Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Sztuka parzenia herbaty

Chłodne, zimowe wieczory sprzyjają piciu ciepłej herbaty. Warto pamiętać, że na smak naszej ulubionej herbaty, priorytetowy wpływ ma sposób w jaki ją zaparzymy.

Prawdziwa herbata
Mianem prawdziwej herbaty, określa się pędy herbaciane składające się z dwóch listków i pączka lub samego pączka. Są one zrywane ręcznie i przetwarzane zgodnie z tradycyjną sztuką. Dzięki pakowaniu w hermetyczne opakowania w miejscu zbiorów, zachowują świeżość, smak oraz właściwości zdrowotne.
Optymalne dla uprawy herbaty warunki geoklimatyczne występują na Sri Lance (pochodzi stamtąd herbata Dilmah). Warto pamiętać, że aby z prawdziwej herbaty wydobyć wszystkie jej walory wyróżniające ją spośród innych marek herbaty, należy ją poprawnie zaparzyć.

Proces parzenia
Podczas tradycyjnego procesu przetwarzania herbaty, zawartość komórek świeżo zerwanych na plantacji liści jest uwalniana na ich powierzchnię, a następnie podczas parzenia listków w filiżance, przekazywana do naparu. To decyduje o jego charakterze, smaku, aromacie i właściwościach zdrowotnych. Tylko w procesie zaparzania prawdziwa herbata oddaje cały swój potencjał, który stanowi przedmiot zachwytu koneserów.

Woda
Do zaparzania herbaty należy używać świeżej i świeżo przegotowanej wody. Wielokrotnie gotowana woda jest pozbawiona rozpuszczalnych gazów (np. tlenu), co niekorzystnie wpływa na jej kwasowość i może sprawiać, że zyska ona metaliczny posmak i stanie się niesmaczna. Przygotowując herbatę, szczególnie wyjątkowo delikatną w smaku i aromacie białą herbatę Silver Tips (Dilmah), najlepiej wykorzystać wodę źródlaną, niegazowaną i niemineralizowaną, ewentualnie przefiltrowaną. Twarda, chlorowana woda z kranu może zepsuć nawet najlepszą herbatę. Wapń i magnez obecne w twardej wodzie wchodzą w niepożądane reakcje z polifenolami, w które bogata jest świeża (szczelnie zapaczkowana zaraz po zbiorze) i tradycyjnie zebrana (ręcznie zrywane tylko najbogatsze w polifenole pierwsze dwa listki i pączek) herbata.

Parzenie herbaty
Do czystego, najlepiej podgrzanego czajniczka należy włożyć jedną torebkę herbaty lub wsypać jedną łyżeczkę herbacianych listków na osobę. Następnie odpowiednią ilością wody (220 ml na porcję) o odpowiedniej temperaturze (herbata czarna - 100 stopni C, zielona i biała - ok. 70 stopni C) należy zalać saszetkę lub listki, kierując strumień bezpośrednio na herbatę, dzięki czemu "uaktywniają" się wszystkie liście. Po minucie napar powinien zostać zamieszany. Czas parzenia uzależniony jest od rodzaju i gatunku przygotowywanej herbaty, dlatego zawsze warto sprawdzić informację na ten temat umieszczoną na opakowaniu. Czarne herbaty parzy się od 3 (napar pobudzający) do 5 minut (napar odprężający), a zielone i białe ok. 3 minut.
Po wyznaczonym czasie parzenia należy przelać napar do filiżanki lub usunąć z niej torebkę nie wyciskając jej przy tym - uwolniony w ten sposób nadmiar kofeiny zepsuje smak herbaty. Liście herbaty w zależności od gatunku parzymy raz (herbaty czarne i białe) lub dwa, a nawet trzy razy w przypadku herbat zielonych.

Źródło: Interia.pl, Moje Gotowanie
Iwona P. (pianiwo)


Artykuł dodany: 2008-01-12 04:14:43
Arukuł przysłany przez: pianiwo
Ilość komentarzy: 213
Ilość punktów: 158

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-03-04 13:58:28
Anita: ja lubie sage :)

2008-07-24 14:42:12
kasiunia: wiem ale wolalabym zyc w niewiedzy

2008-07-06 09:59:50
elabutela: to te5raz juz wiesz

2008-06-30 09:39:34
kasiunia: nie slyszalam o czyms takim

2008-05-17 22:38:37
gusiaczek34: e tam ja przyzwyczailam sie do tej z tzw. pampersa

2008-05-16 22:55:11
Cobaea: herbata DOBRZE ZROBIONA MA INNY SMAK OD TYCH Z WORECZKA

2008-05-16 07:57:58
martaaa: ja nie mam czasu na robiebnie z parzenia herbaty rytualu

2008-05-09 22:19:40
wilczek: natchnienie do parzenia herbaty?ja robie tak jak milka:)

2008-04-23 12:51:39
aguska_85: ja rowniez

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image