Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Historia Sylwestrowego Szampana!

Magiczne bąbelki szampana bojaźliwym dodają odwagi, skromnych czynią bardziej frywolnymi, zaś wielu uskrzydlają, pobudzając do wzniosłych uczuć. Wspaniały orzeźwiający bukiet szampana przewyższa inne wonie, napełniając nas radosnym oczekiwaniem.

Jak powstał szampan, często porównywany z napojem bogów?

Wynalazcą tego wspaniałego trunku był w XVII wieku zakonnik z francuskiego klasztoru w Hautvilles, zarządca piwnic, Dom Perignon. Zainteresował się on wtórną fermentacją wina, w trakcie której powstają słynne bombelki. Całe lata udoskonalał ten proces, nie mógł sobie jednak poradzić z problemem utrwalenia efektu tzw. drugiej fermentacji. Kwestię tę rozwiązała w sto lat później pani Clicquot, wdowa po producencie win. Odtąd rozpoczęła się we Francji masowa produkcja szampana.

Skąd pochodzi?

Swą nazwę zawdzięcza Szampanii, krainie historycznej w północno-wschodniej Francji. Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay to gatunki winogron pochodzące właśnie stamtąd i najlepiej nadające się do produkcji szampana. Jego słodki smak osiąga się dodając w pewnej fazie producji cukier. Stopień słodkości określa się w j. francuskim: brut (bardzo wytrawne), tres-sec (nieco mniej wytrawne), doux (słodkie). Przy nazwie francuskiego szampana obok w/w stopnia słodyczy, zawsze podaje się z jakiej firmy on pochodzi. Do bardziej znanych należą francuskie wytwórnie m.in. Heidsieck Monopole, Eugen Cliquot, Henri Abele czy Louis Roederer. Szampan marki Dom Perignon należy do najdroższych na świecie.

Najlepiej gdy jest młody...

Szampan produkuje się dwoma sposobami: metodą klasyczną, butelkową, ma on wówczas szlachetniejszy smak i lepszą markę oraz, w sposób bardziej masowy, w zbiornikach. Win musujących szampańskich (Vin de Champagne) nie należy mylić z winami gazowanymi, sztucznie nasycanymi dwutlenkiem węgla.

W przeciwieństwie do win najlepszymi są szampany młode. Ich jakość i szczególnie dobry rok dla uprawy winorośli i produkcji szampana uwidocznione są na etykietach. Szampany pochodzące z gorszych roczników nie posiadają daty na etykiecie. Nazwa wina musującego "szampańskie" zastrzeżona jest tylko dla win tego typu produkowanych w Szampanii. Niejeden raz miały już miejsce przegrane procesy o używanie nazwy "szampan" przez inne wytwórnie. I tak Rosjanie musieli przejść z ,,szampanskoje,, na ,,igristoje,, !

Jak pije się szampana?

Podaje się go w gładkich kieliszkach o kształcie odwróconego stożka, bądź w szerszych, cylindrycznych i dość niskich. Powinien być schłodzony do temp. od 6 do 12 stopni C. Najczęściej w tym celu stawia się go do specjalnego kubełka z lodem. Idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia stanowi jeden z najlepszych aperitifów w świecie. Najlepiej smakuje z kawiorem bądź wędzonym łososiem. Uderza do głowy szybciej niż pozostałe alkohole dzięki zawartości bąbelków dwutlenku węgla. Sam w sobie ma tak wyśmienity smak, że rzadko miesza się go z innymi składnikami, jak soki, wina czy mocniejsze trunki.

Niemniej w światowych publikacjach na temat przyrządzania drinków są również i te, w których jeden ze składników stanowi właśnie szampan. W wydanym w Anglii "The international drinker 's companion" znaleźliśmy blisko 70 drinków z udziałem szampana.

Oto jeden z bardziej popularnych przepisów:

CHAMPAGNE BAJOU: około 50 g ginu zmieszać z łyżeczką soku cytrynowego, dodać kostki lodu, dobrze wstrząsnąć i uzupełnić szampanem do 150 g.

źródło:http://www.naobcasach.pl

znalazła sarna

Artykuł dodany: 2008-12-29 00:22:56
Arukuł przysłany przez: sarna
Ilość komentarzy: 100
Ilość punktów: 99

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-26 21:16:33
aska1984: mam szampana prosto z Szampani:) ale mi go zal otwierac:(

2009-01-11 19:35:33
sigma121: ja w zasadzie to nie wiem, bo zawsze tylko łyczek wezmę

2009-01-11 10:59:55
minia: mi też szybko bąbelki do głowy uderzają

2009-01-10 21:39:09
laura17: monikamonika ten pomysł zdecydowanie mi się podoba:)

2009-01-10 12:19:46
jahathor: puncowianka zaiste wyjątkowe skutki uboczne odczuwasz :D

2009-01-10 12:13:28
karcelka: uwielbiam szampana,tylko,ze szybko bąbelki mi do głowy uderząją ;( a truskawki to u mnie tylko mrożone... musze do lata poczekać ;)

2009-01-10 07:10:05
sigma121: ależ kusi

2009-01-10 00:04:35
MonikaMonika: minia truskawi maczane w czekoladzie podgrzewanej swiecami :D

2009-01-09 23:28:38
puncowianka: mnie po szampanie beka sie orzeszkami ziemnymi. :D

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image