Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kulinarne wakacje w Bułgarii

Nadszedł upragniony czas odpoczynku. Pomimo kryzysu, biura podróży kuszą cenami i zachęcają do zagranicznych wyjazdów. Od lat szczególnie popularnym kierunkiem destynacji są kraje bałkańskie, w tym Bułgaria. Aby obniżyć koszty pobytu oraz jednocześnie poznać lokalne zwyczaje, warto zamiast noclegu w popularnym hotelu zatrzymać się w domach miejscowej ludności, a ekstrawaganckie restauracje zamienić na regionalne tawerny.

Bułgarzy, podobnie jak mieszkańcy innych bałkańskich krajów, są niezwykle otwarci i życzliwi. Wolny czas spędzają wśród znajomych i przyjaciół. Gości traktuje się w wyjątkowy sposób - niektórzy mogą czuć się wręcz zakłopotani tą niezwykłą gościnnością.

Cechą charakterystyczną dla tradycji krajów bałkańskich jest niezmienna od wielu lat kultura spożywania posiłków. O ile dla Polaków jedzenie w samotności jest czymś normalnym, o tyle przez Bułgarów traktowane jest jako rytuał, któremu muszą towarzyszyć najbliżsi. Potrafią oni spędzać naprawdę dużo czasu delektując się miejscowymi przysmakami w gronie rodziny lub przyjaciół.

„Bułgarzy większość wolnego czasu spędzają przy stole – śmieje się pochodzący z Bułgarii Borys Ignatow, kucharz restauracji Tawerny Tabaka. Nie ma się jednak czemu dziwić. Posiłki składają się zawsze z kilku potraw. Tradycyjny obiad zaczyna się od świeżej sałatki. Szczególnie popularna jest sałatka szopska, której jednym z elementów jest nasz prawdziwy kulinarny skarb - ser sirene. Po przekąsce jemy czorbę, czyli zupę. W porównaniu z polskimi zupami, nasze są bardziej gęste i pikantne. W zależności od pory roku, mogą być zrobione z różnych warzyw oraz podawane na zimno lub gorąco. Następnie przechodzimy do dań głównych, które w dużej mierze zaczerpnięte zostały z kulinarnych tradycji Grecji i Turcji..


Jednymi z najbardziej popularnych dań są gjuwecze - danie mięsne, przyrządzane z duszonego mięsa i warzyw czy zapiekanka warzywna musaka, która zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta kulinarne. W Bułgarii istnieją również dania sezonowe, związane z dostępnością lokalnych warzyw lub z obchodzonymi tutejszymi świętami. Pod koniec kwietnia na okoliczność dnia św. Jerzego, zgodnie z lokalną wielowiekową tradycją piecze się np. młode jagnię. Jesienią z kolei, kiedy Bułgarzy cieszą się wielką obfitością warzyw i owoców, często przygotowuje się specjalność charakterystyczną dla tego regionu – syrmi. Jest to odpowiednik naszych gołąbków, zawijanych jednak nie w kapustę, lecz w liście winogron.

Podobnie jak Polacy, Bułgarzy lubią zakończyć ucztę pysznym deserem. Ich słodycze mają najczęściej formę ciasta nasączonego bardzo syropami, są zatem bardzo słodkie. Najbardziej znanym w Polsce smakołykiem bułgarskim jest baklawa, jednak będąc w Bułgarii warto skosztować również innych - triguny czy kadaify.

Będąc w Bułgarii nie można nie skosztować wina, oczywiście, domowej produkcji. Tutejsze wina uchodzą za jedne z najlepszych w Europie. Należy jednak być świadomym, iż tradycyjnie w Bułgarii wina nie pije się z kieliszków, ale z dużych szklanek. Wieczorne biesiadowania często przedłużają się zatem do samego rana. Wśród napoi alkoholowych nie sposób nie wspomnieć o znanej na całym świecie rakiji oraz śliwowicy, które często ze względu na właściwości zdrowotne pije się również jako lekarstwo.



Artykuł dodany: 2009-06-28 00:30:16
Ilość komentarzy: 58
Ilość punktów: 17

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-10-01 22:20:35
teresica: i wiem, ze trzeba mniej jesc...aby pamietac ;)

2009-09-18 10:24:45
magdagb: hehehe no widzisz

2009-09-17 22:11:49
teresica: magda..niezla impreza musiala byc ...jesli paietam tylko he,he ;;)

2009-09-15 17:08:57
magdagb: tylko hehe/??

2009-09-05 00:42:21
teresica: he,he.....magda ja pamietam tylko he,he.....

2009-09-04 17:27:03
magdagb: no i coj wrociłyscie z wycieczki? hehe

2009-08-24 23:53:23
teresica: joan....gniewasz sie ?...jesli tak to sorry !

2009-08-19 22:11:36
magdagb: hehehe joan hehehe

2009-08-18 00:16:17
teresica: joan :)...dobrze , ze sie to nie skonczylo inaczej ;;;;)...nie pamietam ....chyba nie pilam....dobrze, ze maz nie zna qz :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 114 osoby:
- 114 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image