Odżywianie

Więcej o odżywianiu

"Święta trójca" stołu

Związki
wina, sera i chleba zauważono już wiele wieków temu.
Przynajmniej dwa z tych trzech składników - wino i ser uważano
za piękną symbiozę zmysłów powonienia i smaku, które w
połączeniu tworzą doskonałą całość, nie tracąc przy
tym własnej indywidualności i niepowtarzalności smaku. To,
co niewątpliwie łączy te trzy składniki stołu to proces
fermentacji, któremu podlegają. Każdemu z nich do osiągnięcia
pełni smaku i aromatu proces ten jest niezbędny. Bez
fermentacji wino nie zawierałoby alkoholu, chleb nie urósłby,
a ser miałby po prostu zupełnie inny, "płaski"
smak. Wprawdzie wino, ser i chleb produkuje się z różnych
surowców - wino z winogron, ser z mleka, chleb ze zboża,
jednak do każdego z nich w okresie wytwarzania dodaje się
drożdży i bakterii, co pozwala mówić o fermentacji. Dla każdego
miłośnika wina oczywiste jest, iż ostateczny smak i aromat
tego trunku jest ściśle i rygorystycznie uzależniony od
rodzaju winogron (odmian szczepowych), technologii produkcji,
miejsca i czasu leżakowania. Podobnie jest w przypadku sera -
smak, aromat i konsystencja zależą od mleka, z którego go
wyprodukowano (krowiego, koziego, owczego lub ich mieszanki)
oraz metody wyrobu i dojrzewania. Nasuwa się tu dosyć wyraźna
paralela między procesem produkcji wina i sera. Zarówno w
przypadku wina, jak i sera niebagatelną rolę pełni tu
proporcja i obecność szczepów w przypadku wina oraz rodzaju
mleka - w przypadku sera. 



Wino i ser - sztuka komponowania 



Trudno jest zdefiniować sztukę komponowania wina i sera w
kilku zdaniach. Obowiązuje tu bowiem zarówno zasada podobieństw,
jak i kontrastów i uzupełnień. Smak sera można analizować
i grupować tak, jak analizuje się smak wina. Np. gładkie
,ciężkie, mocno wytrawne wino będzie pasować do gładkiego,
tłustego sera, a białe, delikatne wino smakować będzie z
łagodnym serem. Podobieństwo siły i intensywności smaku
nie zabije ani wina ani sera, a jeszcze bardziej je wzmocni.
Należy tu pamiętać, że sery o zdecydowanym i mocnym smaku
mogą łączyć się jedynie z równie mocnymi garbnikowymi
winami, gdyż jako dominujące mogą zabić smak
delikatniejszego wina. Zasada przeciwieństw w komponowaniu
wina i sera łączy się z zasadą uzupełniania, a polega na
poszukiwaniu takiej wartości w winie (np. w smaku i
konsystencji), której nie posiada ser, a która wzbogaciłaby
całość. Np. warto spróbować połączyć bardzo owocowe
białe wytrawne wina z Nowego Świata (Santa Julia Chardonnay
Oak Reserve, Porta Chardonnay, Porta Chardonnay Select Reserve)
z serem o bardzo słonym smaku. Podsumowując można pokusić
się o stworzenie kilku zasad komponowania sera i wina:

- Sery twarde długo dojrzewające to doskonały składnik do
połączenia z winami czerwonymi również długo dojrzewającymi
- francuskimi Medoc, Bourgogne Pinot Noir, hiszpańskimi Campo
Viejo gran reserva i Alcorta Rioja gran reserva.

- Sery twarde i półtwarde średnio dojrzewające świetnie
smakują z winami czerwonymi o średnim okresie dojrzewania i
mocnymi winami białymi (z Francji Saint Emilion, Pomerol,
Chateau Prieure Malesan, z Argentyny Santa Julia Cabernet
Sauvignon Oak Reserve, Santa Julia Pinot Noir Oak Reserve, z
Chile Porta Merlot, z Australii Rosemount Estate Shiraz, z
Francji białe Chablis A. Rodet, Chablis 1-er Cru Montmains A.
Rodet).

- Sery miękkie i tłuste to świetny towarzysz win białych i
czerwonych półwytrawnych lub likierowych (np. Sauternes z
Bordeaux, francuskie Bourgogne Chardonnay, chilijskie Porta
Chardonnay Oak Reserve). Smakując wina i ser należy jednak
pamiętać o zasadzie, iż naszym niezawodnym przewodnikiem w
wyborze wina do sera i na odwrót jest po prostu nasze
podniebienie. Kombinacja czterech smaków, jakie rozróżnia
człowiek - słodki, kwaśny, słony i gorzki - jest bardzo
bogata i ma wiele wariantów. A najlepsze wybory zawsze
opierają się na indywidualnych gustach.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:12
Ilość komentarzy: 129
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-13 20:41:50
aska1984: dla mnie oliwki to bardzo niemiłe wspomnienia:/ na sam ich widok jest mi niedobrze:/

2008-05-20 21:58:33
milka2008: ja oliwek nie lubie,bo jakis dziwny smak maja dla mnie

2008-05-20 21:56:34
aniutka: nie lubie oliwek, a mój teść się nimi zajada

2008-05-08 12:37:43
aguska_85: ja tez nie jem oliwek

2008-04-08 23:01:10
laura17: ja lubie tylko zielone, czarnych nie bardzo

2008-01-14 15:56:58
sabrina21: ja też nie lubie oliwek

2008-01-06 20:09:14
Tenia: nie uważam oliwek

2007-12-27 12:31:08
Dagus93: oliwki sa okropne

2007-11-28 22:39:52
skowytka: wino przy posilku do mnie nie przemawia ;)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 103 osoby:
- 103 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image