Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Krewetki

krewetki - to jedne z popularniejszych skorupiaków nalezacych do duzej rodziny owoców morza. Sa wprawdzie mniejszym rarytasem niz homary, langusty lub ostrygi, niemniej zajmuja godna pozycje w morskim menu.

Tam, gdzie krewetki czesto wystepuja, traktowane sa jako proste pozywienie. Im dalej jednak od miejsca polowów, tym staja sie bardziej wyrafinowanym skladnikiem potraw, a ich cena rosnie. Wartosc krewetkowych dan zalezy od towarzyszacych dodatków, sposobu podania, a przede wszystkim od jakosci samych krewetek. Oczywiscie najbardziej cenione sa swieze. Poniewaz jednak powinny byc spozyte w ciagu 24 godzin od zlowienia, wiekszosc smakoszy zadowala sie potrawami przyrzadzanymi z krewetek mrozonych, zachowujacych wszystkie walory smakowe.

Krewetki wystepuja w strefach przybrzeznych oceanów i mórz. Szczególnie zasobne w te skorupiaki sa cieple zatoki mórz poludniowych, wody przybrzezne Morza Pólnocnego i Atlantyku. Europejscy rybacy lowia krewetki u wybrzezy Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Wloch. Najdrozsze i uznane za rarytas sa pochodzace z mórz zimnych: Morza Pólnocnego i okolic Grenlandii
Zaleznie od gatunku, krewetki moga miec ubarwienie kremowe, zólte, zielone, niebieskie lub jasnobrazowe. Po ugotowaniu wszystkie przybieraja barwe pomaranczowoczerwona lub rózowa.

Krewetki róznia sie nie tylko kolorem, ale i wielkoscia. Ich rozmiar (i tym samym cene) okresla sie liczba krewetek mieszczacych sie w pól kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) "miesci sie" 15-18 sztuk, duzych 25-30 sztuk, srednich 40-50 sztuk. Malych, zwanych szarymi, jest duzo wiecej, sa one mniej smaczne, bardzo popularne i duzo tansze.

Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i wieksze, sa bogatym zródlem bialka. Mieso np. szarych krewetek zawiera 19% bialka i mniej niz 2% tluszczu. Krewetki sa niskokaloryczne: 100 g miesa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawieraja, podobnie jak wszystkie frutti di mare, wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z glównych antyoksydantów), a takze: miedz, magnez, potas i fosfor.

Jak przyrzadzac krewetki? Przede wszystkim nalezy je bardzo krótko gotowac lub smazyc, a dokladajac do potrawy juz tylko podgrzewac. Zbyt dlugo gotowane (badz duszone) staja sie twarde i suche. Swieze krewetki gotuje sie we wrzacej, osolonej wodzie z dodatkiem przypraw przez 3-5 min (zaleznie od wielkosci).
Krewetki mrozone zas przed uzyciem nalezy krótko gotowac (2-3 minuty) w wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z dodatkiem ziól: bazylii, estragonu, oregano, tymianku lub kolendry. Mozna dodac równiez szczypte imbiru.

Krewetki bardzo dobrze komponuja sie z owocami cytrusowymi, a takze awokado. Czesto podaje sie je ze specjalnie przygotowanym sosem, w sklad którego wchodza majonez, brandy lub whisky i odrobina tabasco. Mozna podawac je równiez np. w salatce z sosem aurora (majonez z dodatkiem przecieru pomidorowego i przypraw); a takze laczyc z grzybami (wyrafinowany sposób) ryzem, makaronem
Z krewetek przyrzadza sie przede wszystkim doskonale przystawki - zarówno zimne, jak i cieple. Podawane sa z sosem, w auszpiku, w postaci musu. Moga tez wchodzic w sklad dania podstawowego, np. z ryzem lub makaronem


Artykuł dodany: 2008-12-29 00:26:06
Arukuł przysłany przez: Ewa
Ilość komentarzy: 184
Ilość punktów: 150

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-22 16:23:31
elzbieta: Nie jadłam i nigdy tego nie zjem ;) Wolę standardową rybę ;)

2009-03-11 23:17:13
jerzyk: sa super lubimy je ..

2009-03-10 09:46:51
karcelka: odważcie sie na pizze z krewetkami :) jakby co to ściągniecie krewetki i zjecie pizze bez nich :) ja w niedziele jadłam pizze z krewetkami i małżąmi,małże nawet ok,ale jednak wole krewetki :D

2009-02-26 20:14:32
annie_: ja pierwszy raz w życiu jadłam raki w sylwestra ale krewetek to jeszcze nie jadłam ale nie mówię nie nie ?

2009-02-25 22:40:22
aska1984: madzia czasem warto zainwestowac, :)

2009-02-17 15:54:34
Ewa: no cena jest niezla ja tez mysle o sprubowaniu ale boje sie e to jest niedobre bo tak dziwnie wyglada

2009-02-16 14:15:18
maaddzziiaa: ja bym bardzo chciała spróbowac. Ale niestety są szalenie drogie :(

2009-02-12 22:39:46
aska1984: girl spróbuj:)

2009-02-04 18:04:05
girl_86: Nigdy w życiu nie jadłam krewetek i nie wiem czy bym się odważyła ich spróbować!!!!

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image