Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Co do piwa?

Zadziwiająca różnorodność gatunków piw: od lekkich lagerów po treściwe stouty, daje nam wprost nieskończone możliwości ich łączenia z najróżniejszymi potrawami. Zwykle zaczynamy od dania, a dopiero potem zastanawiamy się, z jakim podać je trunkiem. My proponujemy rozwiązanie odwrotne: wybrać piwo, a dopiero później tak dobrać podawane z nim danie, by uwypukliło ono jego smak lub nadało mu zupełnie nowy charakter.

Słodkie ze słodkim, wytrawne z wytrawnym

To zasada, której warto się trzymać. Słodkie piwa, jak Kriek, czyli wiśniowy Lambic, zestawiajmy raczej ze słodkimi daniami, a te o bardziej uwypuklonej chmielowej goryczy lepiej się sprawdzą z daniami wytrawnymi. Uważajmy przy tym, by słodycz (lub gorycz) naszego piwa nie zagłuszyła charakteru dania. Od tej zasady, jak każdej innej, są oczywiście odstępstwa – przykładem jest rewelacyjne połączenie słodkiej czekolady z gorzkimi, mocno chmielowymi piwami.

Na trzy sposoby

Dobierając danie do danego piwa, powinniśmy się zastanowić przede wszystkim, jaki chcemy osiągnąć efekt. Czy piwo ma stonować smak potrawy, komplementować go czy z nim kontrastować. Przykładem pierwszego podejścia (tonowania) jest wygładzenie smaku bardzo tłustej lub treściwej potrawy przez podanie jej z lekkim, chmielowym piwem typu pilsner.

Smak piwa typu stout, które samo w sobie ma czekoladową nutę, możemy komplementować deserową czekoladą. Jeśli chcemy pobawić się w kontrastowanie, podajmy na przykład jasne piwo typu ale z treściwymi, aromatycznymi daniami z grilla.

Eksperymentować, i jeszcze raz eksperymentować

Kiedy poznamy już wszystkie zasady, najlepszą rzeczą, jak możemy zrobić, jest… o nich zapomnieć. Nawet dla największych profesjonalistów próbowanie kulinarnych związków piwa nie jest ścisłą nauką, i nawet oni często po prostu kierują się intuicją lub… przypadkiem. Tak więc nie bójmy się eksperymentów. Niekiedy połączenie słodkiej potrawy z wytrawnym piwem – lub na odwrót – może nad dostarczyć nieoczekiwanych kulinarnych doznań.

Doskonałe pary

Są oczywiście połączenia już wypróbowane. I tak do ciemnych, kremowych w konsystencji piw (porter, stout) świetnie będą pasować treściwe dania, jak pieczone, grillowane czy duszone mięsa. Doskonale sprawdzą się również ostrygi czy pikantne sery z nitkami błękitnej pleśni, jak gorgonzola, roquefort czy stilton.

Wyjątkowo dobrze do kulinarnych eksperymentów nadają się piwa typu lager, jak i także wszelkiego rodzaju pilsnery. Te lekkie piwa możemy łączyć z naprawdę wieloma potrawami. Doskonale na przykład stonują charakter tłustych ryb i grillowanych mięs, świetnie nadadzą się również do dań jajecznych.

Wszelkie zaś piwa owocowe i piwa typu lambic idealnie idą w parze z lekkimi, owocowymi deserami i sufletami. Wiele osób uważa także, że nie ma lepszego połączenia niż lambic i gorzka lub deserowa czekolada. Jednak jeśli damy się powieść kulinarnej fantazji, możemy też podać owocowe piwo z pieczoną kaczką – da nam to niepowtarzalne połączenie smaków i aromatów.

w internecie poszukala frezja.

Artykuł dodany: 2008-07-27 01:38:10
Arukuł przysłany przez: frezja
Ilość komentarzy: 110
Ilość punktów: 68

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-07-21 21:33:49
minia: ja nie piję od 6 lat i nie ciągnie mnie wcale

2009-07-21 21:33:01
czarna_kobyla: ostatni nie przepadam w ogóle za piwkiem

2009-02-15 19:45:21
madziula: Ja nie przepadam za piwem ani w ogóle za żadnymi alkoholami ;)

2008-12-13 17:49:10
Ewa: a ja od czasu do czasu lubie piwko

2008-12-13 16:03:18
dagmara0704: a ja nie lubię piwa ...

2008-11-25 15:20:12
kasiunia: krakersy

2008-11-14 14:39:04
Marcia_Marcia: obrazek to tego tematu jest zabojczy xdd

2008-10-16 14:53:26
Angorka: Jasne, ze mozna życ bez piwa, tak jak bez wielu innych napojów, czy pokarmów. Ale czy to grzech, jak wypija sie jedno takie łagodne piwko typu Gingers na tydzien ??? Frezja, podaj przepis na grzanca bez alkoholu.

2008-10-04 22:20:56
frezja: oj mozna zyc bez piwa , a grzance mozna robic nawet nie z alkoholu ,

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image