Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Wino i sery

Wydaje się, że dobre wino i wykwintny ser to idealna para. Koneserzy z Francji i Włoch mawiają, że najlepsze zestawienia to takie, kiedy zarówno wino, jak i ser pochodzą z tego samego regionu. Jak jednak przy tak szerokich możliwościach, jakimi obecnie dysponujemy, dokonać najtrafniejszego doboru obu smacznych elementów?

Podobieństwa i kontrasty
Wina do serów można dobierać, kierując się przede wszystkim podobieństwami. Poszukując jednak niebanalnych doznań smakowych, warto poeksperymentować i spróbować zestawiać oba produkty na zasadzie kontrastu. Podstawowa zasada mówi, że twarde i konkretne w smaku sery powinniśmy podawać z wyrazistymi i ciężkimi (głównie z czerwonymi), a miękkie i łagodniejsze – z lżejszymi (białymi) winami. Zasadę tę można jednak łamać. Oryginalną kombinacją może okazać się zestawienie
dwóch smaków: słonego lub kwaśnego sera ze słodkim białym trunkiem.

Sery świeże
Do serów świeżych, łagodnych, o kremowej konsystencji, jak włoska mozzarella, idealnie pasować będą proste, białe wina, najlepiej niezbyt kwaśne. Świetnie sprawdzą się w tej roli sauvignon blanc, łagodny sylvaner, wytrawny guatedel czy chenin blanc. Cięższe, bardziej aromatyczne wina mogłyby całkowicie zagłuszyć delikatne subtelności
smaku tych serów.

Sery z białą pleśnią
Te kremowe, łagodne sery, otoczone puszystą pleśniową skórką najlepiej zestawiać z wytrawnymi oraz szlachetnie słodkimi białymi winami. Brie, camembert czy neufchâtel bardzo dobrze smakować też będą z młodymi czerwonymi burgundami lub dojrzałymi, jednak nieprzesadnie cierpkimi bordeaux. Rozpływające się w ustach, delikatne w smaku sery pleśniowe można również idealnie połączyć z szampanem.

Sery z czerwonym porostem
Sery maziowe z porostem czerwonej pleśni, jak munster, taleggio, reblochon, pont-l'evêque, mają szczególnie wyrazisty aromat, jednak ich smak z reguły jest łagodny i delikatnie kremowy. Takie połączenie wymaga – dla młodych serów – czerwonego gamay lub też zwykłego pinot noir. Pikantność dojrzałych serów zrównoważyć można półsłodkim lub słodkim muszkatem czy też rieslingiem. Świetnie sprawdzi się także szlachetny biały burgund.

Sery półtwarde
Półtwarde sery, szczególnie dojrzałe, intensywnością swojego smaku potrafią zagłuszyć aromat wielu win. Dlatego też dobrym zestawieniem dla nich są proste, mocne trunki: treściwe wina białe, o wyraźnym charakterze, lub też czerwone, o głębokim gronowym smaku, jak merlot czy beujolais.

Sery twarde
Długo dojrzewające i nierzadko bardzo aromatyczne twarde sery wymagają wina równie dojrzałego i bogatego w smaku. Grojer, parmigiano-reggiano, grana padano, alpkäse i gouda będą wyśmienicie smakować z większością czerwonych win francuskich (burgundem, bordeaux), włoskich (barbaresco, chainti) czy hiszpańskich (ribera del duero).

Sery z przerostem pleśniowym
Francuski roquefort, włoska gorgnonzola czy angielski stilton przerośnięte są nitkami szlachetnej, zielonej lub niebieskiej pleśni, która dojrzałym serom nadaje wyraźnego, pikantnego aromatu. Ich smak znakomicie podkreśla się przez połączenie ze szlachetnymi słodkimi białymi winami z Sauternes, Montbazillac czy znad Loary. Świetnym typem może być także białe lub czerwone porto.

Artykuł dodany: 2009-03-14 00:03:14
Arukuł przysłany przez: sm
Ilość komentarzy: 50
Ilość punktów: 42

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-07-18 22:55:49
girl_86: miki to widze, że nie jestem sama hihi :)

2009-07-18 22:53:35
miki1: ja tez nielubie wytrawnego bardzo słodkie lubie

2009-07-18 22:50:39
girl_86: ojj tak sigma, wino słodkie jak najbardziej, bo nie lubie wytrawnego ble

2009-04-22 16:45:48
hallup: ser i wino zestaw świetny, tylko dlaczego taki drogi?

2009-04-01 12:47:56
agataloc: ktoś to wspomina o oscypku-mniammm

2009-03-31 17:30:29
aguska_85: bardzo lubie sery

2009-03-21 21:03:29
ela94: Moi rodzice często piją czerwone wino :p

2009-03-21 16:49:27
sigma121: wino-najlepiej słodkie

2009-03-21 15:51:55
nokia: wino tylko czerwone )

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 117 osób:
- 117 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image