Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Węglowodany. Jakie jeść, a jakich się wystrzegać

Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego
organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji
fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja
metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę
bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. 



Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz
konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla
organizmu bardzo niekorzystne – zwłaszcza otyłość i
cukrzyca, które pociągają za sobą kolejne, bardzo poważne
schorzenia. Popularnym źródłem węglowodanów są ziarna:
zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch,
fasola, bób, soczewica, soja oraz rośliny okopowe:
ziemniaki, buraki cukrowe. 



Do tycia szczególnie przyczyniają się węglowodany w formie
oczyszczonej. Uzyskuje się je z roślin jadalnych bogatych w
węglowodany, które mechanicznie bądź podczas innych czynności
preparujących zostały pozbawione błonnika i wielu innych składników,
m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, wskutek
czego ich wartość odżywcza została sprowadzona do
„czystych” węglowodanów – cukrów
prostych. Po zjedzeniu węglowodanów oczyszczonych poziom
cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione
bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się
do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast
spalony w trakcie wysiłku fizycznego, organizm wytworzy dużą
ilość insuliny (co znacznie obciąża trzustkę – stąd
powiązanie cukrzycy z dietą wysokowęglowodanową). Usunie
ona nadmiar glukozy z krwiobiegu transportując ją do komórek,
gdzie wskutek przemian metabolicznych zostanie zamieniona w tłuszcz.
Dieta bogata w węglowodany oczyszczone prowadzi do otyłości,
hypoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, nowotworów
i wielu innych chorób... 



Węglowodany oczyszczone najczęściej spotykane są w tych
produktach: 

- biała mąka – białe pieczywo, ciasta, makaron,
biały ryż, płatki kukurydziane, popcorn, ziemniaki
(naturalnie prawie czysta skrobia), 

- cukier rafinowany – słodycze, syropy, napoje
gazowane, wiele przetworów, gdzie cukier służy jako środek
konserwujący, dlatego należy wystrzegać się produktów
zawierających cukier ukryty pod różnymi nazwami: syrop
glukozowy, sacharoza, karmel. 

Jeśli czujesz, że musisz zjeść coś słodkiego, spróbuj
zastąpić słodycze surową marchewką, która wyrównuje
poziom glukozy we krwi szybciej niż oczyszczone węglowodany,
w tym rafinowany cukier, a przy tym utrzymuje na długo właściwe
stężenie glukozy, nie powoduje wahań jego poziomu i tym
samym nie powoduje obciążenia trzustki. 



Właściwości marchwi są przykładem przewag węglowodanów
nieoczyszczonych (zwanych często złożonymi) nad
oczyszczonymi w kontekście zdrowego, racjonalnego, chroniącego
przed otyłością odżywiania. Najogólniej można powiedzieć,
że węglowodany nieoczyszczone są trudniejsze do strawienia,
dzięki czemu pokarm jest trawiony dłużej, a energia z pożywienia
jest uwalniana stopniowo. Kiedy spożyjemy węglowodany złożone:
produkty pełnoziarniste - pełnoziarnisty chleb, owsianka, pełnoziarnisty
ryż, kasze oraz warzywa – groch, fasola, bób, soja,
soczewica, trawimy je stopniowo, toteż energia też uwalnia
się z nich powoli i w większym stopniu na bieżąco jest
spalana przez organizm. Dzieje się tak przede wszystkim
dlatego, że wyżej wymienione rośliny jadalne zawierają dużo
błonnika – trudniejszego do strawienia rodzaju węglowodanów,
który zawiera najważniejsze składniki wspomagające
metabolizm, a jednocześnie zapobiega szybkiej syntezie węglowodanów
w cukry. Szczególnie rośliny strączkowe są pomocne w
odchudzaniu, gdyż nie powodują w zasadzie wcale wzrostu
poziomu glukozy we krwi, którego nadwyżka – co już wyżej
zostało powiedziane – jest przez organizm magazynowana
w komórkach tłuszczowych. 



Na zakończenie warto dodać, że brak ruchu prowadzi do
zakwaszenia organizmu, co z kolei wzmaga apetyt na słodycze i
oczyszczone węglowodany, np. w postaci białej bułki,
makaronu, ciastek. Gdy więcej się ruszamy, w przeciwieństwie
do tego, co starają się wmówić nam reklamy, odczuwamy
mniejszą ochotę na słodkiego batona, niż gdy spędzamy cały
dzień przed telewizorem.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:01:11
Ilość komentarzy: 167
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-06 21:03:50
skowytka: w wakacje, jak mniej jadlam i zrezygnowalam prawie z cukru, to pewnego dnia poczulam, ze slabne.. rece jakies ciezkie sie zrobily.. poratowalam sie szklanka soku i po paru minutach mi przeszlo.. ale bylo to strasznie dziwne uczucie

2008-07-08 20:31:00
rogalik36: no prawie wszystkie

2008-07-08 20:28:23
kiszka: nie wszystkie

2008-07-08 20:25:48
rogalik36: wazywa sórowe sa smaczniejessze

2008-07-08 20:23:58
kiszka: a ja surową świeża

2008-07-08 09:06:55
magdagb: ja lubie gotowana surowa zjem ale nuie przepadam

2008-05-20 21:52:46
justpink: ja gotowanej nie znosze

2008-05-20 21:48:24
aniutka: ja lubie surową i gotowaną

2008-04-08 22:58:48
laura17: ja lubie marchew ale surową

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 111 osób:
- 111 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image