Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Szparagi dla figury

Sezon na to warzywo trwa tylko kilka tygodni. Nie trać więc czasu i jedz je do woli. Szparagi pobudzają pracę nerek i... odchudzają.

Zajadają się nimi Francuzi, ale u nas uchodzą za luksus. A przecież znane były w Polsce już w XVIII wieku, jest o nich nawet wzmianka w "Panu Tadeuszu". Warto, by szparagi częściej gościły na naszych stołach.

Białe czy zielone?

To, co jemy, jest podziemnym pędem rośliny, którą trzeba zebrać, zanim ukaże się na powierzchni ziemi. Najpopularniejsze są szparagi białe (uprawia się je w Wielkopolsce), rzadsza jest - popularna we Francji - odmiana zielona. Uchodząca za wykwintną odmiana fioletowa jest trudno u nas dostępna. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Maja tę przewagę nad białymi, że przed gotowaniem nie trzeba ich obierać.

Mało kalorii

Zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne - mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Trzeba jedynie uważać z kalorycznymi dodatkami - masłem, śmietaną. Szparagi są cennym źródłem witamin C, K oraz z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych pędach dodatkowo znajduje się witamina A. Zdrowotnych zalet szparagów jest więcej:

* zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych, a dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego;
* bez obaw mogą się nimi objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu;
* są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów.

Uwaga! Szparagi zawierają związki purynowe, których powinny wystrzegać się osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek. Jednak jadamy je tak rzadko i w niewielkich ilościach, że nikomu nie powinny zaszkodzić.

Jak je przyrządzić

Szparagi podaje się na przystawkę lub jako dodatek do drugiego dania. Przyrządza się z nich wyśmienite zupy (najczęściej typu krem), omlety, tarty, zapiekanki, są też efektownym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie. Dobrze komponują się z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z łagodnym smakiem szparagów, np. beszamelowym, winegret, musztardowym, ziołowym, holenderskim. Wystarczy nawet polać je odrobiną dobrej oliwy i skropić sokiem z cytryny. Można też posypać je ziołami, np. tymiankiem. Wspaniale smakują również podane na swojski sposób (jak kalafior) - z tartą bułką zrumienioną na maśle.

Przedłużyć sezon

Są dwa sposoby, by cieszyć się szparagami przez okrągły rok. Po umyciu i osuszeniu można je zamrozić - wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Ale jeśli przed zamrożeniem zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwile obgotowane), można je przechowywać 9 miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku. Można je również konserwować: po obgotowaniu 3 minuty szparagi wkłada się do wysokich słojów, zalewa wodą z solą oraz cukrem i pasteryzuje.


Artykuł dodany: 2009-05-11 00:24:18
Arukuł przysłany przez: frezja
Ilość komentarzy: 65
Ilość punktów: 61

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-07-18 16:56:57
girl_86: asiu nie jesteś sama, ja też jeszcze ich nigdy nie kosztowałam...

2009-06-10 22:40:34
aska1984: a ja musze sie w koncu do kogoś kto umie je zrobic wprosic, bo nadal nie miałam okazji ich spróbowac..:(

2009-05-25 08:47:03
rogalik36: ja nie lubię mimo ze nie jadłem

2009-05-25 08:39:46
Cobaea: bardzo lubię szparagi ,tylko gotowane bez polewania tłuszczem

2009-05-23 22:52:14
teresica: a ja myslalam, ze biale to mlode...a zielone to starsze.....

2009-05-23 13:58:02
acia123: jasne...

2009-05-23 09:52:25
minia: trzeba trzeba w końcu dla zdrowia coś dobrego zjeść

2009-05-22 19:12:06
acia123: więc smakujmy te białe póki sezon trwa

2009-05-22 14:20:58
hallup: Najpopularniejsze są szparagi białe (uprawia się je w Wielkopolsce), rzadsza jest – popularna we Francji – odmiana zielona. Uchodząca za wykwintną odmiana fioletowa jest trudno u nas dostępna- tyle znalazłam na ten temat w necie

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image