Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Jak przeciwdziałać tyciu?

Aby zrozumieć, co spowodowało powstanie nadmiernej ilości
tkanki tłuszczowej, niezbędna jest znajomość najważniejszych
przyczyn nadwagi. "Puszyści" są często
podejrzewani o nocne "najazdy" na lodówki i pudełka
czekoladek. Twierdzenie, że "osoby otyłe jedzą zbyt
wiele" jest jednak zbyt dużym uproszczeniem i nie może
być traktowane jako jedyne wytłumaczenie nadwagi. Metoda
"jedz połowę" nie zdaje egzaminu. Przyczyny otyłości
są różnorodne: brak ruchu, uwarunkowania genetyczne,
choroba itp. Duże znaczenie ma również funkcjonowanie wewnętrznych
mechanizmów kontrolnych organizmu - głodu, sytości i
apetytu. Jedną z głównych przyczyn nadwagi stanowi także
dzisiejsza żywność - przetworzona przemysłowo, bogata w tłuszcz,
cukier i sól, naszpikowana emulgatorami: te czynniki
przyczyniają się do "wykolejenia" przemiany
materii. 



Jeżeli spożycie kalorii jest większe od zapotrzebowania.

Przy ograniczonym obciążeniu fizycznym i siedzącym
trybie życia należy również mniej jeść. Spożycie
kalorii jest często większe od zapotrzebowania organizmu.
Osoby otyłe jedzą zbyt dużo w stosunku do swoich potrzeb, w
przeciwnym wypadku nie przybierałyby na wadze. Aby się
odchudzić trzeba zredukować spożycie kalorii i tłuszczu.
Redukcję spożycia kalorii często utrudnia tzw.
"pojadanie". 



Uwarunkowania genetyczne.

Czy nadwaga jest dziedziczna? Naukowcy amerykańscy,
prowadząc badania na myszach (1995r), zidentyfikowali gen, który
decyduje o "standardowej" masie ciała lub o
nadwadze. Okazało się, że myszy, u których wykazano efekt
tej cechy dziedzicznej ważą trzy razy więcej od swoich
towarzyszy. "Ob-gen" produkuje u zdrowych zwierząt
substancję nośną (leptynę), która ma decydujące
znaczenie dla regulacji masy ciała. Leptyna produkowana jest
w komórkach tłuszczowych i steruje uczuciem sytości i
aktywnością fizyczną. Myszy z uszkodzonym "ob-genem"
nie są zdolne do wytwarzania leptyny. Mają zwiększony
apetyt w stosunku do innych zwierząt i szybko przybierają na
wadze. Naukowcy wykazali istnienie leptyny również u ludzi.
Przypuszczenie, że osoby z nadwagą mają niedobór tej
substancji jednak nie potwierdziły się. Defektem
odpowiedzialnym za nadwagę może być niedowrażliwość
receptorów sycących w mózgu. 



Szybka i wolna przemiana materii.

Podczas gdy osoby z szybką przemianą materii pozostają
szczupłe mimo spożywania dużej ilości kalorii, osoby o
wolniejszej przemianie mogą tyć już przy niewielkim spożyciu.
Przyczyny tego fenomenu są różnorodne i nie do końca wyjaśnione.
Decydująca m.in. ilość energii, jaka uwalniana jest w
formie ciepła. Kalorie zamienione w ciepło nie mogą odkładać
się w formie tkanki tłuszczowej. Dużą rolę odgrywa również
aktywność enzymów. Enzym zwany lipazą lipoproteinową (LPL)
zapoczątkowuje przemiany biochemiczne tłuszczu dla potrzeb
organizmu i magazynuje go w postaci tkanki tłuszczowej.
Naukowcy odkryli, że osoby otyłe wyposażone są w nadmiarze
w ten enzym, co powoduje magazynowanie większej ilości tłuszczu. 



Zaburzenia "termogenezy".

Wytłumaczenie różnic w wykorzystaniu pożywienia przez
organizm wydaje się dawać teoria tzw. termogenezy, tzn.
zamiany energii w ciepło, wydzielane przez skórę. Teoria ta
porównuje ludzki organizm do pieców: jeden spala wszystko,
co się do niego wrzuci, rozpala się do gorąca i daje dużo
energii i ciepła. Drugi funkcjonuje gorzej, tli się tylko i
pozostaje chłodny. Osoby otyłe można porównać do pieców
o słabym ogniu, ponieważ nie są zdolne do spalania i
zamiany w energię cieplną wszystkich kalorii. Każdy
zbyteczny kęs oznacza dla tej grupy osób szybki przyrost
tkanki tłuszczowej. Liczne badania naukowe potwierdzają
fakt, że u wielu osób otyłych, szczególnie jeśli zdradzają
skłonności do nadwagi już od najwcześniejszego dzieciństwa,
termogeneza jest zmniejszona, co znacznie ogranicza zdolność
organizmu do produkcji ciepła. 



Większa masa mięśni = więcej spalonych kalorii.

Im większa masa mięśni w stosunku do masy tłuszczu,
tym większe zużycie energii i kalorii, i tym wyższa
termogeneza. Tylko komórki mięśniowe są zdolne do
efektywnego spalania tkanki tłuszczowej. Za mała masa mięśni
może sprzyjać nadwadze.



Zaburzenia w przemianie materii.

W organizmie człowieka przebiega ponad 30000 różnych
procesów metabolicznych w ciągu sekundy. Życie istnieje dzięki
sterowanym i kontrolowanym przez enzymy procesom
biochemicznym, w wyniku których pożywienie przekształcane
jest w energię. Termogeneza, spalanie kalorii, redukcja czy
synteza tkanki tłuszczowej, ale również zaburzenia
hormonalne, trawienie, wszystkie właściwe procesy przebiegające
w organizmie, stoją w korelacji do procesów metabolicznych. 



Wadliwe sterowanie w ośrodku łaknienia. 

Takie popędy jak pragnienie, głód, apetyt, sytość,
potrzeba snu i zachowania seksualne to doznania sterowane
przez mózg. Tam właśnie zlokalizowany jest ośrodek głodu
i sytości, do którego hormony, np. insulina, lub określone
substancje informatyczne tzw. neuroprzekaźniki, przekazują
bezpośrednie sygnały z przewodu pokarmowego. Prawidłowo
funkcjonujący ośrodek pokarmowy sygnalizuje przez głód czy
apetyt, że organizm potrzebuje energii, względnie przez sytość,
że zapotrzebowanie na kalorie zostało już pokryte. U wielu
osób otyłych ta uporządkowana biochemiczna regulacja
przyjmowania pokarmu jest zakłócona: mózg sygnalizuje nie
istniejące zapotrzebowanie na energię, z tym skutkiem, że
jedzą za dużo, a nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. 



Zaburzenia hormonalne.

Osoby z nadczynnością tarczycy nie tyją pomimo zwiększonego
spożycia kalorii - mają zwiększoną przemianę materii i
marnotrawią dużą ilość energii. Niedoczynność tarczycy
powoduje ociężałość. Organizm nastawia się na oszczędzanie:
spala mało kalorii i magazynuje nadwyżki w postaci tkanki tłuszczowej.
Najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest niedobór
jodu, wynikający z nieprawidłowego odżywiania. 



Wychowanie i tradycje kulinarne. 

Nie na darmo mówi się: "człowiek nie rodzi się żarłokiem,
lecz może nim zostać". Jeżeli trzeba jeść zawsze o
określonych godzinach i jeżeli dzieci, które są już
najedzone, zachęcane są do dalszego jedzenia i nie
zostawiania resztek na talerzu, wtedy hamowane są wewnętrzne
mechanizmy kontrolne organizmu - głód i sytość. Już w
wieku dziecięcym kształtuje się model odżywiania, który
jest zorientowany na uczucie głodu i sytości. Pociąga to za
sobą konsekwencję, że naturalna potrzeba jedzenia, kiedy
jest się głodnym, zanika i wymyka się spod kontroli.



Chorobliwa nadwaga. 

Jeżeli przyczyną nadwagi jest choroba, powinna być
leczona przy pomocy środków farmaceutycznych. zdarza się to
jednak bardzo rzadko. O tym, że główną przyczyną nadwagi
jest choroba może zdecydować tylko lekarz. Do chorób, które
mogą powodować otyłość, zaliczają się np. zespół
Cushinga, otyłość wirusowa, albo zaburzenia w obrębie
podwzgórza z następstwami dla mechanizmu głód-sytość
(pacjenci cierpiący na to schorzenie są otyli najczęściej
już jako dzieci). 



Nadwaga w wyniku problemów psychicznych.

W ciężkich przypadkach, np. chronicznych depresji, należy
się udać do lekarza specjalisty. Przejściowe pogorszenie
samopoczucia można jednak przezwyciężyć własnymi siłami.
Aktywny styl życia i regularne uprawianie sportu mogą pomóc
w pozbyciu się problemów. Nie należy "zajadać" kłopotów
ani "zaspokajać się" słodyczami. Aby uniknąć
stresu trzeba szukać możliwości odprężenia się i
podchodzić do problemów "na luzie". Ważnym
elementem jest umiejętność pozytywnego myślenia. 



Wilczy głód.

Wilczy głód może mieć najróżniejsze przyczyny - np.
psychiczne. Powodem są również bardzo często niedobory
określonych składników pożywienia. Na przykład osoby, które
dużo się pocą i tracą większe ilości składników
mineralnych i pierwiastków śladowych, przejawiają często
żarłoczność na widok słonych względnie ostrych potraw.
Utracone składniki powinny być natychmiast uzupełniane, aby
niknąć objawów niedoboru.



Hasło "żywność śmieciowa".

Jedną z głównych przyczyn nadwagi jest dzisiejsza żywność,
przetwarzana przemysłowo, uboga w substancje balastowe,
zawierająca zbyt dużo soli, cukru i tłuszczu. Jakkolwiek
oczywiste jest, dlaczego należy unikać takiej żywności,
wiadomo, że jest to w dzisiejszych czasach bardzo trudne. Potęga
pokus jest zbyt wielka, aby można je było stłumić całkowicie.
Należy unikać "żywności śmieciowej" w miarę możliwości
i stosować w razie potrzeby substancje blokujące tłuszcz -
Peptid FM, Chitostan czy HCA, aby "grzechy" przy
stole pociągały za sobą jak najmniejsze konsekwencje.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:29
Ilość komentarzy: 199
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-13 21:01:55
aska1984: aniutka podobnie i ja, jedynie gdy srodowisko zmieniam to jakoś gubie te kg w miare szybko:)

2008-05-20 22:00:15
aniutka: ja też jem mało a kilogramów mam za dużo :(

2008-05-17 23:34:30
maaddzziiaa: Mi sport nie pomaga.

2008-05-16 11:52:11
wilczek: czasami sport nie pomaga jesli ma sie slaba przemiane materii,ja jestem szczuply,ale jest duzo ludzi,ktorzy jedza malo i uwazaja na to,co jedza,a i tak sa otyli

2008-05-13 13:48:53
majka6: aguska 85 ja tam jem malo i mimo to jestem jaka jestem

2008-05-13 13:46:44
doritta_: joanna wielu takich ludzi jest jak ty

2008-05-13 13:45:35
aguska_85: chyba nie ma dobrego sposobu oprocz mniej jesc!!!

2008-04-02 19:54:28
joanna: mam slabom prze\miane materii???

2008-02-17 11:18:03
puncowianka: ja duzo jadlam i same smieci ehh teraz sie wzielam za siebie i wracam do normy :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 110 osób:
- 110 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image