Odżywianie

Więcej o odżywianiu

gdy jedzenie uczula

Wysypka po zjedzeniu jajka, drapanie w gardle i łzawienie lodach z orzechami... Tak może objawiać się alergia pokarmowa. Aby szybciej namierzyć wroga, zobacz, jakie produkty najczęściej prowokują reakcje.

Alergia to nieprawidłowa reakcja systemu odpornościowego na określony czynnik - w przypadku alergii pokarmowej alergenem jest składnik diety. Organizm uznaje go mylnie za zagrożenie i stara się z nim walczyć. Alergia jest często mylona z nietolerancją pokarmową, która nie ma nic wspólnego z systemem immunologicznym - spowodowana jest brakiem jakiegoś enzymu trawiennego, co sprawia, że nasz organizm nie jest w stanie przyswoić pewnych składników. Najwięcej osób nie toleruje laktozy, bo ich organizm nie produkuje laktazy - enzymu niezbędnego do trawienia tego składnika mleka. Częsta jest również nietolerancja glutenu, fruktozy, alkoholu. Różnica polega m.in. na tym, że nietolerancja jest trwała, a z alergii, np. na krowie mleko, można z czasem wyrosnąć.

Różne reakcje, jedna przyczyna

Objawy alergii rzadko pojawiają się przy pierwszym kontakcie z produktem, częściej dopiero po kilkakrotnym, kiedy wykształci się nadwrażliwość na dany alergen. Każda alergia, też pokarmowa, powoduje reakcję ogólnoustrojową - może wystąpić nie tylko w obrębie przewodu pokarmowego, ale także na skórze, w drogach oddechowych. Najczęstsze objawy to świąd, pokrzywka, mrowienie języka i warg, obrzęk gardła, nudności, wymioty, biegunka, zaburzenia oddychania. Reakcja alergiczna może być bardzo gwałtowna, w ciężkich przypadkach pojawia się nagły spadek ciśnienia i utrata świadomości, dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego. Rozpoznać alergię pokarmową wcale nie jest łatwo. Duże znaczenie ma wywiad lekarski, wykonuje się też testy skórne i badanie krwi. W trudnych przypadkach pomocne są próby prowokacyjne i badanie próbki błony śluzowej wyścielającej jelita.

Najczęściej uczulające produkty

W różnych rejonach świata uczulają różne typy żywności. Często są to najpopularniejsze na danym obszarze produkty,
np. ryż w Japonii, dorsz w Skandynawii. Osobną grupą są dodatki, zwłaszcza siarczany (dodawane do soków, wina, piwa, dań z owoców morza), a także glutaminian sodu obecny w mieszankach przypraw, zupach w proszku, gotowych potrawach i kuchni chińskiej. Alergicy powinni więc unikać żywności wysoko przetworzonej i dań wyprodukowanych metodą przemysłową. U dorosłych alergie pokarmowa wywołują zwykle produkty pochodzenia roślinnego, u dzieci - zwierzęcego. Uczulać może każdy produkt, ale lista najczęstszych sprawców alergii jest krótka.

Mleko - a dokładnie zawarte w nim białko - jest częściej niż wszystkie inne produkty główną przyczyną alergii. Zwykle uczulone są na nie dzieci. Zastąpienie mleka krowiego sojowym nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, bo białko sojowe też jest silnym alergenem. Mleko kozie lub owcze także może się nie sprawdzić. Należy więc szukać alternatywnych źródeł wapnia, np. w mięsie. Uczulenie na mleko w 90 proc. przypadków mija z wiekiem.

Jajka - z tym rodzajem alergii trudno walczyć, jajka są bowiem składnikiem wielu produktów - ciast, makaronów, pierogów, zup w proszku i sosów. Na białka jajek kurzych najczęściej uczulone są dzieci.

Orzechy - a zwłaszcza orzeszki ziemne - są tak silnym alergenem, że nawet ich śladowa ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Na szczęście na opakowaniach żywności producenci umieszczają informację, czy w zakładzie się ich używa. Trudniej jest w restauracjach - trzeba pytać, czy w zamawianych potrawach znajdują się fistaszki. Uczulają także orzechy włoskie, pekan, nerkowce i migdały.

Ryby - by wystąpiła reakcja alergiczna, czasem nie trzeba zjeść ryby: wystarczy jej zapach, dotknięcie (zwłaszcza makreli, śledzia, łososia). Objawy mogą pojawić się po zjedzeniu mięsa zwierzęcia karmionego mączką rybną lub przetworów mięsnych z dodatkiem rybnych półproduktów. Alergii na ryby niekiedy towarzyszy alergia na skorupiaki.

Zboża - uczulenie na białko zawarte w pszenicy, życie, owsie (rzadziej w ryżu) występuje zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Ten rodzaj alergii trudno zdiagnozować, bo np. w pszenicy znajduje się 20 rodzajów białek odpowiedzialnych za celiakię, alergię pokarmową i wziewną.

Owoce - najczęściej uczulają cytrusy i truskawki. W truskawkach groźna jest histamina, alergia na nie objawia się pokrzywką lub świądem. Przy uczuleniu na cytrusy należy unikać także soku z tych owoców. Właściwości uczulające ma też kiwi, papaja i mango.

Dobrze ustawiony jadłospis to podstawa

Zapobiegać objawom alergii pokarmowej jest łatwiej niż np. wziewnej - wystarczy nie jeść tego, co uczula. Problemem jest jednak wychwycenie alergenu w gotowych daniach i żywności przetworzonej. Z drugiej strony zbyt monotonna eliminacyjna dieta może zaszkodzić zdrowiu. Dlatego osobom uczulonym na powszechnie używane składniki (jajka, mleko) w ustaleniu jadłospisu pomoże dietetyk. Trzeba też wiedzieć, że niektóre składniki uczulają mniej po zagotowaniu (np. mleko).



Artykuł dodany: 2009-06-22 01:01:49
Arukuł przysłany przez: frezja
Ilość komentarzy: 22
Ilość punktów: 15

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-09-09 19:27:17
magdagb: ja zrozumiałam ze nie ma alergii

2009-08-11 00:25:15
teresica: girl...przetlumacz co zrozumials :)...

2009-08-05 17:28:28
girl_86: teresica to trzeba sie uczyć czytac ze zrozumieniem hihi :)

2009-08-04 23:18:18
teresica: marzea??..na jakie szczescie masz alergie?....bo jakos nie czytam ze zrozumieniem :(

2009-08-02 20:34:05
marzea: ja tez nie mam zadnych alergii na jedno szczęscie

2009-08-02 20:19:08
ela94: Ja mam co jakiś czas alergie ale nigdy ja ani lekarze jak leżąłam w szpitalu nie wiemy od czego to

2009-07-18 16:44:18
girl_86: Ja tam o żadnej alergii nie wiem, wiec chyba nic takiego nie mam

2009-06-27 12:39:03
madziula: wysypka po zjedzeniu jajka to normalnie o mnie ;) jak byłam mała to nie mogłam jeść jajek ;( ale już jest dobrze;)

2009-06-26 23:16:39
teresica: miki :)....tak trzymaj i niech malutki dzieciak bedzie zdrowy :)...pozdrowienia dla starszego brata :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image