Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Przysmaki prosto z drzewa

Są lekkostrawne, a przy tym pożywne i pełne witamin. W Polsce nadal mało popularne – a szkoda, bo surowymi, pieczonymi, gotowanymi lub kandyzowanymi kasztanami można w prosty sposób urozmaicić codzienny jadłospis.


Kasztany jadalne, z wyglądu podobne do tych rosnących na naszych rodzimych drzewach, są popularne przede wszystkim na południu Europy, ale i w kraju nad Wisłą pojawiają się plantatorzy drzew rodzących te niecodzienne przysmaki. Same owoce można kupić w sklepach z egzotyczną i rzadko spotykaną żywnością oraz przez internet.

Jednak warto trochę się potrudzić i poszukać kasztanów, bo kto raz ich spróbuje, zwykle łatwo daje się wciągnąć w kulinarną przygodę. Owoce Castanea sativa, podobnie jak ich bliscy „krewni” orzechy, znakomicie się bowiem nadają do różnego rodzaju mięs i zup, sałatek i słodkich deserów oraz podawania w formie samodzielnej przekąski.

Sekret tkwi w charakterystycznym smaku – mącznym, słodkawym, lekko orzechowym. Pierwsze wrażenie nie zawsze jest zdumiewające, ale trudno powstrzymać się przed spróbowaniem kolejnych owoców w coraz to nowych aranżacjach.

Na początek warto spróbować klasyka, czyli kasztanów pieczonych na ruszcie. W wielu francuskich czy włoskich miastach można je kupić na ulicy, ale bez problemu przyrządzimy tę przegryzkę we własnym domu. Świeże (najsmaczniejsze są tuż po zbiorach: w listopadzie i grudniu) dorodne kasztany wystarczy upiec na grillu czy nad ogniem kominka, a ostatecznie w piekarniku. Przed położeniem na perforowaną tackę do grillowania koniecznie natnijmy skórkę. Kiedy kasztany będą już miękkie, czyli po około 20-30 minutach, można je obrać ze skorupki i gorzkiej wewnętrznej skórki, a następnie podać same lub polane słodkim sosem. Ten łatwy do przygotowania smakołyk znakomicie podkreśli smak wina, a także przygotuje podniebienie na kolejne rarytasy.


Z kolei przed wykorzystaniem do innego dania kasztany trzeba ugotować. W tym celu nacinamy skorupkę w krzyżyk, gotujemy przez dziesięć minut we wrzątku, a następnie, jeszcze gorące, obieramy (z zimnymi jest to bardzo trudne). Dopiero obrane można przyrządzić do końca, na przykład dusząc na maśle z przyprawami i rosołem.

Mogą być składnikiem zupy, jarzynką, nadzieniem mięsa, a na koniec – glazurowane, w cukrze – pysznym deserem. Na słodko przyrządza się także kremy i konfitury z kasztanów, mogą stanowić dodatek do ciast… Zastosowania trudno wyliczyć, zresztą i tak większości trzeba spróbować samemu, by zrozumieć wszystkie zalety jadalnych kasztanów.

Nie ostatnim z walorów są właściwości zdrowotne. Kasztany zawierają dużo potasu, witaminy B i C, mnóstwo skrobi i tłuszczów nienasyconych oraz minerały. Są co prawda kaloryczne, ale przecież nie można mieć wszystkiego naraz.

źródło :http://kuchnia.wp.pl
znalazła sarna

Artykuł dodany: 2008-05-20 22:00:50
Arukuł przysłany przez: sarna
Ilość komentarzy: 61
Ilość punktów: 26

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-07 19:16:43
puncowianka: karolcia a w czym ja popierasz? w tym ze nie jadla nigdy kasztanow?

2009-01-07 19:11:45
jahathor: karolcia wyłącz caps lock ok? ja kiedyś jadłam i nawet mi smakowały...

2009-01-07 19:10:23
karolcia304: POPIERAM DAGMARE0704

2008-12-13 16:51:15
dagmara0704: ja nie jadłam kasztanów nigdy ...

2008-12-06 21:28:15
Anieszka: Ewa kasztany należy naciąć na krzyż po czym włożyć na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni co jakiś czas odwracać na drugą stronę. Piec około pół godziny, ale to zależy od kasztanów, bo nieraz i dłużej trzeba. Mi smakowały, ale w Polsce ciężko je znaleźć

2008-12-05 17:18:10
Ewa: widzialam tutaj w uk w sklepie ale niewiem jak sie je przygotowywuje

2008-11-30 21:22:33
kaja11: nigdy nie jadłam

2008-11-30 21:17:24
jerzyk: ciekawe czy by mi smakowaly

2008-11-14 15:55:00
Marcia_Marcia: nie jadlam :PP jakos mnie do tego nie ciagnie xd

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 115 osób:
- 115 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image