Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Pomarancza

Pomarancza nie tuczy... 100 g owocu to tylko 44 kcal. Dodatkowo pomarancze sa �podejrzewane� o spowalnianie tempa starzenia sie.

Kupujac ja, nie zdajemy sobie na ogól sprawy, ze ten popularny i lubiany u nas owoc ma wielu krewniaków, mniej w Polsce znanych. Mówiac pomarancza, mamy bowiem na mysli glównie pomarancze slodka (chinska). A jest jeszcze przeciez pomarancza gorzka (zwana kwasna, dzika, hiszpanska lub bigarrada), trójlistkowa, bergamota, olbrzymia i ich liczne krzyzówki.

Pomarancza chinska Citrus sinensis
O slodyczy jej owoców informuja chinskie rekopisy sprzed 4 tysiecy lat. Zródla historyczne nie wspominaja jednak, by rosla gdzies dziko. Powstala wiec zapewne ze skrzyzowania róznych odmian innych gatunków roslin cytrusowych, np. mandarynki czy pomaranczy kwasnej.
Na przelomie XV i XVI w. zeglarze przywiezli pomarancze z Indii do Hiszpanii i Wloch. Pod koniec XVIII w. pierwsze pomaranczowe plantacje powstaly w Hiszpanii, a pod koniec XIX w. we Wloszech. Gaje pomaranczowe opasaly cala kule ziemska, jednak pomarancza podbila swiat dopiero 100 lat temu.
Drzewo pomaranczy jest wiecznie zielone, rosnie w tropikach i subtropikach. Osiaga wysokosc do okolo 6-7,5m. Liscie sa ciemnozielone, blyszczace. Kwiaty delikatne, niewielkie, z reguly biale, piecioplatkowe, wspaniale pachna. Z kwiatów rozwijaja sie owoce jagodowe.
Owoc pomaranczy tworzy sie z zalazni podzielonej na 10-13 komór (segmentów). Sklada sie z trzech warstw: egzokarpu, mezokarpu i endokarpu. Egzokarp to zewnetrzna czesc skórki, zwana flawedo. Tu znajdujemy duza ilosc olejków eterycznych. Mezokarp to wewnetrzna, biala, gruba, gabczasta czesc skórki, zwana albedo. Nie zawiera gruczolów z olejkami eterycznymi, ale jest bogata w witamine C i pektyny. Mezokarp jest jadalny. Endokarp stanowi wewnetrzna warstwe sciany zalazni. Zbudowany jest z segmentów, których wnetrze sklada sie z pecherzyków wypelnionych sokiem. Jest to jadalna i bardzo smaczna czesc owocu cytrusowego. W jej centralnej czesci znajduja sie nasiona.
Barwa skórki malych zawiazków oraz wyrosnietych, lecz niedojrzalych owoców jest intensywnie ciemnozielona, w miare dojrzewania staje sie pomaranczowa, ale nie zawsze.

O dojrzalosci pomaranczy nie decyduje barwa skórki, ale poziom stezenia cukrów i kwasów organicznych.

Fachowcy pobieraja próbki owoców, badaja je. Gdy stezenie cukru w soku osiagnie dostatecznie wysoki poziom, a stezenie kwasów dostatecznie sie obnizy - zarzadza sie zbiór.
Jak widac, nawet pomarancza o zielonej skórce moze byc pelnowartosciowym, dojrzalym owocem. Rynek ma jednak swoje prawa. Ludzie chca, by pomarancza byla... pomaranczowa. Nic wiec dziwnego, ze w USA dojrzale, acz zielone pomarancze sa pokrywane pomaranczowym barwnikiem! Na kazdym barwionym owocu wybija sie stempelkiem napis Color added (kolor dodany). Innym sposobem na uzyskanie odpowiedniego wybarwienia pomaranczy jest umieszczenie owoców na 2-3 dni w atmosferze z niewielka domieszka etylenu.

Slodkie odmiany
Wsród odmian pomaranczy slodkiej mozna wyróznic cztery grupy. Pomarancze biale (Blond) to odmiany o bialawozóltym miazszu i jasnopomaranczowej skórce. Owoce maja smak kwaskowaty i zawieraja duzo pestek. Pomarancze pepkowe (Nawels) naleza do najsmaczniejszych, deserowych. Na wierzcholku owocu, pod skórka, znajduje sie dodatkowy, nierozwiniety owoc, tzw. pepek, który powstal na tej samej osi, z dodatkowego kompletu owocolistków. W owocach takich przewaznie nie ma pestek, a skórka dosc latwo odchodzi od miazszu. Pomarancze malinowe (czerwone, krwiste) dziela sie na pólkrwiste i pelnokrwiste. Ich miazsz ma barwe od jasnoczerwonej, poprzez ciemnoczerwona, do krwistofioletowej. Smak rózni sie nieco od smaku pomaranczy bialych i pepkowych. Pomarancze cukrowe maja bardzo slodki miazsz, nie zawierajacy kwasów. Owoce takie sa jednak niesmaczne.

Bogactwo skladników
Pomarancze zawieraja srednio 84,3% wody. Na 100 g czesci jadalnych przypada 0,9 g bialka, 11,3 g weglowodanow, z tego sacharozy - 3,9 g, blonnika pokarmowego - 1,9 g; ponadto 0,2 g tluszczu, 0,02 g kwasow tluszczowych nasyconych, 0,04 g jednonienasyconych i 0,04 g wielonienasyconych. Nie zawieraja cholesterolu. Za to w ich miazszu wystepuja kwasy organiczne (glownie kwas cytrynowy od 0,5% do 2,5%), fitoncydy, olejki eteryczne, a takze skladniki mineralne (sod, potas, wapn, magnez, cynk, zelazo, fosfor) i witaminy (A, ß-karoten, B1,B2, PP, M, E i C - oko.o 49�). W odmianach o krwistoczerwonym miazszu wystepuje rowniez znaczna ilosc pochodnych antocyjanow.
Pomarancza nie tuczy... 100 g owocu to tylko 44 kcal. Dodatkowo pomarancze sa �podejrzewane� o spowalnianie tempa starzenia sie.

W lecznictwie
wykorzystywana jest pomarancza gorzka Citrus aurantium ssp. amara. Jej owocnia i niedojrzale owoce zawieraja olejek bogaty w terpeny, gorzkie triterpeny (limonidy), flawonoidy pochodne flawanu (naryngine, neohesperydyne i auranetyne) równiez o smaku gorzkim oraz pochodne flawonu (rutyne). Stosowane sa jako srodek aromatyczno-gorzki pobudzajacy laknienie, do przygotowania nalewek i ekstraktów wchodzacych w sklad preparatów poprawiajacych trawienie.

Olejek pomaranczowy
Oleum Aurantii pozyskiwany jest ze swiezej naowocni slodkiej pomaranczy Citrus sinensis. Ma mily aromat i lagodny smak. Zawiera (+)limonen (ok. 90%), cytral, aldehyd n-decylowy, cytronellol, terpineol, ester metylowy kwasu antranilowego, kumaryny. Wykazuje dzialanie przeciwdrobnoustrojowe. Moze byc uzywany jako srodek odkazajacy w chorobach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych (inhalacje), a takze jako srodek lagodzacy nerwobóle, wplywajacy relaksujaco na miesnie i odprezajaco na system nerwowy (swietny dodatek do kapieli). Ze wzgledu na zawartosc niektórych terpenów i kumaryn, moze dzialac jako alergen kontaktowy. Uzytkowany jest równiez w przemysle perfumeryjnym, cukierniczym i przy wyrobie likierów.

Znalazła i nadesłała Ewa


Artykuł dodany: 2008-12-21 01:23:25
Arukuł przysłany przez: Ewa
Ilość komentarzy: 86
Ilość punktów: 59

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-05-22 14:30:24
hallup: coraz częściej pomarańcze zastępuję mandarynkami- łatwiej obierać, najczęśćiej słodsze

2009-05-15 09:30:36
marzea: ma duzo smacznej wody fakt :D ale nie kazda, niektore sa strasznie kwaśne grrr :D

2009-04-07 12:12:41
joanna: pomarańcza ma w sobie dużo smacznej wody można powiedzieć

2009-02-25 22:43:44
aska1984: mnie tez bez różnicy:) a mandarynki włąsie rpzede mną lezą;)

2009-02-17 15:31:48
Ewa: ja lubie i to i to,,, hehe

2009-02-17 15:04:51
madziula: Nie przepadam za pomarańczami o wiele bardziej wolę mandarynki;)

2009-02-16 14:03:20
maaddzziiaa: Zimą te pomarańcze są okropne. Sama chemia :(

2009-02-11 21:56:21
aska1984: jak patzre na to zdjęcie to mi taki nagle smak przyszedł...

2009-02-09 19:37:16
mondek: hehe wlasnie zajadam pyszna pomaranczke :) uwielbiam tez olejek pomaranczowy w kominu... zapach wypelnia caly dom i tak fajnie relaksuje :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 124 osoby:
- 124 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image