Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Grill mistrzów!

Grillowanie to sztuka. Bo co to za przyjemność jeść kawałek zwęglonego mięsa. Dlatego też, zanim przystąpimy do uprawiania owej sztuki warto poznać kilka zasad gwarantujących, iż goście rozpłyną się w zachwytach nad naszym kunsztem kulinarnym.

Tłuszczykowi dziękujemy
Mięso na grill musi być chude. Kroimy je na nieduże kawałki, by porcje mogły się równomiernie upiec.

Powoli z tą solą
Mięso lub warzywa solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.

Nie za grubo
Kotlety na grillu upieką się równomiernie, jeśli nie będą grubsze niż 2 cm.

Raz dwa obrót
Grubsze kawałki mięsa, np. taką pierś kurczaka, przewracamy kilka razy.

Wyjątek od obrotów
Kotlety, steki i sznycle przewracamy na ruszcie tylko raz. W ten sposób mięso nie straci na soczystości.

Marynata to podstawa
Każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu potrzymamy go minimum 30 minut w marynacie. A najlepiej, gdy w owej marynacie poleży przez całą dobę.

A zatem mili państwo do ogródków... rozstawiajmy grille i biesiadujmy w najlepszym polskim stylu. A gdy już pobiesiadujemy, to podzielmy się przepisami na nasze smakołyki w dziale „Jeszcze ciepłe”.


Na podstawie obserwacji własnych i nie własnych, napisała jahathor


Artykuł dodany: 2009-05-11 00:28:36
Arukuł przysłany przez: jahathor
Ilość komentarzy: 62
Ilość punktów: 56

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-08-04 23:23:47
teresica: acia???..zapomnialas powiedziec kiedy mamy byc ;)

2009-07-19 17:43:20
girl_86: i ja też sie wproszę :P

2009-06-06 16:41:56
minia: acia powiedz kiedy będziesz grillowała to wpadnę

2009-06-01 23:28:56
teresica: acia..jeszcze Cie trzyma?...zartuje....ja w sobote..tez zaszaleje ;)

2009-05-23 13:57:43
acia123: kiełbaska kupiona,szaszłyki w marynacie:-)

2009-05-22 14:18:08
hallup: gril wyszorowany, czeka na sobotę

2009-05-22 07:20:58
rogalik36: sobota dzień grillowania dla niektórych pewnie :)

2009-05-22 07:10:18
acia123: i mamy piątek,jutro sobie naszykuje mięsko na grilla do szaszłyków,zapakuje je w marynatę by nabrało aromatu i smaku:-)a w niedziele będzie wyżerka...hi hi

2009-05-21 21:50:20
teresica: no tak...tylko prawie srodek tygodnia .....lepiej piatek lub sobota :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 109 osób:
- 109 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image