Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Szpinak- najzdrowsze warzywo pod słońcem

Witaminy i składniki mineralne

Prawidłowe odżywianie, zdrowa dieta bogata w odpowiednie
witaminy i składniki mineralne to nielada problem dla większości
ludzi. Pamiętajmy, że im więcej ćwiczysz, tym więcej składników
odżywczych organizm potrzebuje, aby sprostać stawianym mu
wymaganiom. Ponadto kobiety mają specjalne potrzeby odżywcze,
szczególne zapotrzebowanie na wapń, żelazo i witaminy z
grupy B. Do regeneracji po treningu potrzeba przeciwutleniaczy
- witaminy C i E, które zwalczają zmęczenie związane z
wysiłkiem fizycznym. 



Jednym z najzdrowszych warzyw, zawierających najwięcej składników
mineralnych oraz witamin jest szpinak (zawiera rekordową ilość
żelaza - ponad 2,4 mg na 100g, więcej magnezu niż czekolada
i bardzo dużą ilość witaminy C - 48,8 mg na 100g). 



Co znajdziemy w szpinaku? 

-
witamina A Powoduje wzrost kości, dba o zęby, wzmacnia
układ odpornościowy, konieczna dla skóry i włosów,

- witamina B Budują czerwone krwinki, odpowiada za metabolizm
organizmu i system nerwowy, zapobiega chorobom serca,

- witamina C Chroni przed przeziębieniami, wzmacnia skórę i
zęby, wspomaga pracę wątroby,

- witamina E Chroni płuca przed zanieczyszczeniem powietrza,
hamuje rozwój rak, uważana za eliksir młodości,

- żelazo Niezbędne do budowania czerwonych krwinek, bardzo
ważne dla kobiet, zwłaszcza dla kobiet w ciąży,

- magnez wpływa na rozwój mięśni, wytwarzanie energii i
funkcje nerwowe, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca,

- kwas foliowy Reguluje procesy metaboliczne w organizmie,
bierze udział w procesie podziału komórek, współuczestniczy
w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek, szczególnie
ważny dla kobiet,



Antyoksydanty i wolne rodniki w organizmie

Sekret nieustającej młodości może być ukryty nie
tylko w pigułce, ale także w warzywach! Szpinak zawiera w
sobie czynniki zwane antyoksydantami (przeciwutleniaczami), które
mogą być potężną bronią w walce ze skutkami starzenia. W
procesie zużywania tlenu przez organizm powstają tak zwane
wolne rodniki, czyli cząsteczki tlenu z brakującymi
elektronami. Wolne rodniki "kradną" elektrony od
zdrowych komórek, powodując ich uszkodzenie. Uważa się, iż
gromadzenie takich uszkodzeń prowadzi do starzenia się i
rozwoju różnych chorób. Wszystko, począwszy od nowotworów,
nowotworów skończywszy na zmarszczkach przypisywane jest
działaniu wolnych rodników. Antyoksydanty są to związki
organiczne, których działanie polega na unieszkodliwianiu
wolnych rodników, a tym samym - na ochronie komórek przed
zniszczeniem. Trzy najlepiej znane antyoksydanty to witamina
E, witamina C oraz beta karoten. Wszystkie trzy zawiera w
znacznych ilościach szpinak! 



Jak jeść szpinak?

Niestety większości ludzi szpinak kojarzy się z koszmarną
szkolną lub przedszkolną stołówką i nieapetyczną zieloną
papką. Wbrew pozorom szpinak może być pyszny! Można go
bardzo szybko i łatwo przygotować do spożycia (na patelni
lub też w mikrofalówce). Przyrządzanie: szpinak przygotować
wg przepisu podanego na opakowaniu, makaron ugotować w
osolonej wodzie, ser utrzeć na tarce, w naczyniu żaroodpornym
(delikatnie wysmarowanym tłuszczem) ułożyć warstwami: ser,
szpinak, makaron, ser, szpinak….., zapiec w gorącym
piekarniku w temp. 200°C około 20 - 30 minut 



Lazania ze szpinakiem 

Pół opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego
makaronowego ciasta, które można kupić w wielu sklepach spożywczych) 



500 g szpinaku , 50 g parmezanu, 



Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki
mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.



Przygotowanie: płaty ciasta włożyć na 4-5 minut do
wrzącej wody by nieco zmiękły, szpinak przygotować wg
przepisu na opakowaniu, w naczyniu żaroodpornym (delikatnie
wysmarowanym tłuszczem) płaty ciasta przekładać warstwami
szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem,
na wiesz położyć ciasto, polać sosem beszamelowym i posypać
serem, zapiec w gorącym piekarniku w temp. 200°C około 30
minut.



Takiego samego przepisu można użyć do naleśnikowej
zapiekanki, lub też po prostu podawać naleśniki ze
szpinakiem. 



Ciekawostki 

Szpinak... To jednoroczne lub dwuletnie warzywo liściowe z
rodziny komosowatych, jadalne są tylko jego liście. Do
Europy został przywieziony w średniowieczu przez arabów.
Jest łatwo przyswajalny i mogą go jeść zdrowi, młodzi,
dzieci, grubaski (ok. 20 kcal w 100 g) i osoby starsze oraz
prowadzące siedzący tryb życia.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:01:17
Ilość komentarzy: 208
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 12:33:04
madziula: nie jadłam szpinaku nigdy..

2009-01-13 20:29:52
aska1984: nigdy nie próbowałam, ale moze warto w końcu to zrobic:)

2009-01-06 21:11:59
jahathor: polecam szpinak - jest doskonały nawet w deserach

2009-01-06 21:10:52
skowytka: hm.. moze w nastepne lato sprobuje swiezy kupic i cos przyrzadzic z niego.. kto wie, moze zasmakuje mi, hm

2008-07-08 17:47:24
kasiunia: ja moge stale jesc szpinak jest pyszny

2008-05-20 21:57:43
milka2008: ja za szpinak podziekuje,probowalam kiedys i wiecej juz tego nie zrobie

2008-05-20 21:53:49
aniutka: nigdy nie jadła i jak na razie nie mam zamiaru próbować

2008-05-09 22:23:30
wilczek: ja nie lubie szpinaku,ale slyszalem,ze jak jest dobrze przyrzadzony,to sie zje ze smakiem

2008-04-10 14:32:09
babcia: nie znosze szpinaku po prostu go nie lubie

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 121 osób:
- 121 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image