Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Jabłko smak zdrowia

Od wieków symbolizuje witalność i zdrowie. Dziś wiemy, że
nie jest to przypadek. Bezspornie udowodniono - jabłka mają
właściwości lecznicze!

Dzięki błonnikowi, witaminom i innym aktywnym biologicznie
substancjom jabłka są eliksirem zdrowia. Ich regularne spożywanie
zapobiega chorobom serca i nowotworom. Jabłka to najtańszy,
a co najważniejsze, najłatwiej dostępny pełny zestaw
witamin i minerałów oraz jedno z bogatszych źródeł włókna
roślinnego (błonnika). Właściwość pęcznienia składników
włókna roślinnego sprawia, że daje ono uczucie sytości, a
niska kaloryczność pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki
nawet przy dużym spożyciu jabłek, co jest szczególnie ważne
dla kobiet dbających o linię. Wysoka zawartośc pierwiastków
zasadotwórczych, w tym głównie potasu, pozwala na
zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Obecne w
jabłkach fruktoza i glukoza powoli i bezpiecznie podnoszą
zawartość cukru (glukozy) we krwi, utrzymując go na stałym
poziomie przez dłuższy czas. Substancje pektynowe jabłek
obniżają poziom cholesterolu i pochłaniają niekorzystne
substancje toksyczne, np. metale ciężkie. Do zalet jabłek
należy także wysoka zawartość substancji polifenolowych, w
tym naturalnych antyoksydantów, którym przypisuje się
korzystne działanie na organizm - ograniczają ilość
substancji wywołujących raka i choroby serca. 

Regularne spożywanie jabłek przynosi same korzyści: 

- reguluje trawienie,

- stabilizuje florę jelitową,

- ułatwia sen,

- poprawia zdolność koncentracji,

- podnosi odporność na stresy,

- rozpuszcza kwas moczowy,

- obniża poziom cholesterolu we krwi,

- zapobiega powstawaniu komórek rakowych,

- wzmacnia dziąsła i reguluje florę jamy ustnej,

- pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę.

Polskie jabłka są bezpieczne dla zdrowia: przedstawione
argumenty jednoznacznie dowodzą, że jabłka są lekarstwem.
Nierzadko pojawiają się jednak obawy, czy jabłka nie
zawierają szkodliwych substancji, na przykład metali ciężkich
czy środków ochrony roślin. W naszym kraju od 30 lat
prowadzi się badania nad pozostałościami środków
chemicznych w jabłkach. Na podstawie tych wyników z całą
odpowiedzialnością można stwierdzić, że nasze jabłka nie
zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji.



A oto kilka przepisów na nasze zdrowe, tanie jabłuszka:



Jabłka zapiekane w kremie

Składniki: 4 twarde jabłka, cukier, konfitury np. z wiśni,
4 jajka, 2 łyżki bułki tartej, starta skórka z cytryny

Obrane i wydrążone w środku jabłka lekko obgotować (tak,
by się nie rozpadły), posypać cukrem, napełnić
konfiturami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Krem: 4 żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać bułkę
tartą i skórkę z cytryny.

Ubić pianę z 4 białek i wszystko wymieszać. Kremem polać
jabłka i zapiec w średnio nagrzanym piekarniku.



Jesienne ciasto z jabłkami

Składniki: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki,
2/3 szklanki oleju, 1 szklanka orzechów włoskich grubo
posiekanych, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 4-5 jabłek.

Jajka utrzeć mikserem z cukrem, dodać oliwę, mąkę z
proszkiem do pieczenia, sodę i cynamon. Następnie dodać
orzechy oraz obrane, pokrojone w plastry jabłka. Delikatnie
wszystko wymieszać. Piec w 175 st.C przez mniej więcej
godzinę.



Sałatka z cykorii i jabłek

Składniki: 1 mała cykoria, 1 winne jabłko, 1 marchewka,
1 łyżeczka oleju, sól, pieprz.

Cykorię podzielić na listki, umyć, osuszyć, pokroić w
cienki makaronik. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach, a jabłko na tarce do jarzyn. Składniki sałatki
wymieszać z przyprawami i olejem.



Jabłka w polewie czekoladowej

Składniki: 4 jabłka, sok z jednej cytryny, tłuszcz do
wysmarowania folii.

Polewa: 0,5 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki
rumu.

W garnuszku roztopić masło, dodać cukier puder, łyżkę
wody i kakao. Wymieszać na gładką masę, przestudzić. Dodać
rum i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać,
nie przecinając (od spodu) wydrążyć gniazda nasienne,
skropić sokiem z cytryny, starannie zawinąć w folię
posmarowaną tłuszczem. Upiec na grillu, rozwinąć z folii i
posmarować polewą czekoladową. 



Kisiel z jabłek gotowanych

Składniki: 1/2 kg jabłek, 6-8 dag cukru, 3 dag mąki
ziemniaczanej, 3/4 l wody.

Jabłka umyć, pokroić (nie obierać), zalać wodą zagotowaną
z cukrem, rozgotować w rondlu pod przykryciem. Rozgotowane
jabłka przetrzeć, dodać do nich cukier. Mąkę ziemniaczaną
rozprowadzić małą ilością przegotowanej zimnej wody,
zawiesinę połączyć z przecierem z jabłek i dokładnie
mieszając zagotować. Gorący kisiel wlać do salaterek,
ostudzić. 



Jabłka w cieście francuskim

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4-5 jabłek
(w zależności od wielkości), konfitury z wiśni lub czereśni,
1 jajko.

Ciasto rozmrozić w lodówce, wyjąć, pokroić na kwadraty,
jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, na ich miejsce włożyć
konfitury, ułożyć na cieście, dokładnie zacisnąć
brzegi, można ozdobić listkami z resztek ciasta, posmarować
roztrzepanym jajkiem, ułożyć na blasze, piec w temperaturze
210 st. aż ciasto się zarumieni.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:27
Ilość komentarzy: 336
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-03-02 17:47:20
madziula: Oj strasznie są smaczne i do tego zdrowe;) same korzyści ;)

2009-01-13 20:55:21
aska1984: a jedliście jabłka pieczoene w ognisku, tak jak sie kiełbaski na patyku piecze?? to dopiero pycha:)

2008-08-18 21:52:16
rafal.b19: za gotowanymi też nie przepadam

2008-07-08 17:51:23
kasiunia: jablka pieczone to tak ale gotowanych nigdy nie jadlam

2008-07-07 10:37:31
Esiu: zdrowe i smaczne na rozne sposoby

2008-06-28 18:25:18
czarna_kobyla: gotowane jabłka o fuu rozumiem jeszcze pieczone z cynamonem ale gotowane ....ohyda

2008-05-20 22:00:32
milka2008: a ja wole gotowane,bo za surowymi nie przepadam,wole inne owoce

2008-05-20 21:58:22
aniutka: ja też zdecydowanie wole surowe

2008-05-17 23:39:51
maaddzziiaa: ja próbowałam, ale wolę jednak "surowe" ;)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 109 osób:
- 109 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image