Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Czosnek

Czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina oraz skordynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto, czosnek zawiera flawonoidy, flawony, witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.

Czosnek jest stosowany w różnych postaciach: jako świeży, suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży, rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.

Stosując czosnek profilaktycznie, należy codziennie spożywać jeden jego duży ząbek, przegryzając zieloną natką pietruszki w celu eliminacji nieprzyjemnego zapachu. Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub miażdży, spożywa z dodatkiem mleka, miodu lub cytryny. Dla zniwelowania ostrego zapachu czosnku, botanik angielski, Culpeper, proponował żucie kminku i zielonej fasoli.

Substytutem czosnku może być olejowy wyciąg czosnku – należy łykać 1 kapsułkę dziennie, wieczorem przed snem. Polecana dawka jednorazowa to 500 mg. W celach leczniczych u osób dorosłych należy stosować dawkę 1000 - 5000 mg/dobę.

Przeciwwskazaniem do spożywania świeżego czosnku są ostre nieżyty żołądka i jelit, skłonność do niskiego ciśnienia krwi oraz okres karmienia piersią.

8 powodów, by jeść czosnek:


  • 1. Zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu;

  • 2. Pomaga w leczeniu nadciśnienia;

  • 3. Działa bakteriobójczo, zwalcza infekcje wirusowe i grzybicze;

  • 4. Zmniejsza objawy przemęczenia i zapalenie oskrzeli;

  • 5. Minimalizuje bóle miesiączkowe;

  • 6. Reguluje trawienie;

  • 7. Poprawia funkcjonowanie mózgu;

  • 8. Uspokaja, ułatwia zasypianie.





  • nick justpink

    Artykuł dodany: 2008-11-23 00:49:04
    Arukuł przysłany przez: justpink
    Ilość komentarzy: 77
    Ilość punktów: 45

    góra strony

    UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


    2009-11-03 09:13:06
    smile: nie lubie czosnku, nie zjem salatki z czosnkiem... jedyna rzecz ktora przelkne to sos lub dip czosnkowy, to lubie;p

    2009-04-28 12:40:30
    madziula: sosik z czosnkiem ;) mniam;)

    2009-02-26 21:09:56
    aska1984: madzia to prawda ae zawsze mozna go przecez po troszke dodawac do potraw by na raz nie zionąć odorkiem;)

    2009-02-15 11:22:21
    madziula: Hm.. czosnku powinniśmy jeść jak najwięcej ale ten zapach trochę odstrasza

    2009-02-11 22:04:17
    aska1984: mondek a jak sie ją robi dokładnie? bo brzmi smacznie:)

    2009-02-09 19:43:50
    mondek: mmm czosneczek :) pyszna pasta z czosnkiem jest, tarty żółty ser, czosnek i majonez :) do placuszkow ziemniaczanych , nawet do zwyklej kanapki :) re-we-la-cja :)

    2009-02-04 18:12:34
    girl_86: cobaea do rosołu jeszcze nigdy nie dodawałam czosnku, jakoś mi on tam nie pasuje!!!!!!

    2009-01-18 22:22:57
    Cobaea: czosnek daje nawet do rosołku ma inny sma

    2009-01-17 09:54:29
    miki1: oj zdrowy ja lubie zcsnek i duzo daje do potraw i cebule tak samo...

    więcej komentarzy >>

    góra strony


    Szukaj na QZ.pl



    Kupuj z Bingo Cosmetics

    Na QZ jest 106 osób:
    - 106 czytających

    Dołącz się ;-) >>

    Najnowsze artykuły


    Różności
    Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
    - Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

    Odżywianie
    Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
    Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

    Dziecinada
    Zabawa na zdrowie
    W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

    Zdrowie
    Jak trzymać pion?
    - bezinwazyjne badanie kręgosłupa

    Uroda
    Trądzik, nie taki młodzieńczy
    Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

    Seksolubnie
    Czy katolik może cieszyć się seksem?
    Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

    QZ.pl poleca
    Kompleksowe wzmacnianie
    W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

    Dobre rady
    Nie daj się alergii
    Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

    Design by Multimedia Image