Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Boskie buraki

Wszystkie uprawiane obecnie na świecie buraki, łącznie z burakiem cukrowym, pochodzą od jednego tylko, rosnącego kiedyś dziko na terenie całej Europy, gatunku Beta vulgaris. To warzywo oficjalnie zalicza się do warzyw korzeniowych. Tymczasem prawda jest jednak zupełnie inna...

Każdą część buraka ćwikłowego można wykorzystać w kuchni. Szczególnie korzenie przyrządza się w różnych kulinarnych kulturach dosłownie na tysiące sposobów. Po ugotowaniu przyjmują one bowiem słodki, przyjemny smaczek. Dlatego jedna nawet z odmian - burak cukrowy, uprawiany jest wyłącznie do produkcji cukru. Doskonałe są również buraczki marynowane. Osobiście przepadam za podanym do stołu w upalny dzień lata chłodnikiem litewskim. Z młodych liści, czyli ćwikły, udają się też doskonałe sałatki na surowo. Inny sposób wykorzystania części naziemnych - szczególnie późnym latem - to ugotowanie wyrośniętych już liści i posiekanie ich tak, jak się to robi ze szpinakiem. Warto wspomnieć przy tym, że korzenie buraka dają się przechowywać przez całą zimę, najlepiej w suchym piasku w chłodniejszym miejscu w piwnicy.

Chociaż dokładnie poznano skład chemiczny buraków, do dzisiaj nauka nie potrafi wyjaśnić ich właściwości terapeutycznych przy zwalczaniu nowotworów. Przypuszcza się jedynie, że obecność dwóch rzadkich metali: rubidu i cedu, działa hamująco na rozwój komórek raka.

Burak ćwikłowy ma także inne właściwości lecznicze. Zawiera on bowiem m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, a co najważniejsze - bogactwo soli mineralnych, a wśród nich szczególnie cenne sole potasowe. Spora jest też w nim ilość niezbędnych dla organizmu pierwiastków śladowych z magnezem i kobaltem na czele. Jeżeli bowiem nie dostarczymy organizmowi soli kobaltu, nie będzie mógł on syntetyzować witaminy B12. A ta właśnie witamina oraz kwas foliowy są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi. Ich niedobór powoduje niedokrwistość, naukowo nazywaną anemią. Spore ilości buraków powinny jeść osoby z problemem nadwagi, z nadciśnieniem tętniczym oraz schorzeniami wątroby i nerek. Wykazują one również właściwości lecznicze przy zaparciach. Pektyny buraka niszczą bowiem bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym i poprawiają wyraźnie jego pracę. Trzy krople odciśniętego soku ze świeżo ugotowanego buraka wkraplane 3 razy dziennie do nosa to doskonały środek do likwidacji kataru. Z kolei okłady ze świeżo utartej miazgi buraków przyspieszają gojenie się owrzodzeń.

No drogie Panie.. Nic, tylko jeść buraki;)

mój nick andrzejkasper

teksty z internetu

Artykuł dodany: 2008-11-23 00:47:46
Arukuł przysłany przez: andrzejkasper
Ilość komentarzy: 49
Ilość punktów: 36

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-11 22:05:13
aska1984: ja za sokiem jako tako nie rpzepadam ale buraczki lubie:)

2009-01-16 23:35:47
Cobaea: owszem pije sok z buraków tre do nich jeszcze pieruszke seler i marchewke do tego jabłuszko wtedy jest lepszy smak

2009-01-04 18:42:35
teresica: jerzyk...jak bedziesz szklankami pil ocet to dostaniesz po lbie...;) to jest niezdrowe....a ciut octu ...poprawia smak...

2009-01-02 13:14:31
klaudia20: ja też nie to obrzydliwe :(

2008-12-14 20:51:37
kasiunia: nie wyobnrazam sobie jak mozna wkraplac sok z burakow do nosa

2008-12-14 16:19:40
MonikaMonika: lubię jesć buraczki z ziemniaczkami :)

2008-12-14 10:14:42
kasiunia: ja tez ale tylko zrobione przez moja mame u kogos mi nie smakuja

2008-12-13 13:43:06
dagmara0704: bardzo lubię buraczki:)

2008-12-12 19:22:24
martita11: jerzyk a co jest zdrowe powiedz ja jem buraczki z octem w słoikach i jakoś żyję

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 110 osób:
- 110 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image