Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Krewetki - odmiany, zastosowanie

Krewetki to jedne z popularniejszych skorupiaków należących do dużej rodziny owoców morza. Są wprawdzie mniejszym rarytasem niż homary, langusty lub ostrygi, niemniej zajmują godna pozycje w morskim menu.
Tam, gdzie krewetki często występują, traktowane są jako proste pożywienie Im dalej jednak od miejsca połowów, tym staja się bardziej wyrafinowanym składnikiem potraw, a ich cena rośnie Wartość krewetkowych dan zależy od towarzyszących dodatków, sposobu podania, a przede wszystkim od jakości samych krewetek. Oczywiście najbardziej cenione są świeże Ponieważ jednak powinny być spożyte w ciągu 24 godzin od złowienia, większość smakoszy zadowala się potrawami przyrządzanymi z krewetek mrożonych, zachowujących wszystkie walory smakowe.

Krewetki występują w strefach przybrzeżnych oceanów i mórz. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są cieple zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Włoch Najdroższe i uznane za rarytas są pochodzące z mórz zimnych: Morza Północnego i okolic Grenlandii
Zależnie od gatunku, krewetki mogą mieć ubarwienie kremowe, żółte, zielone, niebieskie lub jasnobrązowe Po ugotowaniu wszystkie przybierają barwę pomarańczowoczerwoną lub różową

Krewetki różnią się nie tylko kolorem, ale i wielkością Ich rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczba krewetek mieszczących się w pól kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) "mieści się" 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej, są one mniej smaczne, bardzo popularne i dużo tańsze

Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają, podobnie jak wszystkie frutti di mare, wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedz, magnez, potas i fosfor.

Jak przyrządzać krewetki?
Przede wszystkim należy je bardzo krótko gotować lub smażyć, a dokładając do potrawy już tylko podgrzewać Zbyt długo gotowane (bądź duszone) staja się twarde i suche. Świeże krewetki gotuje się we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem przypraw przez 3-5 min (zależnie od wielkości).

Krewetki mrożone zaś przed użyciem należy krótko gotować (2-3 minuty) w wodzie aromatyzowanej sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z dodatkiem ziół: bazylii, estragonu, oregano, tymianku lub kolendry. Można dodać również szczyptę imbiru.
Krewetki bardzo dobrze komponują się z owocami cytrusowymi, a także awokado. Czesio podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, w skład którego wchodzą majonez, brandy lub whisky i odrobina tabasco. Można podawać je również np. w sałatce z sosem aurora (majonez z dodatkiem przecieru pomidorowego i przypraw); a także łączyć z grzybami (wyrafinowany sposób) ryżem, makaronem.

Z krewetek przyrządza się przede wszystkim doskonale przystawki - zarówno zimne, jak i cieple. Podawane są z sosem, w auszpiku, w postaci musu. Mogą tez wchodzić w skład dania podstawowego, np. z ryżem lub makaronem.

Artykuł dodany: 2009-02-07 00:24:47
Arukuł przysłany przez: Ewa
Ilość komentarzy: 50
Ilość punktów: 43

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-07 12:07:45
joanna: oj jakoś nie mam przekonania do tych roboli

2009-03-10 12:23:43
wiesia: ja tez bym niekupiła i raczej niemam zamiaru ich probowac dla mnie to ochyda

2009-03-02 17:45:32
madziula: No strasznie są drogie;) ale ja bym ich nie kupiła nawet jeśli byłyby tanie ;p

2009-02-24 22:12:48
aska1984: no niestety sa drogie ,a le fajnie smakują;)

2009-02-23 18:41:28
maaddzziiaa: U mnie w sklepie kilko krewetek w jakimś tam sosie ponad 100zł kosztują!! Szok.

2009-02-17 15:42:10
Ewa: dzis widzialam w sklepie niezle przeceny z rybkami

2009-02-14 22:18:54
sm: dzieci idą z nami , dzień zakochanych jutro mamy a kochamy je mocno mocno sa częścią nas idą z nami rodzinny obiad

2009-02-14 22:15:13
teresica: sm...bede myslami z wami :).....a kto z dziecmi?

2009-02-14 22:10:21
sm: ja też piłam taki drink mojego męża kolega go mi zrobił uwielbiam krewetki i jutro idziemy na spagethi z krewetkami

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image