Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kalifornia - kraina wina

To tutaj posadzono najwcześniej winorośl. Podobnie jak w
innych rejonach świata uprawę winorośli i wytwarzanie wina
wprowadzili misjonarze w końcu XVII w. Nawet początkowo
najpopularniejszy szczep winorośli nazywał się Mission.
Prawdziwej rewolucji w winiarstwie Kalifornii dokonał węgierski
arystokrata Agoston Haraszthy. W 1857 roku kupił posiadłość
w rejonie Sonoma i sprowadził sadzonki najlepszych szczepów
europejskich. W latach siedemdziesiątych XIX wieku kalifornia
podjęła pierwsze próby eksportu wina do Europy. Pod koniec
stulecia rozpoczęła się seria niepomyślnych dla winiarstwa
Kalifornii zdarzeń: klęska filoksery, wprowadzenie
prohibicji, Wielki Kryzys, II Wojna Światowa. Dopiero w
latach 60-tych winiarstwo kalifornijskie stanęło na nogi.
Ukoronowaniem okresu świetności był rok 1976. Wtedy to doszło
w Paryżu do ślepej degustacji najlepszych win z Bordeaux i
Kalifornii. Werdykt wydany przez najlepszych francuskich
ekspertów był zaskakujący: najlepszym białym winem ogłoszonoÉ
Chateau Montelena Chardonnay 1973 z Kalifornii (wśród 4
najwyżej ocenionych win białych 3 były z Kalifornii). Za
najlepsze wino czerwone uznano StagŐs Leap Cabernet Sauvignon
1973,które pobiło słynne Chateau Haut-Brion i Chateau
Mouton Rothschild z Bordeaux. Od tego czasu Kalifornia dołączyła
do potęg winiarskich świata a konsumenci i znawcy zaczęli
traktować wina kalifornijskie z należytym szacunkiem. Na
smak wina z Kalifornii wpływa doskonały dla winorośli
klimat - odpowiednia ilość światła i ciepła oraz
niewielkie wahania pogody w poszczególnych latach. Klimat
jest tu śródziemnomorski z ciepłymi, ale nie gorącymi
latami i chłodnymi, ale nie mroźnymi zimami. Wszystko to z
powodu bliskości Pacyfiku oraz łańcuchów górskich. W
okresie dojrzewania owoców dni są ciepłe, a noce chłodne,
dzięki czemu powolnie dojrzewające winogrona dają w efekcie
wina o urzekająco intensywnym, owocowym smaku. Sąsiedztwo
oceanu sprzyja tworzeniu się różnorodnych mikroklimatów,
do których idealnie można dopasować poszczególne szczepy
winorośli. Podobne, sprzyjające warunki panują w wielu
regionach świata. Myślę, więc, że przyczyn sukcesu
winiarzy kalifornijskich należy upatrywać w gotowości do
podejmowania ryzyka, skłonności do eksperymentowania, braku
sztywnych rygorów jak w apelacjach europejskich, zdolności
do szybkiego dostosowania się do zmieniających się gustów
klientów. To oni wylansowali modne dzisiaj wina
jednoszczepowe. Najbardziej popularne w Kalifornii szczepy:
Chardonnay i Cabernet Sauvignon stały się synonimem jakości
i są poszukiwane przez klientów. Kalifornijską specjalnością
staje się ostatnio szczep Zinfandel i wino o tej samej
nazwie. Najważniejszymi rejonami winiarskimi w Kaliforni są:
Sonoma County, MendocinoCounty, Napa County. Na półkach
sklepów winiarskich pojawia się coraz więcej ciekawych win
z Kalifornii i jestem pewien, że znajdą uznanie.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:31
Ilość komentarzy: 136
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-13 21:05:12
aska1984: ja jestem maniaczką wina, tzn nie zeby o picie chodzilo, ale kolekcjonuje sobie winka z różnych wypraw:) szkoda ze potem tać zal je wypic:(

2008-08-18 21:51:13
rafal.b19: u nas nie ma takiego zwyczaju żeby wino podawać do obiadu, raczej kompocik

2008-05-20 22:01:56
aniutka: u nie również nie

2007-11-24 17:23:33
rafi323raf: U mnie do obiadu to się nigdy wina nie piło

2007-10-29 14:26:56
kasiunia: wino jest dobre tylko nie mozna z nim przesadzac

2007-10-23 08:57:31
bomberman: mniam mniam

2007-10-18 12:20:57
moniczka2: ja tez sylwia

2007-10-14 20:47:19
sylwiaa27: a ja lubie dobre wina :)

2007-10-14 20:41:36
sylwia1978: ja wypiję lamke wina, ale nie robie tego czesto bo nie jest to moj ulubiony trunek.

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 113 osoby:
- 113 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image