Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Ocet balsamiczny

Zdrowa i pyszna kuchnia nie obejdzie się zarówno bez oliwy z oliwek, jak i octu balsamicznego. Ten ostatni powstaje we włoskiej Modenie. Wytwarza się go z pięciu gatunków winogron. Szlachetny smak oraz kulinarne i zdrowotne właściwości octu sprawiają, że znany jest na całym świecie.

Ocet balsamiczny doskonale wzbogaca smak sałat, dań z drobiu, czy czerwonego mięsa. Bywa dodatkiem słynnej włoskiej sałatki  caprese czy hiszpańskiego chłodnika gazpacho. Znakomicie nadaje się do wszelkich sosów. Można polać nim rybę, szynkę, warzywa, a nawet lody waniliowe, czy truskawki. Zwyczajne przepisy potrafią stać się wykwintne, gdy dodać do nich kilka kropel octu balsamicznego. Nie należy  przesadzać z jego ilością, ocet powinien podkreślać smak potraw, nie dominować go. Tradycja nakazuje, aby ocet był ostatnim składnikiem dodawanym do dań.

Kropla historii
Dziś ocet balsamiczny uważany jest za  niezbędny składnik wyrafinowanej kuchni, ale dawniej traktowany był jako lek. Ocet był znany już ponad dwa tysiące lat temu. Od XII wieku korporacje produkujące ocet, pilnie strzegły tajemnicy jego otrzymywania. Sekret przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Ocet zyskał rozgłos na początku wieku XIV, kiedy rozpowszechnił go włoski, książęcy ród d’Este. Także wtedy powstał obyczaj obdarowywania nim prominentnych osobistości. Przypuszcza się, że termin „balsamiczny”, który pojawia się po raz pierwszy w rejestrze winobrań i sprzedaży win w połowie XVIII wieku, nadano z powodu używania octu jako medykamentu na przeróżne przypadłości, na przykład na rozstroje żołądka. Kiedy w XVII wieku epidemia dżumy po raz kolejny opanowała Europę, ocet balsamiczny używany był jako środek dezynfekujący oraz stanowił bazę dla odtrutki na tę chorobę.

Jak powstaje ocet balsamiczny?
Naprawdę dobry ocet przygotowywany jest nawet kilkadziesiąt lat. Pierwszym etapem jest uzyskanie świeżo wyciśniętego soku z winogron, tak zwanego moszczu winogronowego. Ten, podczas gotowania, poddany zostaje fermentacji cukrowej oraz octowej. W kolejnym etapie ocet leżakuje w specjalnie przygotowanych baryłkach, gdzie zachodzi proces naturalnej fermentacji alkoholowej z udziałem drożdży. Baryłki te przeważnie zrobione są z drewna dębu lub kasztanowca, morwy, jałowca, czy jesionu. Zwykle przechowuje się je na strychach, gdyż panujące tam wysokie temperatury latem oraz niskie zimą, sprawiają, iż proces fermentacji przebiega szybciej. Następnie dodaje się specjalny szczep bakterii octowych. Przygotowany w ten sposób koncentrat leżakuje czasem nawet do dwudziestu pięciu lat, podczas których nabiera szczególnego smaku i aromatu. Proces technologiczny, jakiemu poddany jest moszcz prowadzi do bardzo silnego odparowania, tak że z jego stu litrów otrzymuje się zaledwie kilka litrów octu.

Dlaczego warto używać octu?
Powodów, aby spożywać ocet jest wiele. Osoby dbające o linię z pewnością ucieszy to, że ocet balsamiczny nie tylko poprawia trawienie, ale także zmniejsza apetyt. Ocet wspomaga spalanie tłuszczu oraz ułatwia oczyścić organizm. Ponadto ocet zapobiega fermentacji jelitowej, hamuje biegunki, a także reguluje pracę jelit. Istotne jest również i to, że ocet potrafi absorbować toksyny oraz wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów. Ocet balsamiczny zawiera w sobie witaminy oraz składniki mineralne, między innymi takie jak fosfor, magnez, czy potas. Poprawia wygląd skóry i zapobiega wypadaniu włosów. Dzięki wysokiej zawartości potasu ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne oraz czynności serca. To jednak jeszcze nie koniec jego zalet. Ocet reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, a także hamuje przedwczesne powstawanie zmian miażdżycowych. Ocet posiada także właściwości konserwujące żywność, powstrzymuje rozwój takich drobnoustrojów jak drożdże, bakterie, czy pleśń. Dobry ocet balsamiczny powinien być gęsty, ciemnobrązowy o smaku słodko- kwaśnym.

W Internecie znalazła martaaa

Artykuł dodany: 2009-01-12 00:48:11
Arukuł przysłany przez: martaaa
Ilość komentarzy: 106
Ilość punktów: 71

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-03-31 17:32:40
aguska_85: ja tez nie probowałam

2009-03-05 18:04:13
agataloc: nie próbowałam chyba nie

2009-03-02 05:45:50
minia: ja ostatnio kupiłam ocet jabłkowy jest dobry polecam

2009-02-26 21:08:42
aska1984: on mnie jakos nie rpzekonuje:(

2009-02-14 21:34:17
teresica: aCIA......zamosc i okolice

2009-02-12 13:17:31
Anita: mnie tez jakos do tego nie ciagnie :P

2009-02-12 11:39:50
black_woman: musze spróbowac

2009-02-11 20:37:42
teresica: Ewa ja tez nie

2009-02-11 18:09:41
aska1984: ja nie uzywałam, ale tez nie zbiera sie na to bym kiedys użyła:)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image