Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Sałata

Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Nie żałujmy sobie sałaty. Zielony to kolor wiosny!

Swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza też antynowotworowych indoli, kwasu foliowego i witamin B wzmacniających system nerwowy, zmniejszających ryzyko jego wad u płodu. Ma tez dużo witaminy E i C, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne. Jest niskokaloryczna: 100 g sałaty to tylko 12 kcal. Orzeźwia, poprawia trawienie i odkwasza.
Amerykanie jedzą ją dla zdrowia, Francuzi dla smaku, a Włosi dla urody. Ciekawe efekty smakowe przynosi mieszanie różnych gatunków. Sałatę można jeść samą i z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, papryką, rzodkiewką, kaparami, cebulą, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, anchois, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. Ulubioną kompozycję skrop oliwa i sokiem z cytryny albo polej sosem winegret, jogurtowym, majonezowym.

Roszponka. Ma najmniejsze listki ze wszystkich sałat - podłużne, jasnozielone lub drobne w ciemnozielonym kolorze. Im mniejsze listki, tym bardziej aromatyczne, lekko orzechowe w smaku. Można dodać ją do innych sałat, przyrządzić jak szpinak, ugotować zupę. Aby była świeża i krucha, przechowuj ją w lodówce w wilgotnej ściereczce.

Lollo. Ma bardzo dekoracyjne wydłużone, karbowane, zielone lub bordowe liście, luźno zebrane w niedużą główkę i subtelny smak. Przepięknie komponuje się z innymi sałatami, znakomicie nadaje się do dekorowania półmisków z zakąskami i innych potraw. Przechowywana w lodówce zachowuje świeżość ok. tygodnia.

Dębolistna. Zielone albo czerwone, lekko powycinane, kruche listki mają charakterystyczny orzechowy smak i są bardzo dekoracyjne. To znakomity dodatek do innych sałat. Niestety jest bardzo nietrwała - nawet po owinięciu w wilgotną serwetkę zachowuje świeżość zaledwie 1-2 dni.

Rukola. Wygląda trochę jak sałata, trochę jak zioło. Ma nieduże ciemnozielone, wąskie i podłużne poszarpane liście, podobne do listków mlecza albo delikatniejsze, okrągłe, przypominające liście rzodkiewki i zdecydowany smak pieprzowy, chrzanowy i orzechowy zarazem. Dobrze komponuje się z sałatami z dodatkiem owoców, orzechów, parmezanu, fety, sera koziego, smażonego boczku, kurczaka z grilla. W lodówce zachowuje świeżość kilka dni.

Masłowa. Ma miękkie, niemal aksamitne liście w kolorze zielonego groszku, zwinięte w luźne główki. Mniej znane są odmiany z czerwonymi brzegami liści i zielono-czerwone. Najczęściej podajemy ją ze śmietaną, ale znacznie smaczniejsza jest z sosem winegret. Świetnie komponuje się z kukurydzą, groszkiem, papryką, ogórkiem, pomidorem, awokado, jabłkiem, mango. Jest nietrwała, najlepiej ją przechowywać owiniętą wilgotnym papierem w lodówce.

Lodowa. Zrobiła furorę na całym świecie. Ma kruche i soczyste zielone liście, ściśle zwinięte w duże, ciężkie główki. Najlepiej smakuje z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią, fetą albo serem pleśniowym, gotowanym kurczakiem, sosem jogurtowym lub śmietanowym. Wyjątkowo długo zachowuje świeżość. Można przechowywać ją w lodówce nawet kilkanaście dni.

Rzymska. Ma wydłużone liście, gładkie albo pomarszczone, które tworzą owalną luźną główkę. Mogą być ciemnozielone - zawierają więcej witamin, albo żółtozielone - delikatniejsze w smaku. Jest słodsza niż sałata masłowa i lodowa. Dobrze komponuje się z czosnkiem, sosem majonezowym lub worcester. W lodówce zachowuje świeżość tydzień.

Endywia. Ząbkowane, wąziutkie i wiotkie liście nie tworzą główek. Zewnętrzne liście, ciemnozielone i bardzo gorzkie, nie znajdują wielu amatorów. Środkowe, jasnożółte mają lekką goryczkę, więc dla złagodzenia smaku najlepiej łączyć je z innymi sałatami. Można też dusić i zapiekać, np. w sosie beszamelowym. Można ją krótko przechowywać w lodówce po owinięciu w wilgotną serwetkę.

Radicchio. Ma bordowo-białe grube listki. Białe zgrubienia liści i głąb są gorzkie. Głąb nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć. Liście tracą goryczkę po namoczeniu w ciepłej wodzie (ale nie za długo, bo stracą wartość odżywczą). Gorycz zmniejszysz też, dodając do sałaty suszone owoce lub do sosu cukier. Dobrze komponuje się z innymi sałatami. Można ją przechowywać w lodówce ok. tygodnia.


Artykuł dodany: 2009-05-04 01:17:00
Arukuł przysłany przez: frezja
Ilość komentarzy: 56
Ilość punktów: 45

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2011-02-06 20:40:06
teresica: girlko a ja kupilam w stokrotce za 2.99.....mi sie lepiej powodzi ;(......

2009-11-05 11:00:16
smile: smaczna i zdrowa;pp;)

2009-07-18 16:57:46
girl_86: ja ostatnio u nas w Lidlu kupiłam główkę sałaty za 9 centów :) a normalnie kosztuje 39 centów

2009-07-17 17:41:15
Ewa: uwielbiam salateczke jesc

2009-06-09 23:33:46
aska1984: a ja w sumie każdą, i dobzre ze teraz jest na nie sezonik:)

2009-06-06 16:42:43
minia: ja uwielbiam lodową sałate

2009-05-24 21:29:17
teresica: teraz nie ...ale kiedys tak

2009-05-24 21:26:44
hallup: teresica chyba niepaląca jesteś?

2009-05-24 21:24:32
teresica: nic nie kumam jakie skrety z salaty?...chyba zostalam z tylu :(

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image