Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Ale ziółka

Przyprawy i zioła podnoszą walory smakowe i wizualne posiłków. Stosowanie przypraw to nie tylko doskonała metoda na dopełnienie smaku potraw, to również sposób na pobudzenie funkcjonowania naszego układu trawiennego. Wiele przypraw i ziół ma działanie lecznicze, działa rozkurczowo, moczopędnie, antybakteryjnie, oczyszczająco , ułatwia trawienie, stymuluje pracę wątroby i jelit.

Anyż
Stosowany do naparów i aromatyzowania ciast.
Działa rozkurczowo, wspomaga procesy trawienne, eliminuje wzdęcia, kolki.

Bazylia
Pochodzi z Indii, obecnie jest ważnym elementem kuchni włoskiej.
Posiada właściwości antybakteryjne, działa rozkurczowo. Zawiera aktywne olejki eteryczne, witaminy:A,B5,C. Liście bazylii są bogate w wapń,potas,żelazo,magnez.
Doskonała do pomidorów, serów, bakłażanów, cukinii, sosów, zup, przecierów, sałatek.

Czosnek
Pasuje idealnie do pikantnych potraw, sosów.
Uważany za środek leczniczy. Poprawia funkcje krążeniowe organizmu, chroni przed nadciśnieniem.

Cynamon
Stosowany do potraw mlecznych, niektórych owoców.
Ma walory wzmacniające i wspomagające trawienie.

Gałka muszkatołowa
Wzbogaca smak wywarów warzywnych, stosowana również do potraw z jaj oraz serów.
Wpływa pozytywnie na procesy trawienne.

Goździki
Wspaniały do sosów, ale również do deserów, potraw mlecznych, pomarańczy, gruszek.
Oddziaływuje bakteriobójczo.

Imbir
Odpowiedni do potraw słodkich i słonych. Doskonale wzbogaca smak marchewki.
Posiada właściwości lecznicze, reguluje poziom cholesterolu we krwi, wpływa pozytywnie na wzrok.

Kminek
Wzbogaca smak serów, potraw curry.
Oddziaływuje moczopędnie, wpływa pozytywnie na procesy trawienne.

Kolendra
Pochodząca z rejonów śródziemnomorskich przyprawa, działająca korzystnie na proces trawienia i oczyszczania krwi. Wzmacnia organizm, posiada też właściwości rozkurczające.
Stosowana jako dodatek do zup, sosów, kapusty. Uwydatnia smak sałatek i warzyw.

Koper
Wspaniały do sałatek, ogórków, ziemniaków, potraw jajecznych.
Ma właściwości rozkurczające, moczopędne, wpływa na wydalanie gazów.

Kurkuma
Stosowana przede wszystkim do potraw typu curry.
Działa pobudzająco, zwiększa wydzielanie żółci.

Magi
Pochodzi z górskich terenów Europy południowej.
Znajduje zastosowanie w przyprawianiu sosów, zup. Pasuje doskonale do szpinaku, botwiny, marchwi, a także potraw na bazie ryżu i kasz.
Posiada walory lecznicze, zółciopędne, trawienne.

Majeranek
Ziele pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego.
Majeranek stosuje się najczęściej do przyprawiania zup, gotowanych jarzyn (ziemniaków, fasoli, grochu) oraz do sosów.
Ma działanie pobudzające apetyt i procesy trawienne, ponadto działa uspokajająco.

Melisa
Zioła pochodzące z rejonów śródziemnomorskich.
Melisa nadaje się do przyprawiania sałatki z ogórków, soków, zup.
Ma działanie wzmacniające, pobudzające apetyt. Powszechnie stosowana jako środek uspokajający oraz przeciw przeziębieniom

Mięta
Ojczyzną mięty są Chiny i Japonia. Stosowana do przyrządzania herbatek leczniczych
Pasuje do niektórych warzyw: marchwi, porów, grochu, kapusty. Wspaniała do sałatek z owoców.
Działa rozkurczowo, znajduje powszechne zastosowanie w nerwicowych chorobach żołądka.

Oregano
Śródziemnomorska przyprawa, doskonała do potraw zapiekanych, sałatek, zup. Pasuje idealnie do pomidorów, papryki, cebuli, cukinii, roślin strączkowych.
Niezbęda do przyrządzania sosów i dań kuchni śródziemnomorskich.

Papryka
Stosowana do zapiekanek, serów, jajek.
Stymuluje trawienie i funkcje jelit.

Pieprz
Niezastąpiony do wszelkich potraw.
Jego spożywaniu towarzyszy wzmożone wydzielanie śliny. Posiada właściwości lecznicze, pobudzające, stymuluje przemianę materii.

Pietruszka
Doskonała do pomidorów, zup, sałatek.
Jest bogata w witaminę C oraz sole mineralne.

Rozmaryn
Stosowany do potraw zapiekanych. Uatrakcyjnia smak bakłażanów, cukinii, pomidorów.
Działa stymulująco na funkcje wątroby oraz wydzielanie żółci.

Szałwia
Stosowana do potraw z fasoli, pomidorów, serów, jajek.
Wspomaga trawienie, uważana jest za lekarstwo.

Tymianek
Przyprawa pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, uprawiana głównie w Europie i Ameryce Północnej.
Doskonały do zup, farszów, marchwi, duszonych pomidorów oraz do roślin strączkowych. Używany też do marynowania i kiszenia ogórków.
Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie.
 


Artykuł dodany: 2009-05-11 00:58:35
Arukuł przysłany przez: asiulka-malutka
Ilość komentarzy: 90
Ilość punktów: 83

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-06-10 22:39:50
aska1984: minia to skąd masz ziółka, sama hodujesz? :)

2009-06-02 10:17:57
minia: ja nawet w zimie nie kupuję

2009-05-23 22:37:40
teresica: ja w zimie kupuje......pozniej nie

2009-05-23 09:55:39
minia: ja nie kupuję tych kostek smaku wolę świerze zioła

2009-05-22 22:05:22
teresica: black...nie zalapalam ...czy chodzi ci o te male kosteczki "smaku" ?

2009-05-22 17:51:09
black_woman: ja mialam wszystkie smaki tej kostki ...uwielbiam je

2009-05-22 14:16:56
hallup: wrócilam własnie z koperkiem i pietruszką naciową

2009-05-22 13:04:34
frezja: kazdy ma swoje ulubione

2009-05-21 09:17:26
asiulka-malutka: he he jerzyk ja nie moge za dużo czosnku .... ani cebulki a własnie mial ktos ta mini kostke smazoną cebulke

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 113 osoby:
- 113 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image