Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Egzotyczne warzywa na przednówku

W takich żyjemy czasach, że wszystko niemal kupić można w supermarkecie, a jeśli nie tam, to na targu lub w delikatesach. Skorzonera, paksoi, słodkie ziemniaki - kochani, to wszystko jest dla nas! O witaminy na przednówku wcale nie jest trudno, trzeba tylko sięgnąć po nie na inną półkę niż to robimy zazwyczaj.

Teraz, kiedy wiosna jeszcze na dobre się nie zaczęła, dla miłośników warzyw nastały ciężkie czasy. Na wspaniałą skądinąd kapustę nie możemy już patrzeć. To samo dotyczy jej krewnych: brukselki czy kalafiora. Po prostu mamy dość! Sałata sztucznie pędzona w szklarniach, ogórki bez smaku i zapachu, jak również blade pomidory o wielomięsiecznej przydatności do spożycia nie nęciły nas nigdy i nęcić nie będą. Ogórki kiszone i kiszona kapusta, choć bezcenne jako zimowe źródło witamin, z każdym dniem tracą swój smak. Nawet marchewka i pietruszka stają się trudne do przełknięcia, zwłaszcza że coraz dłużej trzeba je gotować. Cóż więc zjemy w te ponure przednówkowe dni? Jak sobie umilić obiad, gdy nawet na widok surówki z cykorii dostajemy szczękościsku (z przejedzenia)? Nie samym kotletem przecież żyje człowiek... Na ratunek przyjść nam mogą warzywa z innych stron świata - te, których nad Wisłą się nie hoduje, a więc nigdy tak naprawdę nie są u nas w sezonie.

Skorzonera
mylona często z salsefią, była niegdyś w Polsce bardzo dobrze znana. To zamieszanie nazewnicze jest o tyle usprawiedliwione, że obie rośliny właściwie nie różnią się smakiem, identyczny też jest sposób ich przygotowania. Długie, dość twarde korzonki trzeba przed gotowaniem obrać - zewnętrzna warstwa skorzonery będzie czarna, salsefii zaś jasna. W środku obu roślin znajdziemy kremowobiały miąższ o charakterystycznym, lekko gorzkawym, ale przyjemnym smaku. Skorzonerę-salsefię jadamy ugotowaną, w towarzystwie jakiegoś białego sosu - serowego lub winno-śmietanowego.

Słodkie ziemniaki
pochodzą z Ameryki Południowej i są ponoć tak zdrowe - napakowane witaminami, składnikami odżywczymi i mikroelementami - że można tylko na nich bez szkody dla zdrowia przeżyć całe życie. Najważniejsze jednak, że są pyszne - słodkie naprawdę, nie zaklejające podniebienia, żywe w smaku. Wiedzą o tym Amerykanie, którzy uczynili ze słodkich ziemniaków bodaj najdźwięczniej brzmiący akcent uczty na Święto Dziękczynienia.

Paksoi
znane jest również jako bok choy, krewny naszej kapusty. W smaku przypomina bardziej szpinak, ma jednak więcej charakteru. Rośnie w główkach podobnych w kształcie do kapusty pekińskiej, liście ma jednak gładkie i ciemnozielone. Nieodzowny składnik kuchni chińskiej, gotowany na parze wraz z rybą lub smażony z makaronem w woku doskonale komponuje się z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i ostrą papryką.

Topinambur
pochodzi z Ameryki Północnej. Przez Anglosasów zwany jest karczochem jerozolimskim (Jerusalem artichoke), choć ani z jednym, ani z drugim nie ma nic wspólnego. Sękate bulwy topinambura należy przed gotowaniem obrać, po czym natychmiast włożyć do wody zakwaszonej cytryną, bowiem nadzwyczaj szybko czernieją.

Okra
pochodzi z tropikalnych regionów Afryki. Jadalny jest zielony, pokryty puszkiem owoc wielkości palca i w kształcie ptasiego dzioba. Pewnie dlatego w niektórych językach nazywana jest "palcem damy" (Lady's finger). Okrę zbiera się, gdy strąki są jeszcze niedojrzałe i miękkie. Można ją gotować, smażyć, suszyć, zamrażać i marynować. Okrę kupujemy w sklepach z orientalną żywnością.

Karczoch
jadalny kwiat o twardych płatkach (krewny ostu), pochodzi z Sycylii i jest jednym z najbardziej lubianych przez Włochów warzyw. Odstrasza nieco swoim kłującym wyglądem i wymaga pewnej praktyki w przygotowaniu, ale wynagradza to znakomitym smakiem. W najprostszej postaci ugotowany karczoch podaje się na talerzu wraz z miseczką topionego masła (z paroma kroplami cytryny) - oderwane listki macza się w maśle i zjada, odrzucając twardą część. Nagrodą za wytrwałość jest spód karczocha, do którego docieramy po usunięciu włochatego środka. W takiej postaci karczochy są niezmiernie lubiane przez dzieci.

źródło /kuchnia.gazeta.p

znalazła sarna

Artykuł dodany: 2008-03-16 11:43:56
Arukuł przysłany przez: sarna
Ilość komentarzy: 148
Ilość punktów: 67

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-10 14:45:16
joanna: ja ostanio z pory robie i marchewki tak na ostro smaczna

2009-04-10 13:21:01
aguska_85: uwielbiam suróweczki

2008-12-14 11:53:50
dagmara0704: ziemniaczki z ogniska są swietne :) szparagi lubię też ;)

2008-08-21 20:50:13
kasiunia: ale na pewno nawet rozgotowane byly smaczne

2008-08-11 18:16:32
aguska_85: pamietam jak pierwszy raz robiłam szparagi, rozgotowały sie:(

2008-07-24 14:57:22
kasiunia: a nawet jesli wyjdzie to skad wiadomo ze akurat tak mialo wyjsc skoro nigdy sie ich nie jadlo

2008-07-16 17:55:23
sm: ok można je kupić ale co z tego jak nie umie się przyżądzić a większości przepisó jakie są podawane zawsze coś nie wychodzi

2008-07-07 23:03:15
Dana: dobre sa ziemniaki z ogniska

2008-07-06 09:55:10
elabutela: spróbuj

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 111 osób:
- 111 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image