Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Włoskie święta z INDEX FOOD

Zdecydowanie nie! Dla Włochów, lubiących ucztować w gronie rodzinnym Boże Narodzenie to okazja, aby spotkać wszystkich swoich krewnych. Jest nawet takie powiedzenie: „Spędzaj Boże Narodzenie z rodziną, a Wielkanoc z kim chcesz”. Tradycje związane z tymi świętami są u Włochów zbliżone do obrzędów polskich: jest choinka, mnóstwo prezentów, które otwiera się tuż po kolacji, a także Pasterka o północy. Jedyne, co różni nas od mieszkańców Południa to liczba i rodzaj świątecznych potraw. Po pierwsze, włoska tradycja nakazuje, aby potraw było 13, czyli o jedną więcej niż u nas. Uroczysty posiłek zaczyna się około 18 – 19 i trwa bardzo długo. Wbrew pozorom nie podaje się na nim pizzy, jest natomiast mnóstwo owoców morza, różnorakich makaronów i ryb, wszystko jednak zależy od regionu Włoch, gdyż niemal każde miasto ma swoją nieco inną tradycję. Generalnie na świątecznych stołach spotkać możemy spaghetti, lasagne, tortellini, ravioli, gnocchi i innego rodzaju kluski wzbogacane sosami, serami i duszonymi warzywami. Trzeba jednak pamiętać, że Włosi mimo, że na Boże Narodzenie stół mają zastawiony po brzegi, przyrządzają potrawy lekkostrawne i zawierające dużą ilość warzyw i owoców morza. Smażenie odbywa się przeważnie na oleju z pestek winogron, np. oleju Olitalia, który, podobnie jak wszystkie oleje roślinne nie zawiera cholesterolu, sztucznych dodatków ani barwników. Warto wiedzieć, że olej z pestek winogron doskonale nadaje się do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury nie traci witaminy E i nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, podobnie jak olej ryżowy Olitalia. To także uniwersalny tłuszcz, doskonały do sałatek oraz pieczenia i smażenia nawet w wysokich temperaturach. Podczas smażenia olej nie pryska i nie dymi. Jako jedyny zawiera gamma oryzanol, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Podobnie jak oliwa z oliwek, olej ryżowy zawiera również naturalne przeciwutleniacze oraz witaminę E. Na takich właśnie tłuszczach Włosi podpiekają swoje regionalne specjały: uszka z grzybami lub pierożki z mięsem, które tak jak i u nas, nieodzownie kojarzą się z Bożym Narodzeniem.

Podobnie jak u Włochów, polskie gospodynie mają pełne ręce roboty i czasami muszą skorzystać z pomocy z zewnątrz. Decydują się wtedy na sprawdzone, klasyczne produkty, nie różniące się niczym od tradycyjnych domowych wyrobów. Zamiast więc spędzać cały dzień na lepieniu małych pierożków, wybierają np. uszka z grzybami lub pierożki z mięsem Arrighi i wiedzą, że zgromadzonej przy stole rodzinie aż się uszy będą trzęsły. Produkty Arrighi bowiem to jedna z najpopularniejszych włoskich marek, ciesząca się coraz większym uznaniem klientów. Makarony, kluski i uszka, nawet, jeśli były gotowane nieco dłużej, zachowują swój kształt i doskonałą konsystencję. Nie sklejają się i nie rozpływają.

Zarówno włoskie jak i polskie mamy mają przed Świętami pełne ręce roboty. Spróbujmy wykorzystać pomysły i patenty naszych włoskich przyjaciół, a nasze Boże Narodzenie może udać się jak nigdy!

 Pizza w Legionowie



Artykuł dodany: 2010-12-19 19:21:55
Ilość komentarzy: 7
Ilość punktów: 1

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2011-03-30 21:31:34
teresica: nie jest zle...jak sie nie ma czasu lub ma sie lenia ;).....ale czasami gotowe jest zdecydowanie lepsze niz domowe jedzonko....np pizza...lub skrzydelka w sosie czosnkowym....

2011-03-26 22:50:57
dawidbell: Najlepsze domowe ale i gotowe nie jest złe ;)

2011-01-18 20:29:30
teresica: bjatka.....jak sie ma lenia..to jadlospis codzienny z torebek.....raz na jakis czas mozna .....tak mysle ;)

2011-01-18 10:26:52
bjatka86: Dokładnie coraz wiecej "torebkowych" dan blee

2011-01-06 21:14:21
teresica: to normalne ;)...jak jedziemy do bratowej na swieta to wiem, ze barszcz z torebki dokladnie wg przepisu ( tzn. nie nasz smak)..a uszka ze sklepu.....jemy bo wypada...ale to nie te klimaty

2011-01-03 23:19:09
joan: hi u mojej mamy by to nie przeszło :) uszka muszą być własnej roboty....

2010-12-21 20:57:07
teresica: smaczne te ze sklepu...ale swojej roboty to jest dopiero smak i aromat :) Wesolych i smacznych swiat ;)

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image