Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Soja

Największy odsetek stulatków żyje w Azji. Mieszkańcy Chin, Japonii czy Korei bezsprzecznie zawdzięczają swą długowieczność pewnemu cudownemu ziarenku, które jest składnikiem ich codziennej diety. To soja, znana i uprawiana w tej części świata już od tysięcy lat.
Otaczana kultem i uważana za święte ziarno, soja nazywana jest w Chinach żółtym klejnotem lub królową wszystkich roślin. W świecie zachodnim, gdzie pojawiła się na początku minionego stulecia, mówi się o niej coraz częściej jako o ziarnie XXI wieku. Dlaczego warto po nią sięgnąć, a nawet trzeba ją włączyć do naszego stałego jadłospisu? Wyniki badań wykazują niezbicie, że ta niezwykła roślina łączy w sobie wysokie wartości odżywcze, jakie znajdziemy w mięsie, z bogactwem mikro i makroelementów, jakie dostarczają nam produkty pochodzenia roślinnego. Zmiana przyzwyczajeń żywieniowych, uwzględniających regularne spożywanie posiłków na bazie soi, pomoże nam nie tylko zachować wspaniały wygląd, ale także ograniczyć wizyty u lekarza. To świadoma inwestycja we własne zdrowie i komfort naszego życia.

Zamiast nabiału i mleka:
Napoje sojowe stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnego mleka, na które coraz częściej miewamy uczulenia i alergie. To najlepsze rozwiązanie, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy lub uczuleniem na białko mleka krowiego. Napój sojowy jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na owrzodzenia żołądka i dwunastnicy, gdyż w przeciwieństwie do mleka krowiego, nie ścina się w żołądku i nie podnosi poziomu kwasu żołądkowego. Stanowi skarbnicę witamin (szczególnie duża zawartość witamin z grupy B), minerałów (żelazo, cynk, fosfor), węglowodanów złożonych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, a także wysokiej jakości protein. Wzbogacone o wapń może całkowicie zastąpić nabiał. Dzięki wysokim walorom odżywczym odgrywa też znaczną rolę w budowaniu i wzmacnianiu kości. Produkty sojowe nie zawierają cholesterolu, a spożywanie 25 g białka sojowego dziennie, jako część zróżnicowanej diety, obniża poziom cholesterolu we krwi. Produkty sojowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę, która wspomaga metabolizm tłuszczu i usprawnia krążenie krwi.

Na menopauzę i dla cukrzyków:
Obecne w produktach sojowych substancje czynne są orężem w walce z objawami menopauzy, uzupełniając niedobory estrogenu i niwelując często jej drastyczne objawy, szczególnie u tych kobiet, które mają przeciwwskazania do hormonalnej terapii zastępczej. Dzięki zawartości wapnia hamują również powstawanie ubytków w kościach i pobudzają tworzenie nowej tkanki kostnej, skutecznie zapobiegając rozwojowi osteoporozy. O dobroczynnych właściwościach ziaren soi mogą się także przekonać osoby cierpiące na cukrzycę. Lekarze zalecają swoim pacjentom spożywanie produktów sojowych, które ze względu na niski indeks glikemiczny pomagają utrzymać stabilny poziom cukru (glukozy) we krwi i w ten sposób zapobiegają schorzeniom towarzyszącym tej dolegliwości.

Pyszne urozmaicenie:
Soja oraz produkty sojowe cieszą się od lat niesłabnącą popularnością, a dzięki coraz większej wiedzy na temat możliwości ich zastosowania, grono jej zwolenników systematycznie rośnie. Niekwestionowanym liderem na tym rynku jest Alpro soya, której bogata oferta produktowa może zaspokoić gusta nawet najbardziej wybrednych konsumentów. Produkty Alpro soya są wolne od wszelkich modyfikacji genetycznych, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników czy dodatkowych substancji smakowych, są w 100% naturalne. Napoje i desery sojowe są nie tylko zdrowe, ale również smaczne, co przeczy przekonaniu o wątpliwych walorach smakowych produktów sojowych zalecanych przez dietetyków, ale z małym entuzjazmem przyjmowanych przez samych konsumentów. Ci, którzy znają już naturalną wersję napoju sojowego, powinni sięgnąć po warianty smakowe, a wybór mają wręcz nieograniczony: wanilia, czekolada, Macchiato, owoce leśne. Dla dzieci przygotowano napój sojowy Junior. Osoby lubiące eksperymenty w kuchni, mogą na bazie napojów smakowych przygotować pyszne lody: waniliowe, owocowe, czekoladowe, kawowe lub oryginalne drinki. Najbardziej klasyczne napoje sojowe znajdują zastosowanie w przepisach kulinarnych. Są doskonałe jako dodatek do potraw np. zup, sosów czy naleśników. Ponadto wzbogacą smak kawy i herbaty bądź zastąpią tradycyjną kawę mrożoną. Polscy smakosze mogą wybierać spośród następujących produktów z oferty Alpro soya: napój sojowy bez soli i cukru, napój sojowy z dodatkiem wapnia i napój sojowy Light.



Artykuł dodany: 2009-03-29 01:29:02
Arukuł przysłany przez: girl_86
Ilość komentarzy: 35
Ilość punktów: 26

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-11-05 11:02:00
smile: soja jak dla mnie jest okropna.. blee

2009-07-19 17:46:04
girl_86: jakoś nie ciągnie mnie do tego aby spróbować hihi :))

2009-07-18 22:41:43
marzea: pyszne sa :P kup sobie kiedys polecam :P

2009-07-18 22:41:12
girl_86: ja tam nigdy nie jadłam kotletów sojowych....

2009-06-09 08:23:14
marzea: a ja bardzo lubię kotlety sojowe :) napoje sojowe tez :) ogólnie produkty sojowe smakują mi bardzo ale raz na jakiś czas :D

2009-05-20 19:45:15
jerzyk: lubie ..ale nie za czesto

2009-04-18 15:11:01
Dominik: ja bardzo lubie kotlety sojowe

2009-04-14 14:52:18
AGATALOC: ja nawet duzej róznicy nie czuje,

2009-04-14 11:53:25
agusia2: wstyd się przyznać ale jej nie znoszę

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image