Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kalorii mniej, smak ten sam

Niełatwo jest być na diecie. Zwłaszcza jeśli w jednym garnku gotujesz dla siebie, w drugim dla męża i dzieci. Wcale nie musisz prowadzić odrębnej kuchni! Zobacz, jak łatwo można odchudzić każdą potrawę.
Można się odżywiać smacznie i zdrowo, trzeba tylko przyjrzeć się uważnie temu, co jest w naszym żywieniu dobre, a co złe. A później zacząć wprowadzać zmiany. – Miałam pacjentkę, która gotowała dwa obiady – dla siebie oraz syna i męża – mówi Katarzyna Zielinska. – Dałam jej kiedyś przepis na potrawkę z kurczaka (duszone piersi z cebulką, czosnkiem i pomidorami). Z góry jednak założyła, że jej panowie będą woleli zjeść cos konkretnego, więc zrobiła im zwykłe kotlety schabowe, panierowane. Kilka dni później powiedziała mi: „Pani Kasiu, nawet nie spróbowałam tej potrawki! Zjedli mi wszystko!”. Zachęcam moje pacjentki, żeby postępowały podobnie. Aby uświadomiły swojej rodzinie, że lekko strawne jedzenie może być bardzo smaczne. Namawiam je, by zaczęły eksperymentować w kuchni, otworzyły się na nowe smaki. Jest przecież wiele przepisów na lekkie i proste dania, które z powodzeniem można szykować dla całej rodziny. Większość ulubionych potraw domowników też da się łatwo „odchudzić” – i to bez szkody dla ich walorów smakowych.

Trochę wyobraźni i sprytu:
Wiadomo, że w sokach owocowych jest dużo cukru, a majonez składa się głównie z tłuszczu – jeśli jednak lubisz te produkty, nie musisz z nich rezygnować. Ale możesz sprawić, że będą mniej kaloryczne. Jak? Zacznij rozcieńczać soki wodą mineralną, a do majonezu dodawaj gęsty jogurt naturalny. Pamiętaj tylko, żeby nie zmieniać proporcji w sposób drastyczny – a taki błąd najczęściej popełniają osoby na diecie odchudzającej. Jeżeli nagle rozcieńczysz sok pół na pół wodą, po prostu nie będzie ci smakował, sięgniesz po zwykły albo... będziesz się umartwiać. Nie o to chodzi!

Zmieniaj smaki stopniowo:
Robiąc lżejszy sos do sałatki, użyj na początku więcej majonezu, a tylko odrobinę jogurtu. Kiedy już twój organizm przyzwyczai się do nowego smaku, zacznij mieszać go w proporcjach pół na pół. I nawet nie zauważysz, kiedy majonez stanie się dodatkiem smakowym do jogurtu. Mięso piecz albo grilluj. Jeśli musisz coś usmażyć, patelnię posmaruj pędzelkiem – zużyjesz znacznie mniej tłuszczu. Zupy gotuj na wywarze z indyka lub kurczaka, a zamiast śmietaną zabielaj je mlekiem. Spróbuj zupy jarzynowej z dużą ilością koperku – znakomicie smakuje bez zabielania. Rosół możesz łatwo odtłuścić – wystarczy go mocno schłodzić, a potem zebrać tłuste „oka”. Jeśli lubisz zawiesiste sosy, zagęszczaj je odrobiną mąki ziemniaczanej lub uduszonymi i zmiksowanymi warzywami (np. cebula, marchewka). Stosuj dużo przypraw świeżych i suszonych. Dzięki nim niezauważalnie dla smaku potrawy użyjesz mniej soli. Dodatkowo pietruszka, koperek, estragon, czosnek, imbir poprawiają przemianę materii.


Artykuł dodany: 2009-04-05 01:15:03
Arukuł przysłany przez: girl_86
Ilość komentarzy: 33
Ilość punktów: 27

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-07-18 22:35:35
girl_86: a ja się dzisiaj obżarłam czereśniami :P

2009-06-18 22:19:08
puncowianka: eee ja takim wydziwów nie lubie. wole jesc jablko czy maliny w normalnej postaci

2009-05-15 07:52:10
hallup: miksowane warzywa, to jednak nie to co odrobina śmietany i mąki- spróbowałam

2009-04-27 21:12:27
laura17: ja jem duzo warzyw owoców też, ale to szczegolnie latem:)

2009-04-25 19:09:40
minia: ja dużo warzyw owoców mniej

2009-04-24 12:36:02
nija: ja jem duzo warzyw i owoców

2009-04-18 15:06:44
Dominik: ja mało warzyw jem. lubie zielone ogórki

2009-04-14 14:42:41
AGATALOC: i bardzo dobra -sama tak robie

2009-04-14 08:35:14
hallup: miksowane warzywa jako zagęszczacz zupy- ciekawa propozycja- wypróbuję

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 105 osób:
- 105 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image