Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kalafior

Roślina jednoroczna należąca do rodziny krzyżowych, prawdopodobnie stanowi uszlachetnioną formę białego brokuła. Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje. W Polsce kalafior zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku.

Częścią jadalną są młode pędy kwiatowe, zakończone kwiatostanem, tzw. różą, u nasady której wyrastają liście przykrywające kwiatostan. Na jakość kalafiorów, tzn. na ich wielkość i zwięzłość duży wpływ mają właściwości konkretnej odmiany oraz warunki agrotechniczne. Najcenniejsze odmiany charakteryzują się białym lub jasnokremowym zabarwieniem. Waga róży kalafiora waha się w granicach od 25 dag do 2 kg, a ich łuk od 7 do 30 cm.

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i dietetyczne. Warzywo to zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

Do najbardziej znanych odmian kalafiora zaliczamy: Idol, Pionier, Zelandia, Master, Stella Nowa, Erfurcki 150, Ekspres, Inspektowy z Mor.

Kalafior spożywany jest w postaci gotowanej i surowej. Pod każdą postacią jest pyszny, a co ważne zdrowy.

Przed gotowaniem kalafiora, dobrze jest go zamoczyć w zimniej osolonej wodzie, celem pozbycia się żyjących w nim np. ślimaczków.

Wodę, w której będziemy gotować kalafior należy posolić i dodać do niej kilka kropel soku z cytryny, wtedy kalafior nam nie zżółknie. Kalafiora nie należy rozgotować. Średniej wielkości kalafior gotuje się ok. 15 minut.

Na naszych stołach kalafior występuje w następujących daniach i postaciach:
• w zupie kalafiorowej lub jarzynowej;

• ugotowany już kalafior polewany jest tartą bułką zrumienioną na masełku – można jeść go samego lub z ziemniakami i mięskiem;

• surowy kalafior (różyczki) panierujemy jak kotlety (tj. najpierw go solimy, obsypujemy mąką, maczamy w jajku, następnie w bułce tartej i na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, opiekamy go z każdej strony, a potem zalewamy zimną wodą i dusimy pod przykryciem, aż kalafior zmięknie; powstały ‘sosik’ można zaczepać mąką, całość jeszcze zagotować, i podawać z ziemniakami i dowolnymi dodatkami);

• surowe lub ugotowane różyczki kalafiora można dodawać do sałatek.

Źródło: Wikipedia, Flora.pl, Smaczny.pl
Iwona P. (pianiwo)

Artykuł dodany: 2008-04-28 23:26:14
Arukuł przysłany przez: pianiwo
Ilość komentarzy: 214
Ilość punktów: 109

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-05-01 07:43:42
hallup: kalafior najlepszy jest w sałatce

2008-12-14 10:41:58
dagmara0704: oj ja tez bardzo lubię kalafior :)

2008-11-28 16:51:16
kasiunia: taki jest chyba najlepszy

2008-11-14 16:30:46
Marcia_Marcia: lubie takiego kalafiorka kasiuniu xd

2008-11-08 12:49:01
kasiunia: ja wczoraj jadlam kalafiora zrobionego tradycyjnie z tarta bulka i maselkiem

2008-09-05 07:09:53
nokia: a jedliscie kiedys moze kalafior marynowany powiem wam jak sie robi go Kalafior oczyścić, podzielić na pojedyncze kwiaty, opłukać i zalać wodą z sola lub octem do namoczenia na 20 min., przepłukać i ugotować na półmiękko. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać przygotowaną i wystudzoną zalewą. dam wam jeszcze przepis na zalewe 4 świeże, jędrne i białe kalafiory, 3 łyżki cukru, 3/4 szkl. octu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu naturalnego, 3 małe cebule, 4 szkl. wody.

2008-08-25 17:16:19
bozia: dobre też są sałatki z kalafiorem:)

2008-08-24 22:07:27
sigma121: ja robię, mi smakuje ale moja rodzinka gardzi zupami

2008-08-22 16:01:10
p4sqdk4: moja mama nigdy takiej nie robila i nie bardzo lubie

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 114 osoby:
- 114 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image