Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Fenkuł czyli koper włoski

W smaku przypomina anyż, ale jest z rodziny selerowatych. Jego bulwy rzeczywiście kształtem przypominają przedstawiciela swojej grupy (mają jedynie gładszą skórkę), jego zieloną natkę natomiast można porównać do kopru. Stąd też wzięła się inna jego nazwa, a mianowicie koper włoski (lub azorski). Dziś znany jest głównie ze swych leczniczych właściwości, ale i o walorach smakowych nie można zapomnieć.

Znany i uprawiany był już w starożytności, głównie w rejonach śródziemnomorskich. Do Europy trafił dzięki benedyktynom, którzy jako pierwsi rozpowszechnili jego uprawę w XVI wieku. Dziś uprawiany jest niemal na całym świcie, także w Polsce. Fenkuł uprawiany w naszym klimacie jest rośliną dwuletnią. Najlepiej rośnie w lecie, więc sieje się go przeważnie na przełomie czerwca i lipca. Najlepsze plony pojawiają się w okresie od lipca do września. W krajach o innym klimacie zbiera się je od października do maja.
W sprzedaży jednak jest przez cały rok. Warto jednak pamiętać, aby wybierać te, które mają twardą i jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu. Jeśli fenkuł, który kupimy będzie świeży, daje nam to gwarancję, że możemy go przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Oczywiście należy dodatkowo umieścić go w szczelnym hermetycznie zamkniętym pudełku.

Fenkuły można jeść na surowo, można też dusić, smażyć, grillować i gotować. Zarówno pokrojone bulwy jak i posiekaną natkę można dodawać do sałatek, dipów, sosów, zup, a nawet faszerować nimi ryby. Warzywo jest cennym źródłem wielu witamin i przeciwutleniaczy. Jedna sztuka gwarantuje dzienne zapotrzebowania na witaminę C (w 93 proc.), potas (w 49 proc.), witaminę B1 (w 49 proc.), kwas foliowy (w 23 proc.) i błonnik (w 33 proc.).

Fenkuł dobrze wpływa na trawienie, pobudza pracę żołądka i jelit, zawiera kwercetynę (silny przeciwutleniacz), który hamuje objawy alergii, działa przeciwzapalnie, niszczy wolne rodniki, a nawet chroni przed nowotworami.


Artykuł dodany: 2009-07-05 00:57:55
Arukuł przysłany przez: asiulka-malutka
Ilość komentarzy: 84
Ilość punktów: 28

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-11-14 18:15:01
dyr.anna: koper włoski strasznie lubię suszony- zapach extra!!

2009-09-21 21:38:01
teresica: tez ślicznie :)...tak cieplutko brzmi :)

2009-09-15 17:08:45
magdagb: o prosze :) to sie nazywa przeczucie :) a ja na prawde nie znam bartka żadnego a imie to jakos tak sama nie wiem :)

2009-09-14 22:07:25
teresica: magda :)...nam sie podobalo michal ....tak nazwalismy syna....i po kilku latach dowiedzialam sie ...w przyplywie ( nie wiem czego???)...od mojej mamy, ze jej prawie narzeczony tez mial michal na imie ;)

2009-09-12 14:03:25
magdagb: :)) ogromny:)))

2009-09-10 22:35:38
TERESICA: magda,,,tylko usmiech na mojej twarzy :)

2009-09-09 09:40:54
magdagb: nie no ja znam bardziej Kubusia :)

2009-09-06 21:30:46
teresica: magda...tak sie mowi ;)...a sercu raj:)

2009-09-04 17:29:03
magdagb: hehehe nie znam żadnego innego Bartka

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image