Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Co kryje w sobie kasza jaglana?

O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest zagadką, choć jeszcze 100 lat temu była produktem spożywanym codziennie, zamiast ziemniaków czy makaronu. Obecnie proso, z którego powstaje kasza jaglana, młodym ludziom kojarzy się raczej z pokarmem dla ptaków. Na szczęście lekarze i naukowcy doskonale wiedzą, co w kaszy piszczy.

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?


Kasza jaglana to nic innego, jak obłuszczone ziarna prosa, które ludzkość zna ponad 9 000 lat. Jakie pozytywne właściwości posiada, że powinniśmy ponownie zaprosić ją do kuchni? Po pierwsze, jest ona bardzo łatwo przyswajalna i bardzo pożywna, dlatego często jest niezbędnym elementem diet osób odchudzających się czy też pacjentów w czasie rekonwalescencji. Jest określana „królową zbóż”, ponieważ obfituje w witaminy z grupy B i zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień, czy żyto. Ma wysoki poziom białka, ale nie zawiera glutenu, a więc nie uczula. Z tego względu to jedyna kasza, którą można podawać dziecku już po ukończeniu 5. miesiąca życia. Jednym z istotnych składników kaszy jaglanej jest krzemionka, rzadko występująca w produktach spożywczych, która działa korzystnie na skórę, zęby i paznokcie. Przede wszystkim zaś jest to jedyna kasza zasadotwórcza – nic tak nie usuwa z organizmu toksyn powstałych z jedzenia zakwaszających produktów, np. cukru, kawy, alkoholu, produktów z mąki pszennej, jaj… Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która opóźnia procesy starzenia, chroni wątrobę i zalecana jest w profilaktyce miażdżycy. Onkolodzy podkreślają, że zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Stąd właśnie obecność kaszy jaglanej w codziennym menu ludzi chorujących na nowotwory.

Gdzie kupić taką kaszę?


Kaszę jaglaną z pewnością dostaniemy w sklepach z żywnością ekologiczną, bez problemu zamówimy ja także przez Internet (np. Kasza jaglana bio marki BIO RAJ, która jest certyfikowanym produktem rolnictwa ekologicznego). Powoli kasza jaglana zadomawia się także w marketach.

Co z nią zrobić?


Można ją podawać do duszonych mięs, sosów, w zupach, zapiekankach. Dobrze smakuje też na słodko z dodatkiem owoców. Można przygotować z niej kleik dla osób chorych czy dla małych dzieci. Grubo mielona, może nawet stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach.

Przepis na Kaszę jaglaną Bio Raj z warzywami:

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej Bio Raj,
2 papryki,
mała cukinia,
duża cebula,
puszka kukurydzy,
3 łyżki oleju,
3 ząbki czosnku,
sos sojowy,
rozmaryn, sól, pieprz.

Kaszę sparz i odsącz. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię (jeśli młoda – ze skórką) pokrój w ćwierć plasterki, natomiast cebulę obierz i posiekaj. Otwórz puszkę i odsącz ziarna kukurydzy. Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut). Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło.

Smacznego!


 





Artykuł dodany: 2011-01-26 11:08:16
Ilość komentarzy: 12
Ilość punktów: 1

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2011-08-19 21:33:38
frezja: ja pamietam dawno dawno moja mama robila na wigilie kasze jaglana z gesto ugotowanymi sliwkami suszonymi.wlasciwie wedzonymi ..bylo pyszne

2011-05-22 00:00:11
erikamam: e tam :)magdagb- czasem trzeba spróbować takiego zestawu ! pychotka- podaje przepis : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( mieszamy je po odlaniu płynu z puszek), puszka kukurydzy, 1-2 cebulki, kilka ogórków kiszonych i czubata szklanka kuskusa- tego jeszcze suchego przed zrobieniem, a dodajemy go gdy jest już zrobiony czyli spęczniały, do tego potem majonez, sól , pieprz- polecam:)

2011-05-17 00:04:31
Devachan: jest pyszna! zwlaszcza taka pol na pol na wodzie z mlekiem nagotowana z odrobina cukru soli i masla, trzeba ją za zawsze wrzatkiem sparzyc na chwile przed gotowaniem, zeby pozbyc ją goryczki...

2011-04-24 21:00:04
sigma121: lubię różne kasze, ale chyba najbardziej smakuje mi jęczmienna, najlepiej z gulaszem

2011-03-29 15:21:39
teresica: na slodko jeszcze nie jadlam ...zawsze na slono....jakos tak wyszlo ;)

2011-03-26 22:48:25
dawidbell: Kasza jaglana pyszna jest na słodko z cukrem cynamonem i masłem ;)

2011-03-21 12:32:40
magdagb: erikamam nie cierpie tuńczyka a jeszcze jak bym go połaczyła z kasza to już wogóle

2011-03-01 20:51:12
teresica: a tak salatka jest dobra...tylko co to jest ten szybki kuskus?...szukalam w sklepie....ale chyba byl pod lada ;)

2011-02-27 13:53:27
erikamam: Ja jestem wielką fanką kasz, staram się je jeść na co dzień zamiast ziemniaków, najbardziej lubię jęczmienną i kupca szybki kuskus :) Robię też z nim pyszną sałatkę z tuńczykiem!

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 105 osób:
- 105 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image