Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Bób

Jest ciężkostrawny, kaloryczny, wydyma brzuchy, ale kiedy tylko znajdzie się na straganach, zajadamy się nim, aż miło! Nieduże, zielone i mączyste nasiona pojawiają się wraz z nadejściem wakacji, ale nie możemy cieszyć się nimi zbyt długo. Dlatego trzeba korzystać, póki czas!

Bób jest jednoroczną rośliną strączkową. Lubi ziemię żyzną, wilgotną i obficie nawożoną. Nieźle znosi przymrozki, więc można go uprawiać niemal w każdej strefie klimatycznej. Jego owoce to sporych rozmiarów strąki, w których kryje się od 2 do 5 nerkowatych nasion. Najczęściej mają one kolor jasnozielony lub bladożółty. I to właśnie nasiona stanowią prawdziwy przysmak. Należy je ugotować w osolonej wodzie, przyprawić i dodać odrobinę masła - w takiej właśnie postaci są najlepsze. Można również używać bobu jako dodatku do zup i sałatek. Specjaliści od zdrowego żywienia cenią go za dużą ilość białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.

Co ciekawe, bób uprawiany była w basenie morza Śródziemnego już w neolicie. Nasiona tej rośliny znaleziono w ruinach Troi, a w Chinach znają go od prawie 5 tyś. lat.
Ponieważ szybko można nim zaspokoić głód, a przy okazji dostarcza sporo energii, był przeważnie pokarmem dla niższych warstw społecznych. Pospolitym, ale cenionym – w starożytnym Egipcie składano go w ofierze bogom i zmarłym, a w antycznej Grecji doczekał się nawet własnego bożka - Kyamitesa. O bobie wspomina już Homer, a także rzymski pisarz i uczony, Pliniusz Starszy, który twierdzi, że wśród roślin strączkowych Rzymianie najbardziej cenili właśnie bób. Używali go zresztą nie tylko jako pożywienia, ale także odgrywał pewną rolę w życiu politycznym – czarnych i białych nasion używano bowiem podczas głosowania, gdzie czarny kolor oznaczał sprzeciw, a biały zgodę.

Niemal w całym starożytnym świecie bób uznawano za symbol śmierci, między innymi dlatego nie mogli spożywać go kapłani. Bob złożony w ofierze umożliwiał natomiast kontakt ze światem nadprzyrodzonym. Z drugiej jednak strony niemal od zarania dziejów nasiona bobu symbolizowały zarodek, początek cyklu życia - nic dziwnego więc, że obdarowywano nim bóstwa podczas ceremonii zaslubin, by zapewnić młodej parze męskiego potomka i kontynuację rodu.

W Europie Środkowej bób był jednym z podstawowych pokarmów aż do XVII wieku, potem stopniowo zastąpiony został fasolą, kukurydzą i ziemniakami. Na terenach obecnej Polski uprawa bobu znana była w epoce brązu i żelaza.

źródło:http://www.nawidelcu.pl
znalazła sarna

Artykuł dodany: 2008-08-03 01:51:25
Arukuł przysłany przez: sarna
Ilość komentarzy: 143
Ilość punktów: 69

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-11-03 09:14:54
smile: tak, jest ciezkostrawny ale jaki dobry xD :D

2009-04-28 12:38:55
madziula: Jest ciężkostrawny ? nie zauważylam bo taki dobry;p

2009-04-07 12:14:32
joanna: o bobu juz dawno nie jadałam a smaczny i syty jest

2009-02-26 22:32:48
aska1984: a ja jakoś niemogę go przełknąc:/

2008-12-14 21:13:08
kasiunia: w wakacje jest sezon na bob

2008-12-13 15:57:09
dagmara0704: ja nieprzepadam ... ostatnio jadłam w wakacje

2008-12-01 17:13:33
Ewa: jak dawno nie jadlam bobu

2008-11-30 20:56:11
jerzyk: lubie boberki , potem piwkiem przepic ...

2008-11-15 19:38:35
kasiunia: u mnie w domu na szczescie wszyscy lubia

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image