Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Miód naturalny

Miód naturalny jest wytwarzany przez pszczoły z nektarów
kwiatowych lub spadzi (substancji wydalanej przez mszyce żerujące
na drzewach). Przekształcanie nektaru lub spadzi w miód
(dojrzewanie) następuje w organizmie pszczoły, a następnie
w plastrach. Polega ono na odparowaniu wody oraz szeregu
przemian biochemicznych; m.in. enzymatycznym rozkładzie
sacharozy na glukozę i fruktozę.

Świeży miód ma konsystencję gęstego syropu, który w
czasie przechowywania krystalizuje. Dojrzały miód posiada
wysoką wartość odżywczą i dietetyczną. Nie stanowi
wprawdzie bogatego źródła witamin, ale za to zawiera duże
ilości łatwo przyswajalnych cukrów prostych, kwasy
organiczne, enzymy i sole mineralne (m.in. sole wapnia, potasu
i magnezu), a także substancję hamującą rozwój
drobnoustrojów, inhibinę. Dzięki tym składnikom miód, zwłaszcza
spadziowy, ma właściwości lecznicze.



Bywa złocisty, czasami ciemny. Gęsty albo rzadki. Pachnie
sadami, ukwieconymi łąkami. ...Słodki i zdrowy jak miód...

Cukry, biopierwiastki, enzymy, witaminy, aminokwasy - łatwiej
wymienić te substancje, których w miodzie nie ma niż te, które
się w nim znajdują. Własności lecznicze i odżywcze miodów
są jednak różne. Wpływ na to ma pora roku i pogoda przy
jakiej miód powstawał i był zbierany, sposób jego
przechowywania a także rodzaj roślin z kwiatów których
pszczoły spijały nektar. 



"Wątrobiarzom" pomoże miód z mniszka lekarskiego,
pierwszy rozpoczynający "sezon miodowy". 

Miód rzepakowy - pomaga na serce i układ krążenia 

Miód akacjowy - pomaga szczególnie przy kłopotach żołądkowych.
Dwie łyżki rozcieńczone wieczorem w szklance letniej wody i
wypijane rano na czczo regulują trawienie i pomagają zwłaszcza
przy zaparciach. 

Miód wielokwiatowy - najczęściej spotykany w
sklepach, co nie znaczy, że jest on najmniej wartościowy.
Dwie, trzy łyżeczki dziennie zjadane systematycznie w czasie
miesięcy zimowych pomagają organizmowi łatwiej znosić
potem wiosenne alergie. 

Miód lipowy - Działa rozgrzewająco i kojąco przy
schorzeniach oskrzeli, zatok, kaszlu i przeziębieniu. Jest
skuteczny zwłaszcza w stanach osłabienia (podobnie jak miód
malinowy. Ma także własności uspakajające. 

Miód gryczany - jest bogaty w cukry proste enzymy
kwasy organiczne, mikroelementy i olejki eteryczne. Działa
odtruwająco i uodparniająco. Leczy między innymi nieżyty górnych
dróg oddechowych. 

Miód spadziowy - najbogatszy w składniki zalecane
przy schorzeniach układu krążenia i kłopotach z sercem.
Leczy nieżyty górnych dróg oddechowych i gardła. Napój z
tego miodu, wody i soku z cytryny jest zalecany w stanach
silnego wyczerpania fizycznego i w okresach stresu. 

Miód wrzosowy - można go kupić już tylko w
nielicznych pasiekach. Pomaga skutecznie zwłaszcza przy
chorobach pęcherza moczowego, nerek i prostaty. Najlepiej w
ciągu dnia popijać rozcieńczony w wodzie z dodatkiem soku
cytrynowego i łyżeczki oliwy. 



Utarło się powiedzenie że miód im ciemniejszy tym bardziej
wartościowy.

Nie darmo pokarm bogów Olimpu zapewniający nieśmiertelność,
nosił miano nektaru. We wszystkich kulturach świata, od
Egiptu po Daleki Wschód, miód uważany był za lekarstwo ciała
i duszy. Sprawdza się w tym wypadku życzenie Hipokratesa,
ojca medycyny: "by pokarm był lekiem a lek
pokarmem".

Miód wzmaga działanie wszystkich naturalnych środków
leczniczych przeciwko przeziębieniom. Jeśli już więc podjęliście
jakąś domową kurację kataru, obłożonego gardła czy
przeziębienia, wspomagajcie ją dodatkowo systematycznym spożywaniem
miodu.

Aby miód był w pełni przyswojony przez organizm, należy łyżkę
stołową miodu rozpuścić w ciepłej wodzie (pół szklanki)
i postawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, żeby wystąpiła
dyspersja (rozpad) sacharozy na cukry proste (glukozę,
fruktozę). Wówczas lecznicze działanie miodu, który należy
pić małymi łyżkami (aby miód już w jamie ustnej szybciej
dostał się przez śluzówkę do krwi) wzrasta nawet
100-krotnie. 

Żaden z produktów pszczelich nie działa antybiotycznie na
dzień następny. Żeby się skutecznie leczyć, należy
stosować je regularnie, nawet miesiącami. 



Podział miodów naturalnych w zależności od pochodzenia.

- Miody nektarowe, jedno- lub wielokwiatowe; mają zapach zbliżony
do zapachu nektaru i przeważnie żółtą barwę. Ich słodki
smak zależnie od zawartości kwasów organicznych i innych
związków może być delikatny (np. miód akacjowy) lub drapiący,
gorzkawy (miód gryczany i wrzosowy).

- Miody spadziowe różnią się dość znacznie od
nektarowych. Mają znacznie ciemniejszą, oliwkowozieloną
barwę, zapach lekko kwaśny, żywiczny, posmak korzenny i są
mniej słodkie.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:01:16
Ilość komentarzy: 200
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 13:34:04
madziula: kocham miodek ;)

2009-04-07 12:15:56
joanna: ja zawsze mam miód w zapasie

2009-01-13 20:24:27
aska1984: aniutka u mnie sie do tego jeszcze ząbek czosnku wgniatało...smierdziało i było bleee ale szybko stawiało na nogi przy przeziębieniu:)

2009-01-06 21:11:31
skowytka: o tak, rafal, byl pyszny, doslownie prosto od pszczolek :)

2008-08-18 21:54:40
rafal.b19: w tym roku zajadałem się miodem akacjowym

2008-05-20 21:56:25
milka2008: ja lubie miod,ale z mlekiem nigdy mi nie smakował

2008-05-20 21:53:11
aniutka: pamiętam ten zestaw(mleko+miód+masło) z dzieciństwa , jak sobie wspomnę to mi sie nie dobrze robi :(

2008-05-17 23:33:39
maaddzziiaa: No rzeczywiście miód+mleko to nieciekawe połączenie..

2008-05-08 12:24:58
wilczek: ja lubie miod,ale z mlekiem nie bardzo mi smakuje

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 113 osoby:
- 113 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image