Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Rzodkiewka

Rzodkiewka jest warzywem jednorocznym lub dwuletnim uprawianym
ze względu na jadalne zgrubienie, łuski nasienne i liście.
Należy do warzyw rzepowatych, łatwych w uprawie i mało wrażliwych
na niskie temperatury.



W stanie dzikim rzodkiew występowała w Azji, udomowiono ją
na obszarze śródziemnomorskim i uprawiano jako warzywo sałatkowe.
Delikatny smak rzodkiewki (Raphanus sativus var.
radicula)docenili Egipcjanie, otrzymywali ją budujący
piramidy robotnicy (oprócz cebuli i czosnku) jako rację żywnościową.
W średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność
umysłu i korzystnie regulujący trawienie. Obecnie hodowana
jest głównie w szklarniach, inspektach i ogrodach. Nasiona
wysiewa się od marca do końca maja, a później w sierpniu.



Liście rzodkiewki są lirowate, pokryte z obu stron włoskami.
Prawie równocześnie z rozwojem liści zaczyna narastać
kuliste, owalne lub wydłużone zgrubienie łodygowo–korzeniowe.
Zależnie od odmiany zgrubienie ma kolor czerwony, biały, różowy,
fioletowy albo jest dwubarwne - białe u dołu, czerwone lub
szkarłatne u góry. Rzodkiewka wykształca rozgałęziony pęd
kwiatostanowy z białoróżowymi lub białymi kwiatami. Częścią
jadalną rośliny jest zgrubiały korzeń oraz młode listki.



Rzodkiewki są bogate w: sód, potas, magnez, wapń, mangan,
siarkę, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod,
karoten, witaminy: A, B, C, PP, kwas foliowy, nikotynowy i
pantotenowy, kwas cytrynowy oraz olejek musztardowy -
odpowiedzialny za specyficzny smak.



Egipcjanie i Grecy uważali, że spożywanie rzodkiewki
poprawia trawienie i jasność myślenia. Rzodkiewki są
polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość i nadwagę, ze
względu na ich niskokaloryczność. Sok z rzodkiewki silnie
pobudza pęcherzyk żółciowy do uwalniania żółci. Dzięki
celulozie zawartej w rzodkiewce następuje pobudzenie
wydzielanie soku żołądkowego, perystaltyki jelit, co w
efekcie sprzyja poprawie trawienia. Sprzyja wydalaniu nadmiaru
cholesterolu z organizmu; działa wzmacniająco i wykrztuśnie.



Najlepiej kupować rzodkiewki razem z liśćmi, które powinny
być zielone i sprężyste, a zgrubienia małe, twarde i bez
uszkodzeń. Nie należy jej obierać, lecz myć i szorować
szczoteczką do warzyw pod bieżącą wodą.



Rzodkiewkę można dodawać do twarożków, surówek, przekąsek,
dekorować nią kanapki. Rzodkiewki podaje się także
gotowane i polane masłem z tartą bułką, zastępuje się
nimi cebulę w hamburgerach, dodaje do zapiekanek, zup,
gulaszu i potraw curry. Starsze liście można gotować
podobnie jak szpinak. W Indiach spożywa się także łuski
nasienne rzodkiewki; można je spożywać na surowo, ugotowane
lub marynowane. W Japonii starte łuski nasienne podawane są
jako dodatek do sashimi i spożywane z sushi.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:42
Ilość komentarzy: 231
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-27 21:49:53
madziula: Wiosna ;) czas rzodkiewki ;D

2009-01-13 21:07:30
aska1984: samej rzodkiewki nie zjem:/ ale często sodaje ją do wiosennych sałatek:) dzkoda ze w zimie nie ma jej tak dużo jak wiosną i latem..

2009-01-06 21:20:09
skowytka: ja tylko nie lubie, jak rzodkiewka jest zbyt ostra, a tak, to na kanapke lub do przegryzania kanapeczki jest wspaniala :)

2008-12-10 19:27:59
Ewa: uwielbiam ja chrupac

2008-10-24 07:53:22
mrowka: uwielbiam rzodkieweczke tylko krótko była

2008-07-08 17:53:06
kasiunia: rzodkiewka jest pyszna szkoda ze w tym roku sezon na nia byl taki krotki

2008-05-20 22:03:28
aniutka: uwielbiam sałate i rzodkiewke, ostatnio się nimi zajadam

2008-04-11 23:18:21
wawaboy20mario: girl_86 normalnie widze ze wszyscy zdrowe jedzenie preferuja a MC..... kfc lubisz :)

2008-04-11 23:17:05
girl_86: milka zgadzam się z Tobą!! Ja tez takie kanapeczki uwielbiam!!

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 135 osób:
- 135 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image