Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Ziemniak nasz codzienny

Przez niektórych uważane za bezwartościowe i tuczące. W rzeczywistości zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin, minerałów, błonnika i białka.

Trzeba powiedzieć jasno: to nie ziemniaki są odpowiedzialne za nasze tycie. Stają się tuczące dopiero poprzez wszelkie dodatki: sosy, mięso i tłuszcz. W 100 g kartofli gotowanych w wodzie jest bowiem jedynie 75 kcal. Są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany, a białko dorównuje jakością sojowemu, uznawanemu za najzdrowsze białko roślinne na świecie. Co prawda jest go o połowę mniej niż w tej samej ilości soi, ale można przecież zjeść ziemniaki z jajkiem sadzonym, zsiadłym mlekiem czy kawałkiem piersi z indyka.

Bulwa pełna witamin
Ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Najwięcej jest jej w młodych kartoflach. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg tej witaminy, a dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg. Im więcej czasu minęło od wykopków i im dłużej ziemniaki leżą w kopcach, sklepach lub piwnicach, tym witaminy C jest w nich coraz mniej. Żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (tym mniej, im jaśniejszy miąższ). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie.
Na trawienie, nadciśnienie i kamienie

Gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego właśnie sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Znanym od wieków naturalnym sposobem leczenia wrzodów żołądka, nadciśnienia i artretyzmu jest systematyczne picie soku z surowych ziemniaków. Z kolei wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i żółciowe.
W mundurkach i folii - jesienią

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są ziemniaki jesienią, świeżo wykopane. Właśnie wtedy warto jeść ich dużo, piec je w folii lub gotować w mundurkach. Dzięki temu zachowają najwięcej witamin i składników mineralnych. Jeśli natomiast ziemniaki obieramy, by podać jako dodatek do potraw, nie trzymajmy ich zbyt długo w wodzie. Najlepiej od razu je umyć, zalać wrzątkiem i ugotować. Oczywiście pamiętajmy o przykryciu garnka; skróci to czas gotowania i zapobiegnie utracie cennych składników. Nieco inaczej postępujemy z kartoflami długo przechowywanymi. Im bliżej wiosny, tym są gorszej jakości. To dlatego, że podczas magazynowania (w zbyt ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach) zaczynają gnić lub kiełkować. Na skórce pojawiają się zielone plamy świadczące o dużej zawartości solaniny. Co prawda niewielkie ilości tej substancji, w połączeniu z innymi składnikami kartofli, wspomagają leczenie schorzeń układu nerwowego, to jednak w nadmiarze solanina może wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie u dzieci. Podczas przechowywania jej stężenie rośnie, zwłaszcza gdy z bulw wyrastają liczne kiełki, a większość miąższu ziemniaka ma zieloną barwę. Najlepiej wtedy zrezygnować z jedzenia tego warzywa lub grubo je obierać. Natomiast z pieczenia takich ziemniaków w ogóle zrezygnujmy. Raczej ugotujmy je w dużej ilości wody, w której solanina częściowo się rozpuszcza.

Od frezji do astrów
Największy wybór odmian mamy wczesnym latem. Wtedy jednak zwracamy na to najmniejszą uwagę. Delektujemy się specyficznym smakiem młodych ziemniaków z dodatkiem masła i koperku. Niemal wszystkie wczesne odmiany, takie jak frezja, drop, koral, malwa, zawierają mało skrobi, są niezbyt sypkie, więc można z nich przyrządzać doskonałe sałatki ziemniaczane. Niestety, nie nadają się do zbyt długiego przechowania. Im późniejsza odmiana, tym większa zawartość skrobi i bardziej mączysty miąższ. Z tych odmian największą popularnością zarówno wśród producentów ziemniaków, jak i konsumentów, cieszą się irgi i irysy. Te ostatnie wyparły z rynku bardzo niegdyś lubiane almy, podatne na choroby wirusowe i zarazy. Irysy charakteryzują się jasnobeżową barwą łupiny i kremowym, mączystym, sypkim miąższem. Są doskonałe na placki, wszelkiego rodzaju kluski ziemniaczane, kopytka i pyzy. Najbardziej wszechstronne zastosowanie mają różowawe irgi i konkurujące z nimi ostatnio astry. Są mniej sypkie od irysów, o bardziej zwartym miąższu. Nadają się zarówno do przyrządzania sałatek, jak i klusek. Późną jesienią na rynku brakuje polskich odmian typowo sałatkowych; w dużych supermarketach pojawiają się importowane, przeważnie z Niemiec, odmiany: nicola, hansa lub sieglinde.

Jakie odmiany
By potrawy z ziemniaków były smaczne, musimy przygotować je z odpowiednich odmian. Na sałatki najlepsze są kartofle zawierające mało skrobi, na placki natomiast - sypkie. W naszych sklepach i na bazarach najwięcej jest odmian tzw. wszechstronnie użytkowych, typu irga, irys, ibis czy mila. Czasem jesienią można znaleźć wczesną sałatkową odmianę zwaną frezją. Jeśli nie wiemy, do czego najlepiej nadają się kupione przez nas ziemniaki, przeprowadźmy prosty test. Przekrójmy kartofel w poprzek i przez chwilę pocierajmy o siebie obydwie połówki. Jeżeli pojawi się woda, to znaczy, że ziemniak jest twardy, najbardziej odpowiedni na sałatki, zapiekanki i do smażenia. Natomiast gdy oba kawałki się kleją, możemy zrobić kopytka, pyzy lub puree.

Jak poznać dobre ziemniaki?
Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę łupiny. Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. W konsekwencji ma to zgubny wpływ i na smak, i na skład.

w internecie poszukala frezja.


Artykuł dodany: 2008-03-02 01:03:18
Arukuł przysłany przez: frezja
Ilość komentarzy: 218
Ilość punktów: 131

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-16 23:50:45
Cobaea: wole ryż niż ziemniaki

2009-01-08 14:31:44
pc174: ja też bardzo lubię ziemniaki i bardzo dużo ich zjadam ;)

2008-12-14 12:01:40
dagmara0704: wczoraj jadłam placki ziemniaczane :) bardzo lubię ziemniaki

2008-12-10 19:29:49
Ewa: dzis gotowalam ziemniaczki

2008-11-14 16:56:33
Marcia_Marcia: wczoraj mialam obiad z ziemniakami xd

2008-11-08 13:52:09
minia: a ja kopytka z sosem

2008-11-08 12:52:45
kasiunia: dzisiaj jadlam kluski ziemniaczane z kapusta mniam

2008-10-06 20:48:47
sigma121: przeważnie na obiad, bo są sycące

2008-08-20 18:37:31
elabutela: na obiad

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image