Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Surf & Turf - gorący duet owoców morza i doskonałych mięs

Co zrobić by ostatnim tygodniom polskiej zimy dodać nieco gorącego śródziemnomorskiego słońca? Odpowiedź znajduje się w kuchni... a dokładniej w coraz bardziej u nas lubianych daniach Surf&Turf. W marcu szczególnie poleca je Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie.

Kuchnia określana jako Sufr&Turf najbardziej ceniona jest w USA na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego. Lubiana jest wśród rozmiłowanych w owocach morza mieszkańców basenu Morza Śródziemnego oraz na Wyspach Brytyjskich – głownie w Irlandii. A co wiemy o niej w Polsce?

„Surf” to owoce morza, frutti di mare – coraz bardziej u nas modne i popularne. Często serwowane są na wystawnych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. „Turf” to wybór delikatnych, doskonale przyrządzonych mięs różnego rodzaju. Najbardziej klasyczną potrawą Surf&Turf jest iście królewskie danie, łączące na jednym talerzu stek z krabem lub homarem. Jednak kuchnia ta jest bardzo różnorodna i nie musi być zarezerwowana wyłącznie dla smakoszy z tak zasobnym portfelem.
Dania Surf&Turf często wybierane są na ekskluzywne przyjęcia oraz jako przekąski na różne okazje. Owoce morza używane do przygotowania dań Surf&Turf to często silne afrodyzjaki – kuchnia ta nadaje się więc na romantyczne spotkania i kolacje we dwoje. Popularne są dania Surf&Turf, do których wykorzystuje się przysmaki różnych kuchni świata rozmiłowanych w rybach i owocach morza – tajskiej, greckiej, włoskiej, chińskiej, indyjskiej.

Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie, dania znane jako Surf&Turf poleca od lat. Dlaczego? „Nasza kuchnia Surf&Turf jest tak smaczna ze względu na sposób jej serwowania – w formie bufetu. Każdy może tutaj łączyć różne rodzaje mięs, ryb i owoców morza według własnego uznania - nawet po wielu wizytach nie ma u nas miejsca na kulinarną monotonię!” – mówi. „Nasz bufet ma jednak znacznie więcej zalet! Ryby, które serwujemy pochodzą prosto z najlepszych targów rybnych we Francji. Korzystamy z sezonowości niektórych dodatków do klasycznych dań – ostrygi serwujemy głównie zimą, kiedy są najlepsze, szparagi i lekką kuchnię włoską – wiosną, kiedy można korzystać z obfitości delikatnych nowalijek. Zimą proponujemy bardziej pikantne potrawy tajskie, meksykańskie, a także grzyby i dziczyznę – dodaje.
Co miesiąc restauracja Milk&Co hotelu Radisson Blu w Krakowie oferuje najlepsze dodatki zaczerpnięte z różnych kuchni świata. Jednak w marcu Piotr Pabisiak oferuje klasyczny bufet Surf&Turf – w najlepszym wydaniu. Warto rozsmakować się w daniach przez niego przyrządzanych.

Oto co proponuje w ramach bufetu:

Marynowany pstrąg w koprze włoskim
Dorsz w papryce i sosie pomidorowym
Piramida z krewetek z sosem aioli
Sardynki zawijane w pieczona paprykę
Terina z ryb słonowodnych z sosem słodko kwaśnym
Antipasti z owoców morza
Sałatka z brokuł i paluszków krabowych
Sałatka z halibuta w koszyczku z wontona
Rzymska sałata, pieczony kurczak, sos cezar
Półmisek antipasti: rukola, karczochy, papryczki nadziewane serem, brasola, suszone pomidory
Sałatka z selera naciowego

Zupa galangalowa z pieczarkami i kurczakiem
Zupa szpinakowa

Pieczone buraczki z cukrem brązowym
Smażone warzywa w sosie ostrygowym
Ryz z groszkiem zielonym
Ziemniaki smażone ze szczypiorkiem

Filet indyka, antrykot wołowy, filet kurczaka
Ryby I owoce morza - według dostępności na targu rybnym

Świeżo krojone owoce
Truskawki w czekoladzie
Mus czekoladowy
Tarta z owocami
Ciastko czekoladowe



Artykuł dodany: 2011-04-06 20:34:20
Ilość komentarzy: 10
Ilość punktów: 1

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2014-07-16 09:27:46
marttini: czy ta strona jeszcze istnieje??? prosze o dane kontaktowe admina. pomocy chce usunac zdjecia nie pamietam hasla pilnie prosze o kontakt kto moze pomoc! dziekuje na ten adres mailowy marttini6@gmail.com bardzo prosze admina o kontakt i pomoc.lub kto zna dane tej strony kontaktowe. niestety podany adres na dole strony jest niewazny.

2013-09-30 21:30:14
teresica: ale ta zupe gulaszowa...chetnie zjem :)

2012-06-25 08:50:33
pinkusia: nigdy!!!! to akurat nie dla mnie...

2012-04-05 21:42:36
teresica: jadlas czy robilas?...czy tylko napisalas po przeczytaniu...bo slinka w ustach?

2012-03-27 18:39:34
monisia07: mniam :))

2012-02-07 01:02:23
teresica: ojjjj dla meza wiele zrobie :)...nawet sprzatne w garderobie :)

2012-02-06 22:20:49
pianiwo: no, moze warto spróbowac owoce morza... ukochane dodatki żywieniowe mojego męża.

2011-05-23 23:59:57
teresica: etam...Sigma nie tylko Ty jestes inteli...jak to sie pisze?

2011-04-24 21:03:02
sigma121: a myślałam, że tylko ja tak robię :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 120 osób:
- 120 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image