Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Migdały – porcja zdrowia

Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat, do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.

Migdały występują w dwóch rodzajach - słodkim i gorzkim, ten pierwszy ma dość szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystuje się go:
- do zwalczania chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
- przy chorobach dróg żółciowych;
- jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
- przy chrypkach i suchym kaszlu.

W przemyśle kosmetycznym olej migdałowy używany jest do produkcji perfum, mydeł i kremów. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja). W przemyśle farmaceutycznym. Może być bezpośrednio spożywany w niedużych ilościach (ok. 1 łyżki), gdyż ma właściwości przeczyszczające. Z tego powodu może być uważany za środek medycyny naturalnej. W przemyśle spożywczym stosowany jako dodatek do żywności, m.in. do aromatyzowania ciast i produkcji marcepanów Używany także do smarowania precyzyjnych urządzeń
Ponadto mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego. Napój należy pić schłodzony. Oprócz tego naukowcy stwierdzili, że składniki migdałów i proporcje w jakich występują mają działanie antynowotworowe.

W migdałach znajdujemy:
- witaminę E, jest przeciwutleniaczem zapobiegającym miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się;
- witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację,
- białko, składają się zeń w 20%, dlatego polecane są wegetarianom;
- cynk regulujący działanie systemu odpornościowego, przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci;
- magnez chroni naczynia włosowate, stanowi ważny element przemian energetycznych cukru we krwi; zabezpiecza mózg przed stresowymi sytuacjami.

W sklepach znajdziemy migdały w całości – w skórkach, a także zblanszowane, w płatkach, wiórkach i mielone. Samodzielne zdejmowanie skórek to wbrew pozorom nic trudnego, ani czasochłonnego. Wystarczy zalać porcję zimna wodą, zagotować, odcedzić i przelać raz jeszcze zimną wodą, a skórki zejdą prawie bez oporu. Aby zapobiec jełczeniu trzymajmy migdały w zamkniętych szczelnie pojemnikach, w chłodzie i bez dostępu światła słonecznego. Tak możemy je przechowywać do 3 lat.

Co robić z migdałami poza chrupaniem?
Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie tych magicznych orzeszków w codziennym menu:

- warto zastąpić grzanki na zielonej sałacie podprażonymi na suchej patelni kawałkami migdałów, najlepiej podprawionymi szczyptą parmezanu albo czosnkiem
- warzywne zupy-krem możemy posypać zmielonymi migdałami
- jako przystawkę zaserwujmy kulki zrobione z miękkiego serka koziego wymieszanego z pokruszonymi migdałami
- zmielone migdały świetnie nadadzą się na panierkę – wystarczy połączyć je z ubitym jajkiem i w nich obtaczać kotlety, które nabiorą wyjątkowej chrupkości i pysznego posmaku.
- puder z migdałów świetnie nadaje się do wszelkiego typu deserów – jako posypka, substytut części mąki, ozdoba na cieście lub składnik kruszonki

Ciasto migdałowe
Składniki:
250 g całych migdałów
skórka z jednej cytryny i jednej pomarańczy
1 łyżka mąki
6 jaj
250 g cukru pudru

Usunąć skórki z migdałów i namoczyć je na noc w zimnej wodzie, nazajutrz osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wrzucić migdały do malaksera, zmielić i dodać startą skórkę z owoców
Nagrzać piekarnik do 230 stop. C. Natłuścić blachę o średnicy 33 cm. i obsypać łyżką mąki
Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem i migdałami w robocie, białka ubic na sztywno i domieszać do masy. Delikatnie przełożyć do formy.
Włożyć do gorącego pieca, zmniejszyć temperaturę do 150 stop. i piec ok. pół godziny. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Wyjąć na talerz i pozostawić do wystygnięcia.

http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Migdaly-8211-porcja-zdrowia,1995.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_migda%C5%82owy
http://www.we-dwoje.pl/cuda;na;talerzu;migdaly,artykul,4124.html

Znalazła Atena22

Artykuł dodany: 2008-03-02 01:10:57
Arukuł przysłany przez: Atena22
Ilość komentarzy: 213
Ilość punktów: 150

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-11-03 09:16:19
smile: tylko w ciastach:)

2008-12-14 11:59:25
dagmara0704: ja tez do ciasta ;) w rafaello są pyszne :)

2008-11-30 21:23:40
kaja11: migdały tylko użwam do ciasta

2008-11-30 21:22:29
jerzyk: migdalki sa pyszne ale zapach migdalowy w ciescie jest super .

2008-11-14 16:56:02
Marcia_Marcia: nie znosze ich

2008-09-21 18:23:39
sigma121: niestety, ale czasami powinniśmy sobie na nie pozwolić

2008-08-20 18:37:19
elabutela: drogie sa

2008-08-18 21:00:01
rafal.b19: dla mnie nie muszą być w czekoladzie, mogą być całe :)

2008-08-11 18:13:50
aguska_85: ja tez je bardzo lubie szczegolnie w mlecznej czekoladzie...

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 114 osoby:
- 114 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image