123
Ilość punktów: 55

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-03-04 14:00:32
Anita: mi nie smakuja

2009-01-08 14:57:07
pc174: a możecie mi powiedzieć czy jak są ciasteczka anyżowe to też są z tej rośliny?

2008-11-10 12:58:43
rogalik36: anyżowe tez bardzo lubie

2008-11-10 12:58:03
kasiunia: cukierki anyzowe mozna dostac nawet w aptece

2008-11-09 15:03:32
Justyna252: szczerze to nigdy nie probowałam ani cukierków anyzowych, ani ciastek-byc moze i nie miałam okazji;)) Ale chetnie sprobowałabym ciasteczek;)

2008-11-09 14:48:09
kasiunia: a ja lubie cukierki anyzowe

2008-08-18 14:58:31
puncowianka: zel moglabym uzywac ale cukierki, gumy itp. rzeczy do jedzenia o smaku anyzu sa fuuuj

2008-08-18 14:49:28
rafal.b19: w yves rocher można zakupić żel pod prysznic o zapachu anyżku

2008-08-06 19:00:08
bozia: a ja takie ciasteczka anyżowe

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 105 osób:
- 105 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image