Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Bakalie

Przed wiekami bakalie stanowiły urozmaicenie diety ludzi wpływowych
i bogatych. Z czasem jednak upowszechniły się wśród
wszystkich warstw. Nie dość, że są smaczne, dostarczają
organizmowi wielu cennych składników odżywczych. 



Bakalie towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Podobno
pierwszymi roślinami uprawnymi były palmy daktylowe, figowce
i migdałowce. Aby zachować odpowiedni wygląd, smak i zapach
owoców stosowano jedną z pierwszych metod konserwowania żywności
– suszenie na słońcu. Podobno daktyle stanowiły
podstawę diety Sumerów, a w grobowcu Tutanchamona znaleziono
misy po brzegi wypełnione daktylami i orzechami. Do Polski
bakalie dotarły dopiero w średniowieczu.



Postrzegając bakalie jako naturalne snacki bądź słodycze,
nie zdajemy sobie do końca sprawy z ich walorów odżywczych. 



Orzechy włoskie zawierają dużo cennego białka, witaminę
E, B, PP, D i fosfor, które pozytywnie wpływają na naszą
cerę, paznokcie i włosy. Kwasy tłuszczowe z rodziny PUFA (wielonienasycone
kwasy tłuszczowe) powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Posiadają cenne właściwości - wzmacniają i stymulują
pracę mózgu oraz poprawiają zdolność koncentracji. Orzech
włoski pochodzi z Azji Mniejszej – nie, jak niektórzy
twierdzą, z Włoch. Można je jeść bezpośrednio po wyjęciu
ze skorupki, po uprażeniu, albo jako składnik wielu potraw. 



Orzechy laskowe są ubogie w tłuszcz, ale za to zawierają dużo
witaminy B1, B2, PP, C, białka, węglowodanów i składników
mineralnych. Działają wzmacniająco, dlatego powinny je
chrupać osoby, które dużo pracują umysłowo, bądź są
przemęczone. Natomiast osobom z objawami kaszlu i kataru
podczas przesilenia jesienno-zimowego bądź zimowo-wiosennego
zaleca się spożywanie orzechów laskowych drobno zmielonych,
podawanych razem z miodem i mlekiem.



Orzechy arachidowe powinni natomiast jeść wegetarianie,
sportowcy oraz szybko rosnące dzieci i młodzież, ponieważ
dostarczają one pełnowartościowego białka. Orzeszki
arachidowe zaleca się również osobom wykonującym wzmożony
wysiłek umysłowy, a to ze względu na dużą zawartość w
nich cynku, fosforu, witamin z grupy B oraz błonnika.



Pistacje to kolejny gatunek orzechów, który jest bogaty w
białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, dzięki
czemu, podobnie jak orzechy włoskie, pozytywnie wpływa na
stan włosów, cery, paznokci oraz dziąseł. W przeciwieństwie
do innych orzechów, pistacje w miarę dojrzewania zmieniają
swój kolor, począwszy od zielonego, poprzez żółty, do
purpurowego. 



Orzechy są bardzo smaczne i zawierają wiele cennych składników
odżywczych, ale należy jej jeść z umiarem, ponieważ należą
one do wysokokalorycznych przekąsek: 100g gramów orzechów
dostarcza od 560 do 645kcal.



Migdały, owoc suszony, powinny być spożywane przez osoby
narażone na codzienny stres, mające problemy z pamięcią i
koncentracją, gdyż są źródłem witamin B1 i PP, cennego
białka oraz pierwiastków, takich jak: magnez, cynk, potas i
żelazo. A ponieważ migdały zawierają witaminę E, która
jest silnym przeciwutleniaczem, chronią nasz organizm przed
rozwojem miażdżycy i zawałem serca. Biorąc jednak pod uwagę
fakt, że migdały również nie należą do produktów
niskokalorycznych, nie należy z nimi przesadzać.



Daktyle są bardzo słodkimi owocami suszonymi, a to dlatego,
że mają w sobie dużo glukozy. Daktyle zawierają karoten, w
niewielkiej ilości witaminę B1, B2, PP i C. Działają
wykrztuśnie, obniżają poziom cholesterolu, łagodnie
przeczyszczają, zapobiegają osteoporozie i łagodzą objawy
menopauzy. 



Suszone śliwki poleca się osobom, które chciałyby schudnąć
lub utrzymać linię. Zawierają dużo pektyn, które
spowalniają proces wchłaniania węglowodanów. Ponadto
pektyny, jako jedna z frakcji błonnika, zwalczają dokuczliwe
zaparcia oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi, ponieważ
zapobiegają jego wchłanianiu do organizmu.



Suszone morele z kolei są źródłem beta-karotenu
(prowitaminy A), mającego działanie antyoksydacyjne, co
zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, chorobie wieńcowej,
wadom wzroku, korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz na
potencję. Beta-karoten wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi
bóle mięsni. Spożywając te owoce dostarczamy do organizmu
potas, żelazo, wapń oraz bor. Ten ostatni pierwiastek pomaga
utrzymać odpowiedni poziom estrogenów w organizmie i z tego
też powodu suszone morele dobrze służą kobietom po
menopauzie.



Figi, zawierając duże ilości magnezu i fosforu, mają działanie
regenerujące. Są doskonałym źródłem wapnia, dlatego uważa
się, że zapobiegają osteoporozie. Znaczna zawartość
potasu w figach to powód, dla którego zaleca się ich spożywanie
osobom z nadciśnieniem. Figi zapobiegają zapaleniom dróg
oddechowych i tworzeniu się ropni. Są lekkostrawne i ponoć
pomagają rzucić palenie.



Pestki dyni od dawna zaleca się mężczyznom, a to ze względu
na bogactwo cynku, który zapobiega bezpłodności i hamuje
ryzyko powstania raka prostaty. Ponadto, pestki dyni powinny
spożywać osoby mające problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów.



Chipsy bananowe są nowością w gronie bakalii. W prawdzie są
wysokokaloryczne, lekkie i trudno się nimi najeść, ale za
to stanowią świetną przekąskę, o wiele zdrowszą od chipsów
ziemniaczanych. Należy wspomnieć, że chipsy bananowe nie
zawierają przetworzonych przemysłowo tłuszczów ani
cholesterolu. Natomiast dostarczają dużo związków, które
odtruwają organizm i pomagają mu utrzymać prawidłową równowagę
wodną. 



Nasiona słonecznika również zaliczają się do bakalii. Są
cennym źródłem witaminy B1, która odpowiada za prawidłowe
przemiany węglowodanów oraz ma duży wpływ na
funkcjonowanie układu nerwowego. Słonecznik bogaty jest również
w witaminę E, magnez biorący udział w pracy mięśni oraz
miedź biorącą udział w procesach krwiotwórczych.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:31
Ilość komentarzy: 270
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-15 10:23:55
madziula: Uwielbiam bakalie;) rodzynki,skórki pomarańczowe,suszone owoce,orzechy pycha;D

2009-01-25 11:57:42
karolcia304: teraz wybrałam wiele rodzajów bakali i podgryzam sobie zamiast słodyczy

2009-01-13 21:06:23
aska1984: suszony ananas to to, za czym szaleje tylko strasznie słodki jest i nie da sie tego duzo zjeść:(

2009-01-06 21:18:29
skowytka: bakalii nie akceptue tylko w jakims ciescie.. a tak, moge sobie skubac, a takie rodzynki z bita smietana, mmmm, pojdzie w boczki ;)

2008-05-20 22:03:15
milka2008: ja nie lubie lodów z bakaliami,wole waniliowe albo czekoladowe,innych nie preferuje

2008-05-20 22:02:25
aniutka: uwielbiam takie lodziki

2008-05-13 18:46:20
doritta_: lody z bakaliami są pyszne

2008-04-12 18:47:30
sheena: uwielbiam bakalie, moglabym jesc i jesc, tylko szkoda ze sa takie kaloryczne :(

2008-04-03 09:00:44
rogalik36: lody z bakaliam ja lubie takie z morelami albo winogronkiem to dopiero jest smaczne

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image