Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Cenny szafran

Jego pochodzenie nie jest dokładnie wyjaśnione, ale wszystko wskazuje na to, iż wywodzi się z Orientu. Jest to najdroższa przyprawa świata ponieważ otrzymuje się ją z wysuszonych znamion słupka kwiatowego krokusa.

Szafran jest przyprawą o delikatnym aromacie. Znamion słupka używa się do aromatyzowania i barwienia ryżu, potraw mięsnych i rybnych, zup, chlebów, ciast i ciasteczek. Służy też do produkcji alkoholi, szczególnie likierów ziołowych, którym nadaje specyficznego zapachu.

Co kraj to obyczaj

Wiele krajów ma swój preferowany sposób wykorzystania szafranu. W Indiach jest niezbędnym składnikiem licznych potraw z ryżu i słodyczy. Używa się go również w medycynie oraz podczas obrzędów religijnych, a w Arabii Saudyjskiej kawa zawiera między innymi szafran. Natomiast na północy Włoch i południu Szwajcarii, szafran jest niezbędny w przygotowaniu sławnego risotto. Tymczasem w Szwecji tradycją jest pieczenie chleba z szafranem w dniu Świętej Łucji, a w Hiszpanii dodawany jest do słynnej paelli, fabado i pote galicyjskiego.

Dla wszystkich ludów znających i używających szafranu przyprawa ta zawsze była synonimem luksusu. Gdziekolwiek, kiedykolwiek i w jakiejkolwiek dziedzinie go używano (w kuchni, kosmetyce lub jako barwnik), zawsze robiono to z uwzględnieniem nierozerwalnego związku pomiędzy szafranem, a pojęciem najwyższej jakości.

Obecnie, za najlepszy szafran uchodzi ten pochodzący z hiszpańskiej wyżyny La Mancha. Wydziela zapach grzybów, lukrecji, drzewa sandałowego, dymu i pieprzu. Szafran z La Manchy, słynący zarówno z barwy, jak i z aromatu oraz smaku, ma najwyższe notowania wśród znawców, którzy płacą ogromne pieniądze za kilogram przyprawy.

Szafran nadaje potrawie jednocześnie barwę, aromat i smak. To jedyna taka przyprawa na świecie. Zaledwie kilka nitek szafranu dodanych do dań nada im intensywnie żółty kolor i specyficzny, delikatny, lekko gorzkawy posmak. Uważajmy jednak. W nadmiarze szafran nie tylko zepsuje potrawę, ale może zagrażać zdrowiu!

Szafranowa słodycz

Jak wykorzystać to "złoto" w naszej kuchni? Proponujemy przygotowanie wyśmienitych gruszek. Zagotuj w garnku wodę, wsyp 400 g cukru i dodaj starte skórki z jednej pomarańczy i jednej cytryny. Gruszki obierz i włóż do wody, tak aby były zanurzone. Dadaj jeszcze 6 łyżek miodu i 2 szczypty szafranu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min. Gdy gruszki staną się miękkie przekładamy je wraz z syropem do słoika, w którym powinny zostać przez kilka godzin. Podawać możesz jako osobny deser lub dodatek, np. do naleśników.

Inną propozycją może być przygotowanie risotto. Ta prosta, ale przepyszna potrawa spodoba się każdemu. Potrzebujesz ok. 40 g masła, które trzeba roztopić na patelni. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij delikatnie na niewielkim ogniu. Teraz kolej na ryż -- szklanka małych ziarenek musi się natłuścić podczas mieszania na patelni. W odrobinie bulionu rozetrzyj 2 szczypty szafranu i razem ze szklanką bulionu dodaj do smażonego ryżu. Gotować należy powoli, często mieszając. Jeżeli woda wyparuje, dodaj jeszcze bulionu. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. Wtedy dodaj 1/4 szklanki parmezanu i odstaw na chwilę. Potrawa gotowa do podania!

źródło:http://kuchnia.wp.pl/

Artykuł dodany: 2009-04-05 01:12:12
Arukuł przysłany przez: sarna
Ilość komentarzy: 12
Ilość punktów: 7

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-07-19 17:45:08
girl_86: marzea może i bedzie okazja, zobaczymy :)

2009-07-18 22:37:51
marzea: ja tez nie :D moze kiedys bedzie taka okazja xD

2009-07-18 22:37:13
girl_86: i ja też nie próbowałam nigdy jeszcze

2009-04-27 21:15:02
laura17: atena ja tez nie

2009-04-22 19:43:52
atena22: a ja jeszce nigdy nei mialam okazji go uzyć

2009-04-10 13:18:31
aguska_85: lubie szafran

2009-04-08 21:13:36
teresica: jets to bardzo droga przyprawa.......ktorego farmera stac aby karmic tym kury ?

2009-04-08 13:35:15
frezja: szafran daja kurom na fermach zeby zoltka mialy pomaranczowe

2009-04-08 08:34:48
joanna: nie kupowałam ani nigdy nie dodawałam takiego cuda

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 121 osób:
- 121 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image