Odżywianie

Więcej o odżywianiu

W poszukiwaniu kulinarnego natchnienia

Coraz częściej szukając pomysłu na obiad, próbujemy specjałów przeróżnych kuchni, na przykład japońskiej, meksykańskiej, czy hinduskiej. W efekcie spędzamy pół dnia w kuchni pocąc się nad zawijaniem sushi w wodorosty, doprawiając nadzienie do tortilli lub zastanawiając się nad przeznaczeniem półproduktów, na które wcześniej wydałyśmy prawie fortunę. A przecież nie musi tak być!

Czasami zapominamy o najprostszych i najlepszych rozwiązaniach - kuchnia państw Europy Środkowej powinna być nam tak samo bliska, jak nasza własna. A może by tak leczo? Ta smakowita potrawa, obok gulaszu i zupy rybnej jest wizytówką kuchni węgierskiej. Każda Pani domu wie zapewne, że przyrządzenie leczo nie jest wcale trudne, jednak nieco czasochłonne. Pokrojoną cebulę trzeba najpierw zeszklić, pieczarki i kiełbaskę podsmażyć, całość musi się dusić jeszcze przez co najmniej kilkanaście minut, aby wszystkie smaki zgrabnie się połączyły. Jak to często bywa przy daniach jednogarnkowych nawet nie wiemy, kiedy z zamierzonej jedno-lub dwuosobowej porcji wychodzi nam cała brytfanna specjału, na który następnego dnia nie mamy już ochoty. Zamiast kroić, dusić i podsmażać, zamiast stać przy kuchni i spędzać tam czas, który z powodzeniem można by wykorzystać na rzeczy o wiele przyjemniejsze lub bardziej pożyteczne, spróbuj gotowego Leczo Łabimexu z kiełbaska lub bez jak wolisz. Po pierwsze, jest porcjowane w uniwersalne 500-gramowe słoiki, możemy więc być pewni, że nic się nie zmarnuje. A po drugie i chyba najważniejsze, w słoiku z ta węgierską potrawą pełno jest soczystej kiełbaski, kruchej papryki, świeżych pieczarek, cebulki  i aromatycznych przypraw. To pożywne danie może być podawane zarówno jako sycący obiad, jak i jako ciepła kolacja, która niewątpliwie rozgrzeje każdego zmarzlucha w długie zimowe wieczory. Dla miłośników kuchni wegetariańskiej tez znajdzie się Leczo ale z pieczarkami. Jest równie gęste i sycące, pełne świeżych warzyw i dorodnych pieczarek. Oba produkty nie zawierają konserwantów, są więc idealną propozycją dla wszystkich tych, którzy w codziennej diecie dbają nie tylko o smak, ale i zdrowie.

Warto spróbować rarytasów kuchni węgierskiej, które smakiem konkurować mogą nie tylko z dalekowschodnimi, czy południowoamerykańskimi specjałami, ale i z naszym narodowym bigosem lub schabowym. Tym sposobem szybko przekonamy się, że w zaledwie kilka minut możemy podać rodzinie pełnowartościowy i sycący posiłek, który z pewnością zagości kuchni na dobre.

www.labimex.pl





Artykuł dodany: 2010-03-29 14:34:57
Ilość komentarzy: 11
Ilość punktów: 3

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2011-08-31 18:58:48
agataloc: ja dzis mam brak pomysłu na kolację

2011-02-27 14:58:42
LivLilo: Skąd ja to znam,podobnie jak ..w co ja mam sie dzis ubrac... a jak leczo to tylko z cukinni:)

2010-09-28 11:02:20
monika1987: ja uwielbiam gotowac... ale czasem rzeczywiscie jest problem z pomyslem :/ czasem jest brak koncepcji... ale bardzo lubie nowosci w kuchni

2010-09-12 16:22:39
bitbox: ja nie mam miejsca na kulinarne zabawy - miejsca brak

2010-04-30 22:56:36
teresica: mam jeden odkurzacz:)...reszta to jem obiad lub jemm kanapki :(

2010-04-25 11:10:03
agga: masz szczęście ze masz takie odkurzacze

2010-04-21 22:16:16
teresica: ja gotowac moge ;)....ale oczekuje podpowiedzi od "zjadaczy".....nic bardziej mnie nie...denerwuje....jak odpowiedz zjemy co zrobisz...bo syn je wszystko......maz i corcia jedza to co lubia......i nie zawsze to co lubia.....jedza wszycsy :(....

2010-04-17 08:15:40
kasia1: ja lubię gotować ale też piszę się że czasem to nie mam już pomysłu by było szybko, tanio i zdrowo

2010-03-31 21:52:20
joan: raz na jakiś czas i wtedy jak nie ma czasu na tradycyjne gotowanie

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 135 osób:
- 135 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image