Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są nasionami drzewa orzesznicy wyniosłej Bertholletia excelsa powszechnie rosnącej w tropikalnych lasach Amazonii. Największa część orzechów pozyskiwana jest z drzew dziko rosnących, co sprawia, iż producentami są właśnie Brazylia i kraje położone na obszarze lasów Amazonii.

Orzechy brazylijskie, których siedliskiem jest duży owoc orzesznicy wyniosłej, zbiera się natychmiast po opadnięciu z drzewa ze względu na możliwość ataku przez owady i grzyby. Owoce zbierane są tylko ręcznie, ze względu na trudności spowodowane środowiskiem leśnym. Po rozcięciu owoców maczetą, wydobywa się nich orzechy, które w workach przenoszone są w miejsca nasłonecznione, rozsypywane i suszone na słońcu. Zadaniem kobiet jest łuskanie orzechów za pomocą specjalnie skonstruowanej, ręcznej maszynki.

Orzechy brazylijskie są jednym z nielicznych produktów spożywczych uprawianych, zbieranych i obrabianych w sposób całkowicie naturalny, nie są nawet prażone. Istnieje również ekonomiczny i społeczny aspekt zbioru orzechów brazylijskich, których przetwarzanie odbywa się dzięki zaangażowaniu całych rodzin Indian, przy czym korzysta się niemal w 100% z dzikich upraw. Ten ostatni argument przemawia za ekonomicznym uzasadnieniem istnienia lasów amazońskich. Orzechy brazylijskie dostępne są w łupinach lub bez. Spożywane są najczęściej na surowo, bez prażenia - stąd ich trwałość jest ograniczona. Obłuskane powinny być przechowywane w lodówce w szczelnym opakowaniu, wówczas zachowują dobry stan przez kilka miesięcy. Łupina orzecha jest bardzo twarda, ale łatwiej ją rozłupać po uprzednim zamrożeniu lub kilkominutowym gotowaniu.

Orzechy brazylijskie są łagodniejsze dla podniebienia niż inne produkty z tej samej grupy dzięki dużej zawartości tłuszczu i małej tanin. Specyficzny skład tłuszczów w orzechach sprawia, że spożywanie ich ma wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy. Z zawartością tłuszczów ściśle wiąże się obecność witaminy E - przeciwutleniacza zapobiegającego degradacji komórek. Orzechy brazylijskie są osobliwością wśród produktów spo­żywczych pod względem zawartości selenu wykazującego własności przeciwutleniające, ściśle wiążące się z antynowotworowymi. Dlatego orzechy brazylijskie uznano za idealny naturalny produkt zastępujący suplementację farmakologiczną selenu. Naukowcy przypuszczają, że selen wykazuje również ochronne działanie w przypadku nowotworów piersi u kobiet oraz prostaty u mężczyzn.

Orzechy brazylijskie są względu na znaczną zawartość cynku, polecane są między innymi dla osób nadużywających alkoholu (cynk wzmaga działanie dehydrogenazy alkoholowej), cierpiących na cukrzycę, po zabiegach operacyjnych i oparzeniach oraz w przewlekłym stresie.

Znalazł Esiu
Zródło:Internet

Artykuł dodany: 2008-03-16 11:28:44
Arukuł przysłany przez: Esiu
Ilość komentarzy: 98
Ilość punktów: 42

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-12-14 11:54:52
dagmara0704: tez nie jadłam - najbardzej lubię włoskie

2008-12-05 17:15:40
Ewa: takie male sa brazowe i maja lekki gorzkawy posmak

2008-09-21 11:09:51
sigma121: ja takich nawet nie widziałam

2008-08-20 18:36:55
elabutela: pychotka

2008-08-11 18:23:18
sarna: ja też

2008-08-11 18:18:40
aguska_85: ja rowniez

2008-07-24 14:59:50
kasiunia: ja tez uwielbiam brazylijskich jeszcze nie jadlam

2008-07-07 10:28:41
dorcca4321: uwielbiam orzechy

2008-07-06 09:55:20
elabutela: ok nioe bede jadła

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image