Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Usmażyć Królika

Kupiony w markecie kurczak często smakuje jak papier. Dlaczego więc nie zrobić dla malca obiadku z królika, perliczki, kaczki, dziczyzny?

Zwykle dopiero wtedy, gdy okazuje się, że twój malec jest alergikiem, decydujesz się, zamiast cielęciny, wołowiny czy kurczaka, poszukać dla niego królika, perliczki, kaczki czy jagnięciny. Rzeczywiście, te mięsa uczulają rzadziej, jednak warto je podawać nie tylko małemu alergikowi. Dlaczego? Bo są zdrowsze. Takie mięso nie pochodzi z masowej produkcji, a zwierzęta były karmione dobrej jakości karmami i hodowane naturalnie. Ich mięsko jest więc też o wiele smaczniejsze od kurczaka, który przez całe swoje życie raczej ani razu nie widział słońca i nie dziobał ziarna.

Jakie „nietypowe” mięsa najlepiej kupić dla malca?

Królik.

Mięsko królika – podobnie jak inne tzw. mięsa białe (np. z indyka, kurczaka) – jest chudsze od mięs czerwonych (wołowina, cielęcina, wieprzowina). Ma za to więcej białka, i to bardzo dobrej jakości. Dodatkowy atut: białko to jest wyjątkowo dobrze przyswajalne – w około 90 proc., podczas gdy np. z wołowiny tylko w 60 proc. Mięsko królika jest smaczne, soczyste, delikatne, lekkostrawne, dlatego dietetycy polecają je małym dzieciom. Zawiera też więcej składników odżywczych – żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, kobaltu, cynku, witamin z grupy B. Królik wyjątkowo rzadko alergizuje, więc można go śmiało podawać także tym maluchom, które mają skłonność do uczuleń. Najlepsze jest mięso z młodych królików (pieczone). Możesz podawać: już 6-, 7-miesięcznemu niemowlęciu (jako dodatek do zupy jarzynowej).

Perliczka.

To udomowiona odmiana perlicy pospolitej, hodowana głównie z powodu wyjątkowo smacznego, delikatnego
i aromatycznego smaku. Mięso jest chude, ma dwa razy mniej tłuszczu niż kurczak i cztery razy mniej niż wieprzowina. Zawiera za to sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2 i E, a poza tym sporo potasu, magnezu i żelaza. Możesz ją podawać: już od 6–7. miesiąca życia, często.

Jagnięcina.

Mięso jest bardzo delikatne, kruche, smaczne, nietłuste, wysokiej jakości. Ma sporo żelaza, fosforu, potasu. Jagnięcina rzadko powoduje uczulenia. Warto ją podawać dzieciom. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem mięty, cytryny, warzyw. Możesz podawać: od 7–8. miesiąca życia, jako urozmaicenie jadłospisu.

Kaczka, gęś.

To mięso jest co prawda ciężkostrawne i kaloryczne, ale za to wyjątkowo bogate w białko i składniki mineralne, m.in. w żelazo, potas, fosfor, magnez, witaminę B6. Młodszemu dziecku lepiej gęś lub kaczkę ugotować (jest wtedy najlżej strawna), starszemu możesz też upiec. Bardzo dobra jest kaczka pieczona na ruszcie – pod spód podłóż naczynie, do którego będzie ściekał wytopiony tłuszcz. Smaczna i lżej strawna jest kaczka nadziewana, np. połówkami jabłek i majerankiem lub gruszkami i tymiankiem. Możesz podawać: od 2. roku życia, rzadko, maksymalnie 1–2 razy w miesiącu.

Skąd jednak wziąć królika lub kaczkę, jeśli nie masz znajomych rolników? Czasem takie mięso można kupić w supermarketach (zwykle mrożone), a także w małych sklepach z żywnością regionalną lub ekologiczną. Jest ich coraz więcej, adresy możesz znaleźć w Internecie (np. www.pyszneizdrowe.pl, www.skarbysmaku.pl). Zwykle przyjmują one również zamówienia i dostarczają mięso prosto do domu. W niektórych takich sklepach możesz też kupić dziczyznę (np. bażanta, kuropatwę, comber z sarny, gulasz z jelenia, udka z zająca, schab czy szynkę z dzika).

Ekologiczne mięso kosztuje więcej niż zwykły kurczak czy wołowina (1 kg perliczki: 20 zł, królika i kaczki: 30 zł, a dziczyzny nawet 50–60 zł). Ale jest też zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Tak naprawdę często wydatek nie jest ogromny, bo dziecko na porcję zjada niewiele. Z kilograma mięsa zrobisz dla niego kilkanaście obiadów! Surowe mięso warto zamrozić w lodówce i przygotowywać maluchowi po kawałku. Możesz też je najpierw upiec, włożyć do zamrażalnika i odmrażać wtedy, gdy będzie ci potrzebne.


źródło:http://babyonline.pl

znalazła sarna

Artykuł dodany: 2008-09-13 23:12:18
Arukuł przysłany przez: sarna
Ilość komentarzy: 90
Ilość punktów: 63

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-12 22:42:46
aska1984: ja tez królika lubie,:)

2009-01-02 11:13:02
puncowianka: dagmara tylko nie zjedz tej swojej miniaturki

2008-12-14 21:12:43
kasiunia: ja bardzo lubie mieso krolicze

2008-12-13 17:52:52
Ewa: ja zawsze chcialam miec kroliczka

2008-12-13 15:25:50
dagmara0704: ja mam króliczka miniaturkę w domu i już mi się ten artykuł nie podoba...

2008-11-19 00:12:59
jerzyk: marcia, jest teraz kazde mieso w sprzedazy , warto poprubowac .

2008-11-14 14:30:16
Marcia_Marcia: nigdy nie jadlam

2008-10-29 23:34:40
frezja: krolik jest lepszy niz kurczak , czy indyk , nawet zdrowsze od cieleciny ,, powinny dzieci jesc krolicze mieso .

2008-10-28 10:47:35
Ewa: nienawidze krolika i moze jak bylam mala to z raz ino sprobowalam i nie jem

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 123 osoby:
- 123 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image