Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Bazylia

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) jest rośliną roczną z rodziny wargowych. Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król). Wierzono, iż tylko sam król powinien zbierać owe zioło, używając do tego tylko złotego sierpa. Natomiast średniowieczni Europejczycy uważali, że bazylia może być uprawiana jedynie przez ładne kobiety.

Znane są rozmaite gatunki bazylii (np. cynamonowa, cytrynowa, ciemny opal, tajlandzka purpura), pochodzące z Azji Południowej, Środkowego Wschodu, Ameryki Południowej. Zawiera olejek bazyliowy o balsamicznym zapachu i gorzkim smaku używany w przemyśle perfumeryjnym. Służy jako przyprawa kuchenna, używana jest także do produkcji likieru oraz jako ozdoba.

W przeszłości była uważana we Włoszech za symbol miłości. Gałązka bazylii we włosach mężczyzny oznaczała jego matrymonialne intencje w stosunku do ukochanej, natomiast doniczka z bazylią na balkonie kobiety - gotowość do przyjęcia starającego się o rękę. Natomiast w Rumunii z chwilą przyjęcia gałązki tymianku od panny młodzieniec uchodził za zaręczonego. W Indiach bazylia darowana w prezencie była oznaką serdeczności. W antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilescus odwoływała się do plującego ogniem bazyliszka. Bazylia była wówczas traktowana jako talizman przeciwko tej bestii. Obecnie jest ona wykorzystywana jako antidotum na jad.

Ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Lubi rosnąć w nasłonecznionym miejscu, osłoniętym od wiatru i mrozu, doskonale można uprawiać ją w doniczkach. Najczęściej używa się liści do sosów, zwłaszcza pomidorowych, bo bazylia, jak żadna przyprawa komponuje się z tymi popularnymi warzywami. Można liści bazylii dodawać do rozmaitych sałatek, świetnie smakuje z czosnkiem. Bazylia jest doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego. Najbardziej jednak znane danie, którego podstawą jest bazylia to włoskie pesto.

Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli. Używa się jej również do aromatyzowania octu albo oleju.

Powszechnie uważa się że bazylia działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił.

Działa pobudzająco. Niektóre gatunki bardziej nadają się na przyprawy, inne są skuteczniejsze w medycynie, jeden z gatunków uchodzi za święty. Tulasi (Ocimum sanctum) jest jedną z najbardziej świętych roślin Hindusów. Poświęcona bogini Lakszmi i jej małżonkowi Wisznu, hodowana jest na ołtarzach, w ogrodach domowych albo w miejscach kultu religijnego. Składa się jej ofiary i kieruje do niej modły. Należy codziennie zjadać jeden liść tulasi, by wyrazić swoją religijną cześć, zachować zdrowie i płodność, a także w obronie przed demonami. Roślina daje nie tylko wspaniałe zdrowie, lecz również obdarza wierzącego pełnią życia seksualnego, które nigdy nie spowszednieje.

http://www.pk.linux.gda.pl/przyprawy/bazylia.html



Artykuł dodany: 2009-03-29 01:45:47
Arukuł przysłany przez: moniczka
Ilość komentarzy: 33
Ilość punktów: 26

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-07-19 17:45:34
girl_86: nawet chyba nie wiem jaki smak ma bazylia haha :P wstyd co????

2009-07-18 22:40:25
miki1: ja uzywam zalezy do jakiej potrawy ale czasem wsypuje bezpodstawnie do smaku;)hehe

2009-07-18 22:38:52
girl_86: ja nie używam bazylii ale będe musiała zacząć :)

2009-06-24 11:07:16
marzea: oj tak bazylia jest dobra :) moja mama bardzo duzo jej używa :)

2009-06-24 10:58:38
madziula: mmm... bazylia jest bardzo dobra ;) nadaje się do wielu potraw ;)

2009-04-27 21:15:49
laura17: Bazylia to chyba moja ulubiona przyprawa, dodaję do pizzy, sałatek, do kanapek wiosennych:) uwielbiam jej smak

2009-04-18 15:09:56
Dominik: ja też do pizzy

2009-04-10 14:43:22
joanna: ja uzywam do pizzy

2009-04-10 13:19:11
aguska_85: bardzo czesto uzywam bazylie

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 103 osoby:
- 103 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image