Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Truskawki

Sezon na truskawki trwa w Polsce stosunkowo krótko, więc warto wykorzystać go w pełni, jak najczęściej sięgając po te owoce. Truskawki są bowiem nie tylko bardzo smaczne i niskokaloryczne, ale i wyjątkowo zdrowe.

Truskawki powstały w XVIII wieku przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek: amerykańskiej słodkiej poziomki wirginijskiej i poziomki chilijskiej o wyjątkowo dużych owocach. Gdy posadzono je obok siebie, doszło do krzyżowego zapylenia, a powstała w ten sposób roślina wydawała niezwykle duże i smaczne owoce. Od tego czasu trwa nieprzerwanie popularność tych owoców, które uprawiane są w krajach o umiarkowanym klimacie i w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Obecnie istnieje bardzo wiele odmian truskawek, nawet tak nietypowych jak ozdobne truskawki pnące.

Owoce te są szczególnie bogate w witaminę C, której zawartość w 100 g wynosi 63 mg. Należy jednak pamiętać, że podana wartość dotyczy jedynie owoców świeżych. Wysoka temperatura niszczy znaczne ilości witaminy C, więc kompoty lub dżemy truskawkowe zawierają jej już znacznie mniej. Owoce te są również dobrym źródłem witaminy B1, B2 i B3, zawierają też niewielkie ilości witaminy A. W truskawkach znajdziemy także bogactwo makro- i mikroelementów, przede wszystkim żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor i mangan. Truskawki zawierają około 32 kcal w 100 g, więc są niskokaloryczne, pod warunkiem jednak, że nie zjadamy ich z cukrem i śmietaną.

Truskawki działają moczopędnie i alkalizująco oraz pomagają w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu, więc są szczególnie polecane chorym na artretyzm (dnę moczanową). Wspomagają również pracę nerek i wydzielanie żółci. Truskawki należą do owoców szczególnie bogatych w pektyny, będące rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego. W związku z tym polecane są w diecie przeciwmiażdżycowej, ponieważ pektyny, wiążąc spożyty cholesterol, zapobiegają wzrostowi jego poziomu we krwi. Owoce te mogą być również skuteczne przy problemach z zaparciami, bo doskonale pobudzają jelita do pracy.

Bardzo cennymi składnikami truskawek są również polifenole i antocyjany. Są to złożone związki o dużej aktywności przeciwutleniającej, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, w związku z czym mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Włoscy naukowcy wykazali, że truskawki i poziomki mogą hamować rakotwórcze działanie toksycznych związków - nitrozoamin, powstających w przewodzie pokarmowym podczas reakcji azotynów z aminami. Badania laboratoryjne wykazały również, że truskawki wykazują silne działanie przeciwko licznym wirusom chorobotwórczym, takim jak poliowirusy, reowirusy, wirus Coxackie i wirus opryszczki.

Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw truskawek, ponieważ należą one do owoców często wywołujących alergię. Uczulenie objawia się zwykle czerwoną, bardzo swędzącą pokrzywką. Szczególnie ostre odczyny alergiczne mogą pojawiać się u małych dzieci. Dlatego też truskawki należy wprowadzać do diety dopiero pod koniec pierwszego roku życia, w małych ilościach, uważnie obserwując reakcję dziecka. Truskawek powinny unikać również osoby uczulone na salicylany (np. aspirynę), bo owoce te zawierają spore ilości tych związków.

Truskawki nadają się nie tylko do jedzenia, można z nich przyrządzić także maseczkę do twarzy. Maseczka z rozgniecionych truskawek nałożonych na oczyszczoną twarz działa wybielająco na cerę i powoduje rozjaśnienie piegów i plam posłonecznych. Taka maseczka nie jest jednak wskazana przy skórze wrażliwej i alergicznej.

w internecie znalazla frezja

Artykuł dodany: 2008-06-16 02:20:45
Arukuł przysłany przez: frezja
Ilość komentarzy: 219
Ilość punktów: 154

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-09 09:28:44
sm: ja ubie same bez niczego prosto z krzaczka

2009-01-09 09:27:49
karcelka: oj pycha,pycha :) ale takie z normalna śmietaną tez pycha :)

2008-12-13 17:52:14
Ewa: z bita smietana pycha

2008-12-13 16:29:10
dagmara0704: uwielbiam truskawki ze śmietaną

2008-12-05 19:17:53
jerzyk: na truskawki tez maja uczulenie dzieciaki /

2008-11-14 14:43:32
Marcia_Marcia: pychotka ;P

2008-11-08 14:59:52
acia123: ja mam mrozone...

2008-11-08 14:51:01
minia: ja miałam jeszcze do niedawna maliny świeże a truskawki to już tylko mrożone mam

2008-11-08 14:49:36
kasiunia: jeszcze czasami na krzaczku trafia sie jakies niedobitki

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image