Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Miód Manuka na żołądek

Helicobacter pylori – groźny przeciwnik


Dolegliwości układu pokarmowego mogą być bardzo uciążliwe. Obawa o reakcję żołądka na pożywienie sprawia, że nie jesteśmy w stanie delektować się nawet najlepszymi posiłkami. Często także konieczna jest rezygnacja z wielu potraw. Przyczyną wielu chorób układu pokarmowego i jelit m.in. wrzodów żołądka i dwunastnicy czy zapalenia żołądka jest niewłaściwa dieta oraz stres i groźne bakterie, takie jak Helicobacter pylori. Wrzody są jednym z poważniejszych i częstszych problemów układu pokarmowego. Szacuje się, że
65-80% przypadków wrzodów żołądka wywołanych jest przez bakterię Helicobacter pylori. Ta groźna bakteria, odkryta w 1982 roku przez australijskich naukowców, może powodować także inne choroby, takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest także jednym z najgroźniejszych czynników sprzyjających rozwojowi raka żołądka.
Helicobacter pylori najczęściej uaktywnia się w organizmie jesienią i wiosną, dlatego już teraz warto zadbać o żołądek nim pojawią się dolegliwości związane z zakażeniem
i konieczne będzie zastosowanie terapii antybiotykowej.

Bakteriobójczy miód Manuka


Ulgę w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i jelit przynieść mogą różne preparaty dostępne w aptece, a także środki naturalne. Ostatnio coraz większą popularność, jako skuteczny środek pomagający w tych problemach, nie tylko na świecie ale i w Polsce zyskują nowozelandzkie miody Manuka. Miody te, wytwarzane z nektaru kwiatów krzewu herbacianego Manuka, odznaczają się szczególnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwgrzybiczymi, a także antybakteryjnymi. Produkty z Manuki, dzięki zawartości dietetycznego, aktywnego składnika methylglyoxalu (oznaczanego symbolem MGO), wspomagają leczenie wielu chorób, m.in. takie jak zespól jelita drażliwego, wrzody żołądka, a także zakażenia różnymi bakteriami, w tym również Helicobacter pylori.

„Współczesna medycyna oferuje wiele możliwości leczenia dolegliwości układu pokarmowego i jelit. W niektórych przypadkach tradycyjna terapia farmakologiczna nie jest wystarczająco skuteczna. Dlatego też specjaliści coraz częściej zalecają swoim pacjentom wspomaganie leczenia środkami naturalnymi. Tak jest też w przypadku miodów Manuka, które osobiście polecam swoim pacjentom. Przynoszą one ulgę np. w zgadze, ale także pomagają zwalczać Helicobacter pylori. Należ jednak pamiętać, że miody te nie są lekiem ani substytutem leku, dlatego nie mogą być stosowane jako jedyna forma leczenia. Ważne jest by pacjent na stałe był pod opieką lekarza specjalisty” – przekonuje dr Krystyna Podgórska, specjalista chorób wewnętrznych, Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Lekarskiego.

Miody Manuka należą do szczególnej kategorii produktów żywnościowych. Ze względu na dużą zawartość methylglyoxalu, zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej, która ma istotny wpływ na zdrowie. Są to naturalne produkty, których działanie prozdrowotne zostało potwierdzone odpowiednimi badaniami. Miody Manuka zawierają różne ilości aktywnego składnika methylglyoxalu, który odpowiada za dobroczynny wpływ na organizm. Im większe stężenie aktywnego składnika w miodach Manuka, tym ich działanie antybakteryjne jest silniejsze. Pozwala to dobrać produkt z odpowiednim stężeniem, w zależności od indywidualnych potrzeb. Obecnie najczęściej wybieranymi przez polskich konsumentów typami miodów są miód Manuka MGO 400+ i MGO 550+, odznaczające się najwyższymi właściwościami antybakteryjnymi. Miody te zalecane są szczególnie w poważniejszych dolegliwościach, takich jak problemy z układem pokarmowym, w tym zakażeniach bakterią Helicobacter pylori.

Kupując miód Manuka warto zwrócić uwagę na oryginalność produktu. „Coraz częściej na rynku pojawiają się miody, które zawierają domieszki europejskich miodów, przez co ich właściwości zdrowotne, z których tak słyną, mogą być o wiele słabsze. Z tego względu radzimy kupować tylko certyfikowane miody z oznaczeniem MGO, a także stosować miody o podwyższonej zawartości methylglyoxalu, gdyż to one mają najlepszy wpływ na nasz organizm” – radzi Maciej Olczyk, Prezes Propharma Sp. z o.o.


Miody Manuka są stosowane przy takich problemach jak choroby układu pokarmowego i jelit, wrzody żołądka, Helicobacter pylori, gronkowiec, trądzik, egzema, infekcje bakteryjne, zakażenia ran i choroby skóry. Miody Manuka mogą być pomocne w przypadku tych dolegliwości, jednak nie są lekiem ani substytutem leku i nie mogą być stosowane jako jedyna forma leczenia.
W przypadku leczenia chorób zaleca się kontakt z lekarzem oraz pozostawanie pod jego stałą opieką. Informacje dotyczące stosowania Miodów Manuka pochodzą z opinii klientów (wszystkie oryginały opinii dostępne są w siedzibie firmy Propharma Sp. z o.o. oraz na stronie www.miodymanuka.pl), światowej opinii o tych miodach.
Obecnie najczęściej wybieranym typem Miodów Manuka przez polskich konsumentów jest Miód Manuka MGO 400+ (zawierający methylglyoxal na poziomie minimum 400 mg / kg) i Miód Manuka MGO 550+ (zawierający methylglyoxal na poziomie minimum 550 mg / kg).

Nowozelandzkie Miody Manuka można w Polsce kupić u dystrybutora poprzez stronę www.miodymanuka.pl

Dr Krystyna Podgórska – specjalista chorób wewnętrznych. Po skończeniu studiów medycznych w Warszawie, do 2007 roku pracowała w Centralnym Szpitalu Kolejowym, obecnie zwanym Międzyleskim Szpitalem Specjalistycznym w Międzylesiu, od wielu lat jako Ordynator II Oddziału Wewnętrznego. Obecnie jest Członkiem Prezydium Zarządu Głównego  Polskiego Towarzystwa Lekarskiego, w którym pełni funkcję skarbnika. Jest także Członkiem Zarządu Towarzystwa Lekarskiego Warszawskiego oraz Przewodniczącą Koła Medycyny Komunikacyjnej. Czynnie uczestniczy w życiu naukowym, będąc organizatorem licznych sympozjów i konferencji. Za szczególne osiągnięcia w pracy społecznej została odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz Medalem Gloria Medicinae. Obecnie pełni również funkcję Prezesa Spółdzielni Profesorsko-Ordynatorskiej przy ulicy Waliców w Warszawie.



Artykuł dodany: 2009-12-06 01:15:19
Ilość komentarzy: 10
Ilość punktów: 5

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2010-04-22 21:39:10
teresica: kasia..jak chcesz szybko spadek..nic nie mow ;)

2010-04-17 08:19:05
kasia1: muszę o tym powiedzieć teściowej bo ona ma ciągłe bóle

2010-02-07 21:17:55
teresica: black...ale ta mieszanka dziala "pobudzajaco:.....a nie zawsze jest to pomocne...w walce...z choroba

2010-02-07 11:04:29
agga: bardzo ciekawy artykuł, bardzo

2010-01-28 15:57:22
black_woman: ja nie przepadam zs miodem, jedyna okazja kiedy go stosuje to gdy czuje ze zbiera mnie chorobsko, wowczas serwuje sobie mleko z miodem i czosnkeim

2009-12-09 21:25:46
teresica: dobre :)...slodki :)..ale cena zwala z nog.....i chyba mam mniejsza chec aby posmakowac :(

2009-12-09 11:33:51
mulatka: słodki jak to miód bea

2009-12-07 23:45:01
Bea7522: a w smaku jaki ?

2009-12-06 20:08:28
moomgirl: Kupiłam ten miód dwa miesiące, głównie ze względu na jego właściwości bakteriobójcze. Sama mam problemy z jelitem, nadwrażliwe i wykryty helikobakter. Stosuję od miesiące i widzę pozytywne rezultaty.

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 113 osoby:
- 113 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image