Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Jak przyozdobić deser lub tort

Każdy z nas ma swojego faworyta wśród domowych deserów i wypieków, jest jednak coś, co łączy wszystkich – zanim sięgniemy po kawałek tortu czy pucharek ze słodkościami, każde danie najpierw pożeramy… wzrokiem. Pierwszy krok do kulinarnego sukcesu to niebanalny wygląd, przysłowiowa wisienka na torcie.

Mistrzowie cukiernictwa z masy cukrowej, marcepana czy czekolady potrafią wyczarować niezwykłe, słodkie ozdoby, które zwyczajne lody z bitą śmietaną zmieniają w małe dzieła sztuki. Całe szczęście nie trzeba długich i żmudnych lat nauki, żeby samemu przygotować równie atrakcyjne dekoracje – wystarczy trochę cierpliwości, szczypta fantazji i nieco wolnego czasu albo po prostu sprawdzone rozwiązania.

Jako że wiosna nareszcie nadeszła i po długiej zimie przyroda budzi się do życia warto wykorzystać wiosenny powiew inspiracji. Oto kilka propozycji na przygotowanie wiosennych ozdób deserowych:

1. Czekoladowe listki - Jest to raczej propozycją dla cierpliwych. Aby przygotować te maleńkie cudeńka potrzebne są świeże listki np. róży czy winogrona (uważajmy, aby nie były to kwiaty czy rośliny trujące, jak np. bluszcz!), czekolada oraz pędzelek (najlepiej płaski). Listki płuczemy i osuszamy, czekoladę natomiast roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli podgrzewamy ją na małym ogniu w naczyniu wstawionym do większego naczynia z wodą. Następnie za pomocą pędzelka nakładamy ją na spodnią stronę listków - tam najładniej widać ich unerwienie, dzięki któremu uzyskamy oczekiwany efekt. Wkładamy talerz z listkami do lodówki i czekamy, aż czekolada zastygnie (ok. 20 min). Na koniec bardzo delikatnie odrywamy listki i gotowe!

2. Miętowe listki - Do ozdabiania deserów możemy użyć także listków mięty. Wystarczy je umyć i osuszyć, a z 3 jajek przygotować ubitą na sztywno pianę. Listki mięty zanurzamy najpierw w pianie, potem w cukrze. Wkładamy do piekarnika (140-150 stopni) i suszymy aż skorupka zrobi się twarda i złocista. Wtedy możemy nasze listki wyjąć z piekarnika. Gdy już ostygną są gotowe do dekoracji, ale uwaga na ich wyjątkową kruchość!

Tak przygotowane ozdoby wyglądają pięknie i wyjątkowo, niestety wymagają sporo czasu i głębokich pokładów cierpliwości. Są łamliwe i łatwo się kruszą, a czekolada pod wpływem dotyku szybko się topi, dlatego zarówno wykonywanie jak i późniejsze zdobienie wymaga wielkiej uwagi. Jeżeli nie możesz poświęcić tyle czasu na przygotowanie ozdób deserowych lub nie masz wystarczająco dużo cierpliwości do wykonywania tak precyzyjnych czynności skorzystaj z gotowych produktów , które równie pięknie przyozdobią twoje słodkie desery czy torty. Mogą to być specjalne ozdoby dekoracyjne do ciast dostępne w formie cukrowych kwiatów, koralików czy liter. Świetne w roli ozdobników są także bakalie w czekoladzie i kruche ciasteczka . Są na pewno smaczniejsze oraz bardziej ekonomiczne od specjalnych cukrowych ozdób, swoimi fantazyjnymi kształtami nie ustępują im na krok a nawet często dają jeszcze większe możliwości. Oczywiście warte polecenia są klasyczne kruche rurki, lub cieniutkie płaty waflowe, z których można samemu wyciąć odpowiednie kształty. Z bardziej finezyjnych propozycji, godne uwagi są Maślane listki zdobione marki Artur. Ten kruchy specjał świetnie prezentuje się ze względu na swój kształt klonowego listka oraz dwa kolory: jasny, jakie daje kruche maślane ciasteczko oraz ciemny, wynikający z oblanej polewą kakaową stopki każdego listka. Dodatkowo smak delikatnego masełka połączony z wyrazistym kakao dopełni każdy lodowy deser. Do dekoracji możemy wykorzystać także Kakaowe listki zdobione oblane smakowitą kakaową polewą, która uwypukla i wzbogaca smak ciasteczka. Są malutkie, dlatego idealnie sprawdzą się jako ozdoba tortów oraz ciast z masą. Natomiast do ozdoby śmietanowych deserów można wykorzystać naszpikowane rodzynkami, kruche dębowe listki Rodzynkowa Pokusa ( Artur ). Są spore ale dość lekkie, więc wetknięte w bitą śmietanę nie będą opadały i cały ozdobny kształt listka będzie doskonale widoczny.

Posiadanie takich zapasów w swojej spiżarce pozwala w maksymalnie krótkim czasie przygotować małe co nieco, które oczaruje każdego niezapowiedzianego i zapowiedzianego gościa. Wystarczy kilka owoców, trochę delikatnej, bitej śmietany, kilka listków do ozdoby i voila! Przepiękny i smaczny deser gotowy!

Artykuł dodany: 2010-05-24 01:18:07
Ilość komentarzy: 19
Ilość punktów: 3

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2012-05-10 22:54:46
teresica: aja zamawiam tort w sobote na 18 syna...nie bede robila bo wyjdzie gnieciuch . zaplace i bedzie OK

2012-03-26 21:02:54
tinunia: ojejku te listki są na prawdę genialne :) ale rzeczywiście robota dla cierpliwych.. bo tego niewiele wychodzi.. ale co innego samemu zrobić, a kupić gotowe :) za artykuł dałabym 5/5 :>

2011-01-09 22:39:53
teresica: czasami ta latwizne wymusza na nas tryb zycia ;(...sama sie usprawiedliwiam ....

2010-12-11 08:17:39
lala: bardzo oryginalnie, ale ja zawsze wolę iść na łatwiznę... :)

2010-09-28 10:58:11
monika1987: trzeba miec dobra wyobraznie zeby moc fajnie przyozdobic najlepszy jest pomysl...

2010-09-20 14:43:50
sosenka0: kurcze, ja chyba niestety nie miałabym tyle czasu i cierpliwości do tego...

2010-09-12 15:52:04
bitbox: trzeba mieć talent i cierpliwość, niestety plastycznie mam dwie lewe ręce :)

2010-08-29 18:01:28
frezja: http://zdobywcy-nagrod.pl/?r=25545&c=d17fbbd0e30dc 6f2

2010-07-26 23:12:56
teresica: agapa..zobaczyc moge...ale i tak do tego mam 4 lewe rece ;)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image