Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Jak uniknąć zatruć pokarmowych

Lubimy ciepło i słońce, bakterie też. Wtedy namnażają się w żywności bez opamiętania. Lato sprzyja zatruciom pokarmowym. Ale jest na to rada!

Pałaszując np. lekko rozmrożone lody, przy okazji zjadamy często też bakteryjną wkładkę. Gdy dotrze ona do żołądka, kwas solny (składnik soku żołądkowego) zwykle skutecznie się z nią rozprawia. Ale nie zawsze. Jeśli bakteryjny desant jest zbyt duży, zaczynają się problemy. Latem przyczyną kłopotów najczęściej są Salmonella, gronkowiec i jad kiełbasiany.

Salmonella

Ta bakteria upodobała sobie produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i jego przetwory. Mogą ją też przenosić z produktu na produkt gryzonie i muchy - jeśli więc nie zabezpieczymy przed nimi żywności, zwiększymy ryzyko zakażenia się.
Już po 8 godzinach od zjedzenia skażonego posiłku możemy mieć bóle brzucha i głowy, wymioty, biegunkę, podwyższoną temperaturę.

Gdy się zatrujesz: zwykle wystarcza kilkudniowa dieta, zażycie węgla leczniczego (10-12 tabletek rozpuszczonych w 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody, a potem aż do ustąpienia objawów 6 rozpuszczonych tabletek co 4 godziny) lub Smecty (1-2 saszetki rozpuszczone w wodzie 3 razy dziennie). Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk.

Jak się chronić?


  • Surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia.

  • Nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych.

  • Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund.

  • Zapomnij o tatarze. Surowe mięso i jajko to podwójne niebezpieczeństwo.

  • Nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych.

  • Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.




  • Gronkowiec

    Trudno znaleźć miejsce, gdzie ich nie ma. Te wszędobylskie bakterie nie są jednak dla nas zbyt szkodliwe, dopóki nie trafią na odpowiednie warunki i nie zaczną wydzielać trującej enterotoksyny. Choć ich ulubionym podłożem są węglowodany (ciastka, lody, kremy, galaretki owocowe), nie stronią też od mięsa czy ryb.
    Objawy zatrucia - silny ból brzucha, wymioty, czasem biegunka, gorączka, dreszcze - pojawiają się szybko, do 6 godzin po zjedzeniu produktu skażonego gronkowcem.

    Gdy się zatrujesz:
    zwykle wystarcza zażycie środków przeciwbólowych, rozkurczowych (np. Pyralginum, No-Spa) i przeciwbiegunkowych (np. węgiel medyczny, Smecta). Należy przestrzegać diety i sporo pić (nic słodkiego!). Gdy to nie pomoże w ciągu 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk.

    Jak się chronić?


  • Powąchaj danie, nim je zjesz. Zakażone produkty często podejrzanie pachną. Nie jadaj smażonych ryb czy mięsa z grilla, które są zbyt obficie posypane przyprawami. W ten sposób nieuczciwi sprzedawcy często kamuflują nieświeżość produktów spożywczych.

  • Jeśli ktoś z bliskich jest zakażony gronkowcem, zachowaj w czasie spotkań maksymalną ostrożność.




  • Jad kiełbasiany

    To niebezpieczna toksyna produkowana przez bytujące w ziemi laseczki Clostridium Botulinum. Jeśli produkty spożywcze zostaną tą ziemią zanieczyszczone, laseczki będą się namnażać i zaczną produkować jad kiełbasiany (botulinowy). Zazwyczaj zakażamy się nim, jedząc konserwy (również jarzynowe) oraz mięso wędzone i peklowane.
    Objawy zatrucia dotyczą głównie układu nerwowego: po 18 godzinach pojawiają się zawroty głowy, podwójne widzenie, opadanie powiek, trudności w mówieniu, ślinotok. Nudności, wymioty są raczej rzadkie.

    Gdy się zatrujesz: jak najszybciej zgłoś się do lekarza, by podał antybotulinową surowicę. Jeśli pomoc nie nadejdzie na czas, może nastąpić zgon.

    Jak się chronić?


  • Sprawdzaj termin przydatności konserw do spożycia i przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta. Wyrzucaj te z wybrzuszonymi wieczkami i te, które syczą w trakcie otwierania.

  • Wąchaj potrawy - skażone jadem często pachną zjełczałym tłuszczem.

  • Przygotowując przetwory, zachowaj idealną czystość i wszystko pasteryzuj.

  • Do krojenia składników używaj wyłącznie szklanych desek. Po zakończeniu prac koniecznie je wyparz.





  • Znalazła-michalina2901
    Źródło-internet

    Artykuł dodany: 2008-07-27 01:44:15
    Arukuł przysłany przez: michalina2901
    Ilość komentarzy: 61
    Ilość punktów: 27

    góra strony

    UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


    2008-12-13 16:00:55
    dagmara0704: też się nigdy nie zatrułam i dobrze, boję się zatrucia salmonellą...

    2008-11-15 19:40:21
    kasiunia: ja tez nie:)

    2008-11-14 14:36:32
    Marcia_Marcia: nigdy nie mialam zatrucia na szczescie xdd

    2008-11-10 12:56:23
    kasiunia: nokia zgadzam sie ztoba straszny widok az sie skrzywilam gdy to sobie wyobrazilam

    2008-10-16 14:48:58
    Angorka: Postawa chyba unikniecia wszelkiego rodzaju zatruć pokarmowych jest chyba własciwa higiena spożądzania potraw- mycie jajek, dokładne mycie miesa i jesli coś nam wyglada, lub pachnie podejrzanie, to po prostu wyrzucmy- wiecej wydamy na leki w aptece i zaoszczedzimy sobie przykrych dolegliwości zwiazanych z zatruciem pokarmowym.

    2008-09-23 06:52:07
    nokia: ja tez nie lubie nic krwistego nie wiem co tu jest smacznego jak krew leci z miesa fu

    2008-09-23 06:49:07
    minia: ja jestem za mięsem dobrze usmażonym i jeszcze podgotowanym, nie lubię nie dopieczonego mięsa pół surowego, surowego jest bardzo niebezpieczne i wolę nie ryzykować

    2008-09-19 12:38:09
    sigma121: ja wolę zdecydowanie porządnie wypieczone i zarumienione

    2008-09-12 10:23:35
    nokia: a ja tak bardzo lubie jajka sadzone ale na zadko a tam najwiecej moze byc bakterii i tak bede je adła a zmi slinka cieknie na mysl

    więcej komentarzy >>

    góra strony


    Szukaj na QZ.pl



    Kupuj z Bingo Cosmetics

    Na QZ jest 111 osób:
    - 111 czytających

    Dołącz się ;-) >>

    Najnowsze artykuły


    Różności
    Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
    - Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

    Odżywianie
    Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
    Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

    Dziecinada
    Zabawa na zdrowie
    W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

    Zdrowie
    Jak trzymać pion?
    - bezinwazyjne badanie kręgosłupa

    Uroda
    Trądzik, nie taki młodzieńczy
    Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

    Seksolubnie
    Czy katolik może cieszyć się seksem?
    Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

    QZ.pl poleca
    Kompleksowe wzmacnianie
    W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

    Dobre rady
    Nie daj się alergii
    Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

    Design by Multimedia Image