Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Słodziki

Są to chemiczne substancje otrzymywane na drodze syntezy organicznej i charakteryzują się słodyczą znacznie przewyższającą słodycz sacharozy. W Polsce dopuszczone są do żywności następujące zamienniki cukru:

1.Aspartam (E-951) – najpopularniejszy środek słodzący w Polsce. Zbudowany jest z dwóch naturalnie występujących aminokwasów i jest metabolizowany w organizmie. Przy jego rozkładzie powstaje fenylazlanina aminokwas, który nie może być spożywany przez chorych na fenyloketonurię. Aspartam nie może być stosowany do domowych wypieków gdyż jest wrażliwy na wysoką temperaturę i powyżej 120°C traci swoje właściwości słodzące nadając potrawom specyficzny smak. Możemy go spotkać w napojach, słodyczach, gumie do żucia, produktach dietetycznych.

2.Acesulfan K – jest substancją o lepszych parametrach technologicznych, gdyż jest odporny na wysoką temperaturę i nie ulega zamianie w czasie obróbki termicznej. Stąd dużo większy asortyment produktów w których zastępuje cukier – napoje mleczne, owoce, dżemy termizowane, słodycze, lody, guma do żucia, pasty kokosowe, piwo, preparaty dietetyczne. Badania nie wykryły jego negatywnego działania dla zdrowia. Stwierdzono, że nie jest metabolizowany w organizmie ssaków i jest głównie wydalany z moczem. Szkoda tylko, że nie jest powszechnie dostępny i przez to nie może być używany w przygotowywaniu domowych słodkości.

3.Sacharyna – została odkryta w 1876 jako pierwszy środek słodzący i największe zastosowanie znalazła w okresie międzywojennym. Obecnie zastosowanie jej jest mocno ograniczone w związku z podejrzeniem działania rakotwórczego.

4.Poliole – występują w roślinach ale produkowane są przemysłowo przez uwodornienie odpowiednich cukrów np. Sorbilet otrzymywany jest z glukozy, maltfital z maltozy itd. Poliole znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym nie tylko dzięki właściwościom słodzącym ale zapobiegają krystalizacji, utrzymują wilgoć w produkcie, stanowią wypełniacze do lodów, gum do żucia, przetworów owocowych, ciast otrzymywanych przemysłowo.

Uwaga! Nie zawsze produkt zawierający słodzik jest uboższy w kalorie, dlatego trzeba bacznie przeczytać etykietę. Dodatek “light” oznacza wg definicji “światowych władz” produkt, który ma co najmniej o 30% obniżoną kaloryczność. I tak na przykład:

-czekolada mleczna bez cukru – wartość energetyczna 100g wynosi 468 kcal, podczas gdy wartość zwykłej czekolady wynosi 542 kcal.

-wafle z aspartamem light – wartość energetyczna wynosi 528 kcal, podczas gdy wartość energetyczna 100g wafli z sacharozą wynosi 532 kcal.

-coca-cola light jest produktem, który aż o kilkadziesiąt razy obniżył swoją kaloryczność. Puszka 0,3 l dostarcza organizmowi 1 kcla, podczas gdy ta sama objętość zwykłej coli aż 138 kcal.

Sam dodatek słodzika nie jest wystarczającym powodem, aby produkt był nazwany “light”!

źródło: portal fitness
Znalazł Esiu


Artykuł dodany: 2008-07-06 02:18:33
Arukuł przysłany przez: Esiu
Ilość komentarzy: 268
Ilość punktów: 201

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-12-13 16:05:29
dagmara0704: a ja lubię słodziki choć wolę cukier

2008-11-30 17:57:42
Ewa: nie lubie slodzic slodzikami

2008-11-25 15:19:23
kasiunia: nie słodze

2008-11-14 14:39:16
Marcia_Marcia: nigdy nie uzywalam slodzika

2008-10-29 10:16:10
rogalik36: ja lubie słodzic przynajmniej ma smak

2008-10-29 10:14:42
kasiunia: ja ostatnio wogole nie slodze

2008-09-19 07:47:18
sigma121: ja co najwyżej trzy lurki dziennie, ale zawsze słodzę cukrem

2008-09-08 15:01:34
martaaa: ja niestety pije po kilka kaw dziennie i uzywam do nich slodzika

2008-09-08 10:31:29
Magdalenka: slodziki niszcza strasznie wątrobe moaj ciotka jest mlodym cukrzykiem ma 30 lat i slodziki ja zniszczyły

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image