Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Szampan na obiad i na deser


Żadne zjawiska polityczne czy gospodarcze, jak wynika z ostatnich kilkuset lat, nie są w stanie zagrozić pozycji tego najbardziej znanego wina musującego, kojarzącego się ze smakiem luksusu.

Żadne zjawiska polityczne czy gospodarcze, jak wynika z ostatnich kilkuset lat, nie są w stanie zagrozić pozycji tego najbardziej znanego wina musującego, kojarzącego się ze smakiem luksusu.
Szampan stał się eleganckim napitkiem na stołach szlachty i burżuazji dzięki zamiłowanemu w zbytkach królowi Ludwikowi XV, którego zachwyciło to perliste wino. Każde święto, bal, rocznica, każda szczególna okazja zyskiwała godną oprawę dzięki niemu.

I tak jest do dzisiaj. Już samo otwieranie butelki jest uroczystym rytuałem.
Jednak szampan to nie tylko elegancki alkohol do spełniania toastów. To także składnik wykwintnych potraw kuchni wielu narodów, a szczególnie kuchni francuskiej, włoskiej i rosyjskiej. Oto kilka tych najbardziej wyrafinowanych, w których połączono składniki, na pozór, nie pasujące do siebie.

Pielmieni w różowym szampanie
W Rosji zdolność kobiety do prowadzenia gospodarstwa domowego ocenia się według jej umiejętności pieczenia pielmieni - specjału kuchni rosyjskiej. Pielmieni, które przypominają włoskie ravioli, to małe półksiężyce z ciasta nadziewane mielonym mięsem, rybą, twarogiem czy grzybami. Są pochodzenia mongolskiego, ale za ich ojczyznę uchodzi Syberia, gdzie do dziś tradycyjnie nadziewane są koniną. Pielmieni stały się znane w całej Rosji dzięki moskiewskiemu restauratorowi Łopaczowowi, który spopularyzował je pod koniec XIX wieku, a nawet wyniósł na piedestał sztuki kulinarnej, urządzając przyjęcie dla 2500 osób, którego menu stanowiły wyłącznie pielmieni: jako przekąska - z rybą, jako danie główne - z mięsem i na deser - z nadzieniem owocowym, serwowane w różowym szampanie.

Mus z łososia i szampana
To wyszukana przystawka na uroczystą kolację, której podstawowymi składnikami są wędzony łosoś i wytrawny szampan, z dodatkiem kaparów, przyprawione białym pieprzem, cytryną i koperkiem.

Ostrygi w szampanie
Ostrygi jadalne należą do najcenniejszych (i najdroższych) mięczaków jadalnych. Spożywa się je zwykle na surowo, podając na lodzie z plasterkiem cytryny. Przyrządza się z nich także wykwintne przystawki, zupy i sosy.
Jednym z najwykwintniejszych dań, cenionej na całym świecie, kuchni francuskiej są ostrygi duszone w szampanie, do których podaje się kieliszek schłodzonego szampana.

Jesiotr w szampanie
Jesiotry, żyjące w Morzu Kaspijskim i rzekach Syberii, od wieków uważane są za ryby luksusowe. Ich mięso ma wyborny smak, jest delikatne, jędrne i prawie bez ości. Równie ceniony jest kawior z jesiotra o brunatnych, sporych (ok. 3-4mm średnicy) ziarnach i lekko orzechowym posmaku. Potrawy z jesiotra były cenione (i drogie) w carskiej Rosji i Europie, a zwłaszcza we Francji, już za czasów Ludwika XIV (króla Słońce).
Obecnie za szczyt luksusu w restauracjach rosyjskich i zachodnioeuropejskich uważa się jesiotra duszonego w szampanie.

Sorbet szampański
Sorbet to odmiana lodów owocowych. Jest to, świetnie nam znany i lubiany, odświeżający smakołyk na lato, sprzedawany w cukierniach, kawiarniach i przez ulicznych lodziarzy.
Sorbet jest także obecny na stołach smakoszy, podawany w najbardziej eleganckich restauracjach między daniem rybnym a mięsnym. Sorbet - w przeciwieństwie do innych rodzajów lodów - podaje się w pucharkach lub szampankach na długiej nóżce, często przybrany listkami mięty, melisy czy macierzanki.
Jednym z najbardziej wykwintnych jest sorbet szampański, przyrządzany z zamrożonego szampana z dodatkami w postaci cukru, soku z cytryny i białka jajka.

Sabayon z szampanem
Zabaione to popularny włoski deser, podawany na ciepło, przyrządzany z żółtek ubijanych na parze z cukrem i winem Marsala, niekiedy z dodatkiem skórki otartej z cytryny. Podaje się go w szklanych pucharkach z biszkoptami.
Kuchnia francuska przejęła ten deser pod nazwą "sabayon" i oczywiście zastąpiła wino szampanem, nadając temu smakołykowi lekkości i finezji.

Znalazla Emi21 na www.obcasy.pl

Artykuł dodany: 2008-01-30 02:03:23
Arukuł przysłany przez: Emi21
Ilość komentarzy: 191
Ilość punktów: 112

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-08-18 14:47:45
rafal.b19: u mnie szampan to tylko na sylwestra

2008-07-06 09:57:54
elabutela: mam szanse

2008-07-04 17:51:54
Esiu: wypil bym lampke szampana

2008-06-30 09:25:22
kasiunia: nie lubie szampanu jest kwasny i niedobry

2008-06-27 22:00:52
sm: nie przepadam za szampanem jak toast to łyk za zdrowie i tylko tyle

2008-06-27 17:43:39
promyczek959: zampan to od swieta

2008-05-22 07:17:56
Ewa: zgadzam sie z toba

2008-05-22 01:40:04
frezja: te drozsze jeszcze sa smaczne , reszla blee

2008-05-21 22:34:47
TryToBe: ja też przestałam lubić

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 105 osób:
- 105 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image