Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Smakołyki z łąki

Grillowanie na działce czy piknik nad wodą należą już do kanonu wiosennych przyjemności. Uatrakcyjnisz je jeszcze bardziej, jeżeli do wycieczkowego menu włączysz potrawy, w których wykorzystasz zioła zebrane podczas spaceru po lesie i łące. Wystarczy dobry, sprawdzony pomysł.

Sałatka z mlecza

Mniszek lekarski, zwany popularnie mleczem (Taraxacum officinale), znamy wszyscy. Ale nie wszyscy doceniamy walory smakowe tej rośliny. Doskonale nadaje się ona na wiosenna sałatkę. Jeśli jednak twoi domownicy przejawiają pewien konserwatyzm w sprawach żywienia, warto oszukać ich na początek dodając świeże listki mniszka do zwykłej sałaty. A kiedy już zasmakują w tej roślinie, przyrządź im sałatkę mleczową.
Całe rośliny zrywaj tuż przy ziemi. Najlepiej zbieraj młode mlecze, zanim jeszcze zakwitną, bo później stają się nieco gorzkie. Jednak i z tym sobie poradzisz - wystarczy liście starszych roślin namoczyć na pół godziny w osolonej wodzie, a pozbędą się ostrego smaku. Teraz wystarczy, jeśli skropisz je sosem vinegret (możesz go przyrządzić z oliwy, octu winnego, pieprzu i granulowanego czosnku), posolisz do smaku i podasz na weekendowy stół.
Jeśli chcesz, by twoja mleczowa sałatka przybrała bardziej uroczystego charakteru, możesz do niej dorzucić fasolę lub ciecierzycę i ser (feta lub pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy), albo ugotowane na twardo posiekane jajko.

Jajecznica z kurdybankiem

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) jest rośliną pospolitą w całym kraju, Pojawia się z wiosną, kwitnie od kwietnia do maja, w czerwcu zanika w gąszczu innych roślin. Zbieraj młode soczyste listki, albo nawet całe młode roślinki.
Zrób z nich jajecznicę na samym maśle. Dodawanie np. kiełbasy albo boczku ze względu na dominujący smak zabije niepowtarzalność jajecznicy ziołowej. W ostatniej fazie smażenia dodaj do jajek posiekane drobno listki kurdybanka. Posól do smaku.

Naleśniki z babką

Babka (Plantago) rośnie na łąkach, na przydrożnych ugorach, na skrajach lasów. Jej właściwości wykorzystujemy tradycyjnie do tamowania krwi przy drobnych skaleczeniach, ale doskonale się sprawdza także w turystycznej kuchni. Babkę do naleśników przygotuj jak szpinak: drobno posiekaj, rozgotuj, dopraw do smaku solą, dużą ilością granulowanego czosnku. Dodaj niezbyt ostry ser topiony i pozostaw, aż ostygnie. Usmaż naleśniki, zawij nie babkowe nadzienie. Przed podaniem przysmaż delikatnie na patelni.

Szaszłyk z pokrzywą

Zanim wybierzesz się na zbiór pokrzyw (Urtica dioica), zakłóż rękawice. Zrywaj tylko górne części pędów, odrywaj listki. Filety z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę i nadziewaj na patyki do szaszłyków, przekładając obficie pozwijanymi liśćmi pokrzywy. Przed wykonaniem tej czynności możesz liście pokrzywy przelać wrzątkiem, by przestała parzyć, ale nie jest to konieczne. Szaszłyki tylko posól, nie dodawaj innych przypraw, by nie zabiły delikatnego smaku pokrzywy. Podawaj z młodymi ziemniakami.

Sztuka mięsa w stokrotkowym sosie

Stokrotki (Bellis perennis) znajdziesz na każdej łące. W staropolskiej kuchni, o czym mało kto już pamięta, pączki kwiatów stokrotek były namiastką drogich, sprowadzanych ze śródziemnomorskich krajów kaparów. Marynowano je w mieszance oliwy z octem i dodawano do sosów, którymi polewano gotowane mięsa drób i ryby. I ty możesz używać ich jak kaparów.
Sos przygotuj jak sos potrawkowy: łyżkę mąki przesmaż na łyżce masła, dodaj szklankę bulionu, sok z cytryny, odrobinę soli i cukru. Dodaj żółtko i wrzuć skropione wcześniej octem pączki stokrotek, zagotuj. Gotowane mięso (ryby, drób) polej stokrotkowym sosem i udekoruj młodymi (także jadalnymi) listkami tej rośliny.

Dla zdrożonego wędrowca

Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) rośnie w lasach, często nad małymi strumykami. Jego listki przypominają nieco koniczynę i są zdecydowanie kwaśne. Można pogryzać je wędrując na wycieczkę, dają zdrożonemu turyście poczucie orzeźwienia. Nie należy jednak przesadzać, bo podobnie jak szczaw, który używamy zazwyczaj w kuchni zawiera szczawiany, które szkodzą zwłaszcza osobom mającym kłopoty z nerkami.
Listki szczawiku zajęczego są doskonałym dodatkiem do sałatek.



Artykuł dodany: 2009-05-24 13:21:05
Arukuł przysłany przez: jerzyk
Ilość komentarzy: 16
Ilość punktów: 14

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2011-01-14 21:51:27
teresica: oj moja ty kochana ;)

2009-06-10 22:44:14
aska1984: teresa ja i tak pozostaje przy tym ze łąka to samo dobro:) sama złych wiadomości nie lubie wiec ich nie słucham:)

2009-05-30 21:33:09
teresica: dokladnie tak ;)....dlatego tak pisalam jak pisalam ;)

2009-05-30 14:23:01
sigma121: czasami lepiej wszystkiego nie wiedzieć

2009-05-29 23:21:17
teresica: laura..nie pytaj sie zbyt dokladnie.....

2009-05-29 17:34:31
laura17: aska1984 przynajmniej wiesz o tym dosłownie wszystko:)

2009-05-28 20:24:14
teresica: aska...jak wiesz cos zlego ...to milcz ;)...mow tylko samo dobro o lace :)

2009-05-27 22:43:39
aska1984: heheh ja bym chętnie cos potestowała, ale z raci iz łaki są tematem mojej magisterki...to mam ich juz serdecznie dosc:)

2009-05-25 20:03:45
sigma121: nie robiłam jeszcze nic z takimi "dodatkami"

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image